Укрпошта готова встановити чіткі правила

Круглий стіл в інформаційному агентстві «ЛІГАБізнесІнформ» зібрав представників провідних поштових операторів України та решти зацікавлених організацій. Обговорювався ініційований Укрпоштою проект ЗаконуУкраїни «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо подальшого розвитку галузі поштового зв’язку», спрямований на врегулювання ринку послуг поштового зв’язку.

Укрпошта повинна забезпечувати універсальні послуги поштового зв’язку за чинними помірними цінами на всій території України. При цьому для національного оператора і державного підприємства існують суворі обмеження та зобов’язання. А приватні учасники ринку «грають» недобросовісно, і контролю за їхньою діяльністю немає. Чіткі правила поставили б усіх поштових операторів у рівні умови, – в цьому полягає мета законопроекту.

Компанія, що бажає надавати поштові послуги, повинна відповідати певним критеріям, зокрема низці вимог до якості їхнього надання. А для цього передусім слід дати визначення, що є поштовою послугою, а що універсальною поштовою послугою (відповідно до Конвенції ВПС), розмежувати послуги з доставки поштових відправлень і з доставки вантажів, нарешті, скласти перелік поштових послуг, які контролюватиме держава.

Укрпошта пропонує закріпити її монополію  на всю кореспонденцію до 50 г і встановити суворий контроль за додержанням цієї норми. Важливим питанням є доставка передплатних періодичних видань: тарифи на ці послуги не змінювалися вже 5 років – на відміну від цін на енергоносії, мінімальної зарплати тощо. Через це збитки Укрпошти становлять 200 млн. грн. щороку. При цьому йти «на село» з аналогічними послугами приватні кампанії не квапляться, їм це економічно невигідно.

Уже сьогодні мешканці кількох областей України можуть, не виходячи з дому, отримати низку адмінпослуг: оформити субсидію на «комуналку», кілька видів довідок і дозволів. Невдовзі адмінпослугами охоплять усю країну. Планується також розпочати проект «Електронна поштова скринька» для підприємців. Використовуючи електронний підпис, вони зможуть обмінюватися інформацією з державною податковою службою, контрольними органами тощо. «Гібридна пошта» за списком адресатів доставлятиме отриману від клієнтів інформацію. Ще одна цікава пропозиція – послуга єдиного рахунка, куди входитимуть усі платежі за певною адресою.

Укрпошта співпрацює з кількома провідними банками України, зацікавивши їх тим, що жодний банк не має такої розгалуженої мережі, як 14 тисяч відділень поштового зв’язку в усій Україні. Поширюється співпраця з інтернет-магазинами.

Через 5 років на модернізацію Укрпошти працюватимуть нові автоматизовані сортувальні центри, оновиться транспорт.

Поштовиків навчатимуть працювати з клієнтами, по-новому ставитися до виконання своїх обов’язків. Навчання пройдуть усі – від директора філіалу до листоноші й оператора відділення, – повідомила Гендиректор Укрпошти Оксана Плотникова.

За матеріалами «Поштового вісника»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *