Трилер із порожньою труною та забутим трупом: невдала провокація?

або Про чергову перемогу людини з характером  

У Чернівцях поховали порожню труну, а труп тим часом залишався у холодильнику Чернівецького обласного бюро судово-медичної ексертизи. Хто винен – розбиратися не стали, а одразу ж відсторонили від посади обласного судмедексперта Віктора Бачинського, який балотуєтся у народні депутати по Чернівецькому мажоритарному округу №201. Та «прикол» ситуації полягав у тому, що саме бюро судово-медичної експертизи забило на сполох… 

Коли колишня дружина померлого, яка приїхала з Молдови, отримала лікарське свідоцтво про смерть чоловіка та не прийшла протягом трьох днів отримувати тіло, судмедексперти за процедурою звернулися до відповідних органів, вирішивши, що у родичів немає грошей і вони залишили тіло. За словами В. Бачинського, щороку за рахунок міста ховають близько 250 трупів.

Та оскільки в одному з електронних ЗМІ з’явилася «страшилка» про поховання порожньої труни, а через кілька днів, із посиланням на обласного прокурора, в газеті «Факти» була оприлюднена інформація про це, розголос про подію поширився. В усьому звинуватили судмедекспертів.

Це  більш ніж дивно, бо ще 31 серпня донька померлого, яка проживає у Кишиневі, написала заяву на ім’я директора департаменту ЖКГ із проханням дозволити викопати могилу для поховання тіла батька. Цитую: «у зв’язку з тим, що під час поховання тіло батька не поклали в труну через нашу неуважність».

Отже, інцидент міг би бути вичерпаним іще 31 серпня. Та хтось вирішив скористатися цією ситуацією. Хто міг стояти за цим, Віктор Бачинський, який нинішнього понеділка скликав прес-конференцію та повідомив, що його поновили на посаді, не сказав. Але висловив чимало претензій до Головного управління охорони здоров’я, яке, цитую: «з порушенням законодавства відсторонило мене від займаної посади, оскільки обласні судмедексперти призначаються за конкурсом й узгоджуються Мінздоров’ям, та особисто до обласного прокурора, який звинуватив мене ще до висновків міліцейської, прокурорської та медичної комісій».

– Я людина дуже незручна для влади, бо про все маю власну думку, – наголосив Бачинський. – Та й для міліції й прокуратури – також. Бо я ніколи як начальник бюро не прогинаюся перед силовими структурами.

Що в цієї людини – міцний бійцівський характер, засвідчило й те, що він не побоявся сказати журналістам, що розцінює нинішню піар-кампанію секретаря міської ради Михайлішина як використання адмінресурсу:

– Кандидати по мажоритарному 201-му округу перебувають сьогодні не в рівних умовах, – наголосив Бачинський. – Бо Михайлішин рекламує себе за рахунок наших податків.

На цьому можна було б і поставити крапку. Та хочу поділитися з читачами ще однією інформацією. Як з’ясувалося, для Віктора Бачинського це було вже четверте відсторонення від посади. І щоразу це відбувавалося з дуже принципових питань.

…У Чернівцях не роблять шунтування і стентування, натомість у сусідньому Хмельницькому, де навіть немає медуніверситету, це – практично щоденна операція, яку виконують в обласній лікарні. Тим часом на Буковині найбільша, за статистикою, смертність – саме від серцево-судинних захворювань. Цю ситуацю Віктор

Бачинський хотів змінити, коли менше двох років був начальником управління охорони здоров’я (2003-2005 рр.). Та не встиг: його зняли з посади при зміні команди облдержадміністрації. Хоча все ж таки встиг придбати для області 47 машин швидкої допомоги, коли  за попередні 12 років у край надійшло тільки 8 спеціалізованих авт. Оскільки Бачинський вважав своє зняття з роботи незаконним і боровся, стосовно нього відкрили кримінальну справу. Це було друге зміщення з посади. Бо вперше його перевірили «на міць» ще 1989-го, коли він, наймолодший начальник бюро судово-медичної експертизи у тодішньому Союзі, підписав висновок стосовно аналізу сечі перших п’яти дітей, які захворіли на хімічну екзогенну інтоксикацію. Її  в народі ще називали алопецією, бо всі недужі дітки повністю лисіли. У документі йшлося про те, що сухий залишок речовини, яку виділили з сечі хворих, є гідразином  – складовою ракетного палива. Тоді Бачинському вдалося доказовою базою довести свою правоту.

Втретє  знімали з посади обласного судмедексперта після його інтерв’ю чернівецькій газеті «Доба» у період спалаху так званого «свиного» грипу. Бо, будучи присутнім на розтинах тіл померлих, він зрозумів, що лікарі мають справу не з вірусною недугою, а з так званим дистрес-синдромом, який слід лікувати зовсім по-іншому.

І ось під час нинішніх непростих виборчих перегонів, коли Віктор Бачинський балотується по Чернівецькому мажоритарному округу №201 у народні депутати, його вчетверте усувають від займаної посади. Перевірки бюро, що  посипалися, мов горіхи з мішка, нічого не дали.

Що не кажіть, а здолати людину, яка має не тільки знання, а й принципи, дуже важко.

Людмила ЛЕБЕДИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *