Що сказали б стародавні китайці про вибори Президента України?

Перш за все здивувалися б, мабуть, такій великій кількості претендентів на найвище державне крісло. У древніх про альтернативи якось не йшлося… Та оцінити кандидатів вони запропонували б, керуючись, перш за все, їхнім роком народження, бо на кожного смертного впливає певна тварина з 12 символів давнього східного гороскопу.

Пацюк (Тігіпко, Богословська, Тимошенко) керує людьми творчими, здатними до новацій, коли перебувають при владі, – і гострої непримиренної критики, коли сидять в опозиції. Пацюки зазвичай люди ощадливі до дріб’язковості, в чомусь навіть скнари, але чесні й самі вірять у власні гасла. В усіх починаннях ідуть до кінця, причому, коли не виходить прямим шляхом, Пацюки здатні прогризти обхідні.

Народжені під знаком Пацюка – трудоголіки, але надають перевагу праці розумовій перед фізичною. Виконання конкретних дій і втілення до деталей прорахованих проектів воліють покласти на плечі підлеглих. Мають дар набирати команду однодумців і через це забезпечують собі успіх у бізнесі і в політиці.

Під керуванням Бика (Ратушняк, Рябоконь) збираються особи нібито розважливі й ґрунтовні в думках і проявах. У спокійному настрої від них марно очікувати чогось екстраординарного. Бики водночас фанатики і – ханжі! Вони спонукають оточення до відвертості та відданості, не тримають біля себе тих, хто має «особисту думку», хоча зворотної відвертості від них краще не чекати. Коли ж Бик одержимий певною ідеєю – не важливо, політичною, чи бізнесовою, горе тому, хто трапиться йому на шляху! Здебільшого Бики консервативні, не схвалюють новацій і щосили підтримують стабільність, – коли не впадають у шал!

До товариства Тигра (Янукович, Пабат, Яценюк) пристають найчастіше люди недисципліновані, запальні – фрондери. З них однаково гарно виходять терористи й політичні лідери. Тигри не терплять над собою начальників, але здатні до певного моменту стримувати свою хижацьку суть і прикидатися ласкавою кицею. Не люблять слухатися, але можуть змусити слухатися інших, часто силою. Досягнувши влади, дуже рідко виправдовують покладені на них сподівання: не люблять приймати рішення і зволікають із ними ледь не до катастрофи. Потребують мудрих порадників, які підтримуватимуть у Тигрів ілюзію, що вони приймають рішення самотужки. Якщо навчаться думати перш ніж діяти, можуть навіть досягти успіху.

Дракон (Симоненко, Супрун) визначає в людях свого знаку зовнішню відкритість і чесність. На лицемірство Дракони не здатні, не полюбляють порпатися у дрібницях, надають перевагу загальному окресленню проблеми. Найчастіше люди знаку Дракону – фізично здорові та довго зберігають розумову активність. Тож, потрапивши колись до вищих ешелонів влади, щосили намагаються там утриматися. Поразкою довго не переймаються: швидко згадують, що мають запасні голови. Дракони можуть бути чутливими до сентиментальності, співчувати бідним і навіть любити діточок, але вони уперті в досягненні мети і не зважатимуть на те, кого змітають своїм вогнем зі шляху. Руйнують більш охоче, ніж будують.

Люди, народжені в рік Коня (Ющенко) зазвичай приємної зовнішності, навіть красиві. Понад усе полюбляють масові заходи і грандіозні проекти. Непогані психологи, Коні люблять і вміють керувати людьми, до того ж уміють наполягти на своєму. Вони в основному працездатні, але мають мінливу вдачу: розпочате може Коням швидко набриднути – і тоді вони намагаються перекласти закінчення роботи на когось іншого. Головні мінуси – егоцентризм і відсутність внутрішньої віри у власне призначення. Дуже часто Коні через це втрачають владу. Хоча з них виходять, скажімо, вправні фінансисти. Коні можуть уславитися і добрим, і злим.

Люди знаку Мавпи (Мороз, Литвин, Тягнибок) – особи, як правило, химерні й неврівноважені. Почуття гумору поєднується з хитрістю. Полюбляють брати когось на збитки, але дуже ображаються, коли жартують над ними. Мавпи бувають душею компанії і, коли хочуть, ладять з усіма. Люб’язність їхня почасти удавана, бо Мавпи здебільшого бувають низької думки про своє оточення. Але їхня дипломатичність дозволяє приховувати таку думку. Зловити Мавп на брехні дуже важко. Самі вони мають гарну пам’ять і – безлад у справах. Можуть розпочинати значні проекти і навіть досягти визнання, коли не закинуть справи, що називається, на півдорозі.

Півні (Костенко, Гриценко)– здебільшого мрійники, але сприймають себе всерйоз і не відчувають іронії оточення. Часто піддаються на лестощі і не бачать їхньої неправдивості. Коли щось не виходить, можуть стати агресивними – хоча оточення сприймає це як ексцентричність. Чесність Півнів – не від любові до правди, а від повної байдужості до оточення і відсутності такту. Можуть розповісти щось неприємне про людину, а потім дивуватимуться, чого та ображається: адже все – правда! Зовнішня ексцентричність Півнів – лише видимість. Насправді вони консерватори – від одягу та харчів до управління країною. І консервативність ця – швидше від лінощів, ніж від небажання щось змінювати. Коли беруться до роботи, розпочинають більше, ніж можуть виконати, згодом «довіряють» доробляти підлеглим.

Народжені в рік Собаки (Противсіх-Гуменюк) мають гарний «нюх», добре розуміються на тому, що відбувається. Пси завжди насторожі, ревно охороняють власну територію і не дозволяють зазіхати на неї чужим. У характерах Псів багато шляхетного: вірність, відданість, чесність, почуття обов’язку. Не надто полюбляють бути відвертими, але уважно вислуховують співрозмовника. Поради дають тільки тоді, коли хтось про це попросить. Уміють заробляти гроші. Мінус Псів – майже ніхто з них не може існувати без господаря. Чудово керують оточенням, працездатні, але можуть, не досягши однієї мети, розпочати рух до іншої.

Кабани (Бродський) мають лицарську вдачу, полюбляють дотримуватися традицій. Вони не сперечатимуться з дорогими їм людьми, захищатимуть, як зможуть. Кабани не мають особливих забаганок, але завжди забезпечені прожитковим мінімумом. Працездатні, ретельні, сумлінні, легко засвоюють нові види діяльності і не бояться рухатися вперед. Можуть проявити творчий підхід навіть у нудних заняттях. Під зовнішнім спокоєм приховують волю і навіть схильність до влади. Ретельно зважують інформацію, перш ніж прийняти рішення. Кабанам варто бути менш довірливими у стосунках з людьми, тоді вони менше втрачатимуть. Їм важко заговорити – і так само важко зупинитися.

Лідія КОСТИНСЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *