Як отримати довідку

Скільки горілки не бери, все одно бігати двічі

Ця народна мудрість точно описує процес отримання довідок. Кореспондент «Версій» вирішила перевірити на собі, скільки часу й грошей треба викласти за щастя отримати з десяток різних папірців.

Міліція: довідка про відсутність судимості

Для чого потрібна: для отримання дозволів на право водіння авта, на носіння зброї, на усиновлення дитини, для отримання віз у деяких посольствах.

Де взяти? У відділі інформаційних технологій УМВС в Чернівецькій області, вул. Кармелюка, 9, 3-й поверх, каб. №3.

Прийомні дні: щоденно від 9 до 18.00, перерва від 13 до 14.00.

Вартість: майже 35 грн.

Скільки чекати: тиждень після замовлення.

ЖРЕП: довідка про склад сім’ї і прописку

Для чого потрібна: при будь-яких операціях з нерухомістю, при усиновленні, при оформленні заповітів.

Де взяти: у ЖРЕП за місцем прописки

Прийомні дні: в кожному ЖРЕП – свої, краще попередньо зателефонуйте.

Вартість: безкоштовно. Витрати на видачу довідок нині включені до складу щомісячної квартплати! Так само не повинні вимагати підтвердження сплати усіх комунальних платежів!

Скільки чекати: повинні видати того ж дня.

Довідки про місце роботи і заробітну плату

Для чого потрібні: до податкових органів, до місця роботи за сумісництвом, у посольства для отримання віз тощо.

Де взяти: за місцем роботи.

Вартість: безкоштовно.

Увага: Зазначені довідки мають обмежений термін чинності. Тож коли Вам потрібно буде подати довідку через місяць, не кваптеся брати її заздалегідь!

Здоров’я вимагає здоров’я! І часу…

Психоневрологічний диспансер видає довідки двох типів: звичайна довідка на бланку (10,35 грн) та сертифікат (17 грн).

Для отримання водійських прав та дозволу на носіння зброї необхідний сертифікат, у решті випадків – звичайна довідка. Вона виписується у день огляду, сертифікат – наступного дня після огляду. Увесь процес разом з походом до ощадкаси займає максимум годину. Прийом щодня від 9 до 18 год. Адреса: вул. Мусоргського, 2, територія психіатричної лікарні.

Наркологічний диспансер також виписує довідки та сертифікати для тих же випадків. Довідка, що ви не алкоголік, коштує 9,85 грн, сертифікат – 17 грн. Щоправда, лікарі-наркологи працюють лише від 9 до 15.00 і черга до них чималенька. У маленькому тісному коридорчику до одного лікаря може стояти більше десятка людей з різними проблемами: хто на огляд, хто забрати сертифікат, хто, власне, за консультацією фахівця. Тож у кращому випадку Ви вийдете звідти за годину-другу. Адреса диспансера: вул. Федьковича, 29.

Коли ж Ви, не дай Боже, підозрюєте, що підхопили «щось не те», відвідайте шкірно-венерологічний диспансер на вул. Челюскінців, 9. Працює він щоденно від 8 до 20.00, у суботу від 9 до 15.00. Усі аналізи безкоштовні, так само, як і довідка. Тут же можна анонімно обстежитися на ВІЛ/СНІД. Черг практично немає.

Основний парадокс – у тому, що, коли Вам потрібне офіційне підтвердження про відсутність ВІЛ, тоді вам доведеться навідатися до Центру СНІДу, який працює в інфекційному відділенні обласної клінічної лікарні на вул. Буковинській. Саме про нього так піклуються депутати обласної ради.

Невідомо, що там робитимуть додаткові штатні одиниці, які пропонують ввести, коли й наявні встигають набалакатися, перш ніж прийняти нечисленних пацієнтів. Щоби здати кров на аналіз, довелося почекати з півгодини, інша жінка увесь цей час чекала на папірець з результатами аналізу. Тим часом, лікар та медсестра вдавали цілковиту зайнятість при порожніх кабінетах…

Утім, усі диспансери, разом узяті, «ховаються» перед швидкістю і якістю сервісу міського тубдиспансеру. Головна «фішка» в тому, що його поліклінічне відділення на час капремонту «переселили» в один з корпусів на вул. Максимовича, 6. У двоповерховому будиночку з двома кімнатами (колишніми палатами) тиснуться лікар-фтизіатр, медсестри та, в коридорі, реєстратура.

Відвідувачам доводиться дихати специфічним запахом хворих легень та хлорки. Реєстраторку автору матеріалу довелося чекати півгодини. За цей же час черга до лікаря, яка складалася з двох чоловік, не просунулася. Мало того, виявилося, що лікар дуже не любить, коли до кабінету заходять у верхньому одязі, хоча гардероба, звісно немає, а в коридорі, поруч із вхідними дверима, холодно.

Втім, поява реєстраторки мало чим допомогла. Для того, щоб написали, що ти не є «постійним клієнтом» закладу, потрібні результати флюорографії. А зробити її можна… у поліклініці за місцем проживання. Цікаво, а чи знають шановні працівники диспансеру, що наприклад, в поліклініці на вул. Комарова флюорографічного кабінету немає?

А ще працівники диспансеру чомусь абсолютно спокійно ставляться до того, що на території цієї медичної установи… гуляють мами з малюками. Зрештою, свобода вибору. Матері надають перевагу «чистому» повітрю, тобто без вихлопних газів, але з паличками Коха…

Порада бувалого:

Коли вам потрібні одразу кілька довідок, не полінуйтеся зателефонувати до установ, які їх видають, і скласти «прайс-лист» із зазначенням банківських реквізитів установи. Ви заощадите час на бігання до ощадкаси, сплативши «оптом» за всі папірці. До речі, незрозуміло, чому в установах, які вимагають довідки, не повісити усі ці адреси і реквізити на видному місці, аби людина не морочила собі голову? Та хто ж це буде полегшувати нам життя?

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Як отримати довідку”