Голова Чернівецької облради не зміг сформулювати особистого ставлення до «мовного» закону

Голова Чернівецької облради Михайло Гайничеру дав першу від часу обрання на посаду прес-конференцію. Потреба в зустрічі з журналістами вперше за 7 місяців виникла, очевидно, через скандальну 12-ту сесію облради. На цій сесії сталося кілька речей, на які жваво реагує суспільство.

По-перше, не було прийнято жодного рішення стосовно ставлення крайового парламенту до «мовного» закону. Проект рішення, запропонований 24-ма депутатами від опозиції, був відверто провалений більшістю, натомість альтернативного проекту більшість не запропонувала. У загальному шумі потонула й пропозиція досвідченого депутата Івана Шилепницького про створення тимчасової комісії для погодження такого рішення. На знак протесту опозиція покинула сесійну залу.

Рада, у складі якої є й ті, хто долучалися до творення сумнозвісного закону, знову не спромоглася визначитися з цього питання.

Сам голова облради на прес-конференції заявив, що йому складно сформулювати особисте ставлення до підписаного «мовного» закону і поспішив запевнити, що «процедурно все відбулося правильно».

По-друге, попри похвалу пана Гайничеру, що сесія розглянула «більше 10-ти депутатських запитів», треба визнати, що це були запити лише від провладних депутатів. Жоден запит від опозиції не був підтриманий. Знову ж таки – запитань до процедури, на переконання голови облради, немає. Опозиція, мовляв, покинула залу, тож коли виникали питання до запитів – нікому було на них відповісти. Тому вони й не розглядалися.

По-третє, облрада уподібнилася до «старших за званням» колег – Верховної ради. Тут мало не влаштували бійку, руйнуючи всі міфи про «буковинську толерантність». Конфлікт виник між позафракційним Русланом Мельником і депутатом від ПР Ігорем Шкробанцем. Мельник оприлюднив інформацію про професійну недбалість медиків одного з дитячих лікувальних закладів, а Шкробанець, який обіймає посаду керівника медичної галузі краю, обурився на звинувачення, на його думку, несправедливе, та ще й озвучене в присутності прокурора області. У перерві обурення пана Шкробанця набрало образливих для пана Мельника рис, через що депутати мало не побилися,– колеги розборонили.

Прикметно, що на прес-конференції голова облради спочатку категорично заперечив «потасовку» в залі, а потім зазначив, що він «за перерви не відповідає». Раніше він заявив, що «завдання голови облради – оголосити результати голосування» – маючи на увазі, що він не впливає на сам перебіг голосування.

Не вбачає у цьому конфлікті пан голова і предмету для розгляду комісії з питань регламенту, депутатської діяльності  та етики. Як і  щодо інших моментів – коли депутати від ПР без запрошення виходили до трибуни і без дозволу брали слово, або коли слово не надавалося депутатам від опозиції. Михайло Іванович подібні факти також заперечив.

Незважаючи на демонстративне прагнення применшити свою роль у раді, а насправді – применшити відповідальність за те, що в ній діється, Михайло Гайничеру пообіцяв відтепер скликати прес-конференції після кожної сесії облради, а не лише після тих, які покине опозиція.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *