Свідома країна – чиста країна

Мабуть, найточніший показник цивілізованості країни – її ставлення до чистоти довкілля, зокрема, до проблеми сміття. Найбільшим досягненням у вирішенні цієї проблеми є створення спеціалізованих підприємств для переробки та повторного використання побутових відходів. Але для їхньої ефективної і рентабельної роботи треба, щоби мешканці попередньо сортували сміття.

В Європі рекордними показниками організованості можуть похвалитися швейцарці й німці, які не лінуються віднести електроприлади до спеціального місця, скляні пляшки кинути в один контейнер, пластикові – в другий, папір – в третій, органічні рештки – в четвертий.

Благоустрій є важливим моментом стабілізації та покращення якості життя. Повторне використання багатьох речовин, які узагальнюються поняттям вторинної сировини, мають важливе господарське значення.

Чимало європейських країн отримують більшу частину потрібного їм скла, паперу, деяких металів через вторинну переробку твердих відходів усіх типів. Для них саме така сировина є первинною. Не дивно, що вони надають перевагу терміну «повторне використання» (рециклування).

Натомість менталітет українців такий, що вони ніколи не захочуть користуватися предметом, виготовленим з вторсировини.

Організацією роздільного збирання та захоронення твердих побутових відходів займається управління ЖКГ. Фінансування програм упорядкування сміттєзвалищ триває, але проблема загострюється з кожним днем.

За останні 2 роки обласний фонд Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернівецькій області виділив мільйон гривень на облаштування 70 сільських сміттєзвалищ.

А будівництво полігонів чи заводу з переробки твердих побутових відходів вимагають ще значніших капіталовкладень. Тому часто-густо люди, не розуміючи недалекоглядність своїх дій, спалюють сміття, що є неприпустимим і незаконним

Хоча в області й відбуваються масові природоохоронні акції, заходи з благоустрою населених пунктів, збереження та впорядкування територій і об’єктів за участі трудових колективів, ми не повністю справляємося з проблемою. Адже минає місяць, два – і на очищених територіях знову з’являється сміття.

Для правильного поводження з твердими побутовими відходами розробляються схеми прибирання територій населених пунктів, які призначені для використання органами державного управління.

Схема визначає черговість здійснення заходів, обсяги робіт із усіх видів очистки і прибирання, системи та методи збирання, зберігання, видалення, знешкодження, переробки, утилізації та захоронення відходів, необхідну кількість збиральних машин, механізмів, устаткування та інвентарю, доцільність проектування, будівництва, реконструкції, основні параметри та розміщення об’єктів очистки.

Якщо виконувати прибирання правильно і вчасно, результат не забариться: довкілля стане чистим. Гарний приклад – село Киселів на Кіцманщині, де створене комунальне підприємство з вивезення сміття. Селяни платять по 5 грн на місяць, які витрачаються на відшкодування транспортних витрат і витрат на зарплату працівникам, які збирають і вивозять побутові відходи на облаштоване сміттєзвалище. Громада постійно долучається до спільної роботи з облаштування території свого населеного пункту.

Тож давайте свідомо дивитися на речі: збирати сміття тільки у виділених для цього місцях і дотримуватися елементарних правил сміттєрегулювання.

Анжела ТАНАС, головний спеціаліст відділу інформації, економіки природокористування та зв’язків з громадськістю державного управління охорони навколишнього природного середовища в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *