Санкції? Ізоляція? А може минеться?..

Українська правляча верхівка сама себе загнала у пастку. Створюючи «вертикаль влади», весь час довільно трактувала Основний закон, що викликало тривогу в Європі. Адже офіційний Київ декларує своє бажання вступити до ЄС, а там необхідно неухильно дотримуватися правових норм, узгоджених з основними європейськими стандартами.Свавільне трактування закону вважається великим гріхом і карається нещадно. 

Але бажання сконцентрувати у своїх руках максимум влади виявилося сильнішим за здоровий глузд і навіть інстинкт самозбереження. Коли випала нагода розправитися з лідерами опозиції, нею скористалися максимально. Наскільки зрозумілими суспільству були звинувачення, висунуті Юлії Тимошенко, можна дискутувати довго. Серед простолюду сформовано примітивний образ «Жульки – злодійки», але у вироку нічого не говорилося про конкретні вкрадені суми. Нині готується нове звинувачення – про роль Юлії Володимирівни у вбивстві народного депутата Щербаня. Вона ж сумно пожартувала з цього приводу: навісять ще й вбивство Кірова. Жарти жартами, а «пресують» екс-прем’єршу по-справжньому.

На захист постраждалої від вибіркового українського правосуддя політичної діячки піднялися лідери європейських держав. Через їхню неявку перенесено заздалегідь анонсований Ялтинський саміт. Все частіше лунають заклики проігнорувати Євро-2012 в Україні. Почалися розмови й про запровадження санкцій проти українського керівництва з боку Євросоюзу.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель вже порівняла Януковича з Лукашенком, а проти останнього санкції діють віддавна. Їх ввели через переслідування мінською владою білоруської опозиції. З повідомлень ЗМІ складається враження, що санкції проти українських очільників не забаряться, і країна опиниться у міжнародній ізоляції. Проте влада зберігає олімпійський спокій, ніби нічого особливого не сталося. Чому вона така самовпевнена? Можливо, знає те, чого не знають інші.

Наприклад, на європейські санкції дадуть асиметричну відповідь – підуть у прийми до Митного союзу. Так зробив Лукашенко. Мовляв – не хочете нас, то й не треба. Долучимося до таких, як самі! Разом з братами по розуму будуватимемо Євразійський Союз на зло вашому Європейському, який поринає у кризу.

Є ще один варіант. Буває, що малий бешкетник, знайшовши банку варення, схованого батьками у шафі, з’їсть потихеньку і ходить спокійний. Адже сподівається: може минеться? Не знайдуть дорослі ту банку чи забудуть про неї. Інколи наші можновладці дають привід підозрювати у них саме такий рівень інтелектуального розвитку. Гадати не варто, невдовзі з’ясуються справжні мотиви їхньої поведінки. Тільки чи буде від того легше простим українцям – велике питання.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *