У Чернівцях – найбільший у Європі субтропічний метелик

Схоже, вже й метелики тікають з Криму…

Чернівчанин Олексій вийшов на балкон, коли просто йому на руку сів величезний метелик. Виявилося, це грушеве «павине очко» – найбільший у Європі метелик, який мешкає на півдні Франції та в Криму.

метелик

В Україні «павине очко» занесене до Червоної книги. На заході України поява такого метелика – рідкість, адже він полюбляє субтропіки.

– Поява цих комах у невластивих для них широтах може свідчити про одне – глобальну зміну клімату. Можна говорити й про те, що в Чернівцях поліпшилася екологічна ситуація, інакше цей метелик не прижився б у нас. Відомо, що самки нічних метеликів «вистрілюють» яйця на льоту, вводять їх у тканини рослин або акуратно розміщують на попередньо обраних об’єктах. Власне, ймовірно, саме з одним з таких об’єктів яйця грушевого «павиного очка» могли бути завезені до нас. А далі вже на теренах Буковини завершився їхній розвиток з повним метаморфозом, – каже Марія Барабанова, вчитель біології ЗОШ №28. – Грушеве «павине очко» має найбільші розміри крил серед метеликів усієї фауни. Тому його занесено до Червоної книги. А за знищення йього метелика в Україні передбачений штраф. Щоправда, утримувати вдома цього метелика неможливо: він метелик вибагливий до світла, температури та їжі. Через великі крила та тіло, які заважають йому швидко пересуватися, комаха веде нічний спосіб життя. Харчується лише нектаром нічних квітів, соком плодових дерев. Тож, на жаль, життя цього метелика буде коротким.

Вл.інф.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *