Україну завалить трупами

…якщо МОЗ, МВС, Генпрокуратура не відреагують на звернення професора-судмедексперта БАЧИНСЬКОГО

19 листопада набуває чинності новий Кримінально-процесуальний кодекс, а з ним – і нова стаття, що встановлює порядок огляду померлих: тепер судово-медичну експертизу проводитимуть усім померлим за винятком тих, які відійшли в інший світ у лікарні.

А щоби забрати тіло близької людини, потрібний буде дозвіл прокурора. Начальник Чернівецького обласного бюро судово-медичної експертизи, головний судмедексперт області, професор кафедри патоморфології та судової медицини БДМУ Віктор Бачинський першим забив на сполох. Озвучив проблему на нараді начальників обласних бюро судово-медичної експертизи за участю представників Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ і Міністерства охорони здоров’я України у Дніпропетровську, звідки повернувся цими днями. Бо вживати заходи потрібно негайно, потім може бути запізно… Україну завалить трупами.

Досі розтин тіл померлих проводили відповідно до спільного наказу Генпрокуратури, МВС і МОЗ України від 25.10.2011 року про порядок взаємодії між органами внутрішніх справ, закладами охорони здоров’я та органами прокуратури при встановленні факту смерті людини. Наразі лікарське свідоцтво про смерть уповноважені видавати паталагоанатомічне бюро, яке проводить розтини тіл померлих у стаціонарах, бюро судово-медичної експертизи, яке опрацьовує тіла померлих поза стаціонаром, і поліклініки, які спостерігали хворих певний період часу, в разі, якщо немає ознак насильницької смерті.

Після 19 листопада помирати – зась!

– За новим Кодексом, усі, хто помер поза стаціонаром, будуть підлягати судово-медичному дослідженню, – пояснює нюанси трилеру, що на нас очікує, Віктор Бачинський. – Тобто жодна поліклініка, жоден стаціонар не матимуть права видавати лікарське свідоцтво про смерть, як це було раніше.

До цього не готові ані бюро судмедекспертизи зокрема, ані галузь охорони здоров’я загалом. За обмеженого фінансування, коли бракує реагентів, холодильного обладнання, фахівців, ці нововведення матимуть просто катастрофічні наслідки. Та й скільки клопотів додасться родичам померлих!

– За даними обласного управління статистики, на Буковині протягом року не в стаціонарі помирають в середньому 10700 осіб, – розповідає п. Бачинський. – Від 19 листопада всій цій кількості померлих робитимуть розтин і судово-медичну експертизу. А це означає, що навантаження на правоохоронні органи збільшиться у 5-6 разів і в стільки ж разів – на бюро судово-медичної експертизи, – наголошує професор-практик. – За один день ми повинні будемо проводити не менше 30 розтинів! А маємо, до речі, лише  три столи для таких маніпуляцій. Та й холодильників нам не вистачить.

За кордоном уже багато років поспіль розтини тіл померлих проводять тільки тоді, коли є ознаки насильницької смерті.

– А четвертий пункт 238-ї статті нового КПК взагалі, м’яко кажучи,  нонсенсний, – каже фахівець-судмедексперт. – Родичі зможуть отримати труп лише з письмового дозволу прокурора! Для мешканця, скажімо, Сокирян це означатиме, що йому доведеться діставатися за 140 кілометрів і просити в прокурора дозволу забрати тіло.

          Стаття 238 Кримінально-процесуального кодексу «Огляд трупа»

1. Огляд трупа слідчим, прокурором проводиться за обов’язкової участі судово-медичного експерта або лікаря, якщо вчасно неможливо залучити судово-медичного експерта.

2. Огляд трупа може здійснюватися одночасно з оглядом місця події, житла чи іншого володіння особи з додержанням правил цього Кодексу про огляд житла чи іншого володіння особи.

3. Після огляду труп підлягає обов’язковому направленню для проведення судово-медичної експертизи для встановлення причини смерті.

4. Труп підлягає видачі лише з письмового дозволу прокурора і тільки після проведення судово-медичної експертизи та встановлення причини смерті.

У чергах стоятимуть… трупи

Кандидат у народні депутати по 201 мажоритарному виборчому округу Віктор Бачинський уже подав економічне обґрунтування абсурдності цієї ситуації до Головного управління охорони здоров’я: щоби реалізувати кілька речень, написаних непрофесійним і недалеким автором чи авторами, адже КПК приймався ще чинною Верховною Радою, потрібно подвоїти фінансування обласного бюро, вдвічі збільшити штат, додатково ввівши 161 ставку.

Питання недоцільності нововведень у Кримінально-процесуальному кодексі, що стосуються огляду померлих, пан Бачинський порушив і на найвищому рівні – нараді начальників обласних бюро судово-медичної експертизи за участю представників Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ і Міністерства охорони здоров’я України, що відбулася в Дніпропетровську наприкінці вересня. Тож нині справа за вищими інстанціями. До 19 листопада мусить бути ухвалений документ, що змінить 328 статтю нового Кримінально-процесуального кодексу. В іншому випадку Україну чекатиме патова ситуація: відсутність холодильників, спеціалістів, потрібних для проведення розтину речовин і… трупи, що стоятимуть у черзі за довідкою про смерть.

Любов НЕЧИПОРУК, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *