Укрпошті заборонили цього року підвищувати тарифи на листи, листівки і бандеролі

Тарифи на універсальні поштові послуги (в тому числі листи, листівки, бандеролі) національного оператора АТ «Укрпошта» не будуть підвищені на 30%. Таке рішення на своєму засіданні прийняла Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сферах зв’язку та інформатизації (НКРЗІ).

Як значиться в повідомленні на сайті регулятора, «Укрпошта» запитувала перегляд граничних тарифів, що діють, і ставки яких були затверджені у вересні 2019 року в два етапи. На першому вартість послуг повинна була в середньому зрости на 30,6% з моменту вступу в силу постанови НКРЗІ і, до 30 листопада 2021 року на другому – з 1 грудня ще в середньому на 8,8%.

У НКРЗІ пояснили рішення тим, що за результатами робочої наради від 19 лютого 2019 року регулятор зобов’язав Укрпошту виправити «цілий ряд виявлених недоліків і невідповідностей Порядку регулювання тарифів на універсальні поштові послуги», який прописаний рішенням НКРЗІ в 2017 році в частині зміни тарифів на відправлення посилок і пріоритетною письмової кореспонденції.

«Але від АТ «Укрпошта» так і не було отримано належної реакції щодо виправлення виявлених недоліків», – повідомили з держрегулятора.

Крім того, НКРЗІ послався на постанову Кабміну від 29 липня 2020 року №671, згідно з яким економічні показники зміни тарифів на універсальні послуги в 2021 році становлять 15%. При цьому, наголошується в повідомленні, очікуваний індекс інфляції в Україні в нинішньому році – 107,3%, очікуваний індекс цін виробників – 108,7%, фактичний індекс інфляції за 2020 рік – 105%, а фактичний індекс цін виробників за 2020 рік – 114,7%.

Список і ціни універсальних поштових послуг вказані на сайті Укрпошти (без ПДВ). За ним відправка непріоритетних листа, поштової картки (листівки) вагою до 50 гр становить 9 грн, пріоритетного – 11 грн. Відправка непріоритетних бандеролей до 250 гр коштує 13,5 грн, а максимально (до 3 кг) – 45 грн.

Крім цього універсальними послугами вважаються також рекомендоване відправлення (листівки, листа, бандеролі), яка коштує 8 грн додатково до оплати за масу, пересилання вітчизняної продукції книговидавництва бандероллю і пересилання тієї ж продукції без оголошеної цінності до 10 кг, а також пересилання поштових відправлень у зарубіжні країни: відправлення для сліпих, листи, бандеролі, листівки, продукція видавництва, рекомендовані відправлення, повідомляє kurs.com.ua.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *