Сергій ЖАДАН: «Треба чіплятися за життя, а не за смерть»

Вісім з половиною тисяч – саме стільки кілометрів подолав Сергій ЖАДАН, презентуючи свою нову книгу «Життя Марії» у двадцять одному місті України. Двадцять другими стали Чернівці.

Відомий харківський поет і письменник розповів «Версіям» про Схід, нову збірку поезій та перекладів, про Чернівці та роль культури у війні

Війна і культура: діалог ворогів?

Так зветься проект, у рамках якого відбувається презентація книги. Відповіді на це питання я ще не знайшов, та одне знаю точно: це речі взаємовиключні. І ми більше хапаємося за слова «культура» і «діалог», аніж «війна». Звичайно, чудово усвідомлюємо, що за допомоги культурних заходів не можна припинити війну. Її починають гармати, а закінчують дипломати. Але мені здається, що культура не має права мовчати. Адже вона – саме той інструментарій, за допомоги якого і можна вести діалог. Бо за допомоги війни діалоги не ведуться. За допомоги війни ведеться знищення.

Війна на Сході

Я хочу повернутися до Луганська й Донецька, бо це – частина мого дитинства. Не вірю, що більше ніколи туди не потраплю. Можлива консервація цього конфлікту виглядає страшенно сумно. Та й наскільки високий у тих місцях рівень підтримки України, насправді ніхто не знає.

На даний час планую написати прозовий текст про події на Сході. Як на мене, зараз надзвичайно важливо, щоби письменники, музиканти та художники це все зафіксовували.

Після Майдану

Після закінчення Помаранчевої революції та Євромайдану й «пожинання плодів» я не розчарувався в тому, що брав у них активну участь. В мене і далі залишається бажання щось робити. Змінювати цю країну, допомагати співвітчизникам. Розчарування – це прерогатива людей невпевнених. Людей, у яких надто багато слабкості, надто мало сили.

Акторська діяльність

Роль харківського поета Семенка у фільмі «Поводир» стала для мене можливістю побачити процес кіно із середини. Друзі запросили мене на зйомки, і я радий, що отримав такий цікавий досвід, але в майбутньому продовжувати акторську діяльність не збираюся.

Збірка «життєвої» поезії

Я написав книгу «Життя Марії», бо хотів її написати. Не можу сказати, чи варто читати цю книгу, – це потрібно було мені. І для мене вона, беззаперечно, особлива. Там є речі, які стосуються важливих драматичних подій. І писалися вони в непростий для нашої країни час.

Як базис цієї книги виступає біблійний сюжет. Я взяв за основу багатьох людей, і одні з них – у центрі, інші – осторонь… От серед новозавітних історій саме Марія є «осторонь». Тут багато біблійних мотивів, проте ця поезія не є релігійною. Вона є життєвою.

Переклади Чеслава Мілоша

Велику частину книги складають переклади з Чеслава Мілоша. Його вірші з циклу «Голоси бідних людей», який писався під час Другої Світової війни, страшенно болючі, депресивні. Там є відчуття кінця часу. І для мене важливо було ще раз їх перекласти і показати українському читачеві, що передчуття кінця завжди існує у важкі часи. Але життя йде далі. І треба чіплятися за життя, а не за смерть. Мілош – за будь-якого часу страшенно актуальний і страшенно важливий. Його присутність у цій книзі дуже не випадкова. Він певною мірою пояснює, для чого ця збірка взагалі писалася.

Жадан і «Собаки»

Із «Собаками» зараз готуємо нову програму. В червні буде тур, який охопить кілька українських міст. А після Нового року, можливо, приїдемо і до Чернівців. Зважаючи на ситуацію в країні, зрозуміло, що концерти зараз робити не завжди легко.

Чернівці

Уперше приїхав сюди років двадцять тому, на фестиваль поетів. Це було взимку, проте атмосфера була тепла й затишна. Відтоді й почалися мої тривалі стосунки з цим містом. Маю тут багато друзів і знайомих, тут є багато спогадів. Це класно, коли приїжджаєш і згадуєш багато приємних історій. Правда, трохи дивно, бо зазвичай буваю у Чернівцях у вересні на «Meridian Czernowitz», а зараз «не сезон».

Жадан і Чернівці: цікаві факти

  • Книгу «Життя Марії» було видано саме у Чернівцях, у видавництві «Meridian Czernowitz».
  • Редактором книги став Олександр Бойченко, відомий чернівецький публіцист та есеїст.
  • Лише у Чернівцях презентація збірки відбулася просто неба посеред вулиці О. Кобилянської, і на неї міг завітати кожен охочий.
  • Під час презентації до Сергія підійшла чернівчанка і сказала, що їй не подобаються вірші, які він читає, і що вони взагал … не його. Жадан відповів просто й влучно – зачитав для неї вірш «Ходи жінко, ходи, збувай свою ніжність…»

Аліна ВАВРИНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *