Сьогодні, 26 березня, внутрішнім військам – 20 років!

Внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України – війська, що входять до системи Міністерства внутрішніх справ України і призначені для охорони та оборони важливих державних об’єктів, перелік яких установлюється Кабінетом Міністрів України, а також для участі в охороні громадського порядку та боротьбі із злочинністю.

Основними завданнями внутрішніх військ є:

охорона та оборона важливих державних об’єктів, об’єктів матеріально-технічного та військового забезпечення Міністерства внутрішніх справ України;

супроводження спеціальних вантажів;

здійснення пропускного режиму на об’єктах, що охороняються;

конвоювання заарештованих і засуджених;

охорона підсудних під час судового процесу;

переслідування і затримання заарештованих і засуджених осіб, які втекли з-під варти;

участь в охороні громадського порядку та боротьбі із злочинністю;

участь у ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на об’єктах, що охороняються;

охорона дипломатичних представництв і консульських установ іноземних держав на території України.

Внутрішні війська МВС України є невід’ємною частиною правоохоронної системи нашої держави, гарантом законності та правопорядку.

На всьому пострадянському просторі Внутрішні війська ведуть свій родовід від 27 березня 1811 року, коли була утворена Внутрішня сторожа. Слід зазначити, що протягом 200-річчя свого існування їх завдання кардинально не змінилися, вони, як і раніше, перебувають «на сторожі тишини та спокою» нашої держави і наших співвітчизників.

Внутрішні війська готові виконати всі завдання, визначені Законом України «Про внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України». Їхня мобільність і спроможність оперативно реагувати на виклики та загрози сьогодення, високий рівень професіоналізму особового складу дають усі підстави стверджувати, що вони є сучасним військовим формуванням з правоохоронними функціями.

Зараз на загальнодержавному рівні визначаються засади щодо реформування всіх правоохоронних органів, у тому числі й Міністерства внутрішніх справ України. Оскільки Внутрішні війська є структурним підрозділом Міністерства внутрішніх справ, то зміни в них мають відбуватися у контексті реформування правоохоронної системи держави в цілому.

Але варто наголосити, що сьогодні Внутрішні війська виконують багато завдань, що покладені лише на них. Зокрема, вони охороняють державні підприємства стратегічного значення, атомні електростанції та науково-дослідні установи з діючими ядерними реакторами, дипломатичні представництва та консульські установи іноземних держав в Україні тощо.

Виконання покладених на війська завдань вимагає високого рівня професіоналізму особового складу. Звісно, з цієї точки зору комплектування контрактниками має значні переваги, аніж солдатами строкової служби. Але слід розуміти, що перехід виключно до комплектування військовослужбовцями за контрактом потребує значних державних коштів і вирішення цілого комплексу соціально-побутових проблем, найгостріші з яких гідний рівень грошового забезпечення і забезпечення житлом.

Зараз у Внутрішніх військах близько 60 % військовослужбовців проходять службу за контрактом, і їх кількість з кожним роком збільшується. І хоча до повного переходу до комплектування на контрактній основі ще далеко, можна сказати, що змішана система (служба за контрактом та строкова військова служба) себе виправдовує. Про це, до речі, свідчить і досвід закордонних колег, який ретельно вивчається.

Вибір життєвого шляху взагалі справа дуже відповідальна. А якщо переглянути Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу», то там чітко зазначається, що «військова служба є державною службою особливого характеру…». Саме тому вибір молодої людини щодо служби за контрактом має бути свідомим. До того ж, головними вимогами до майбутніх контрактників є не лише хороший стан здоров’я та відповідна фізична підготовка, а й те, наскільки швидко людина може адаптуватися до нових умов, тому офіцери-психологи вивчають кожного, хто поповнює лави Внутрішніх військ – будь то майбутній контрактник чи військовослужбовець строкової служби.

Протягом двадцяти років свого існування внутрішні війська незалежної України неодноразово реформувалися. Змінювалася їх організаційно-штатна структура, функції і навіть назва, однак одвічним є гасло: «Бойова служба – наше головне завдання».

Патріотизм, мужність, сміливість, чесність, непідкупність – не пусті слова для кожного військовослужбовця.

Часто військовослужбовцям доводиться ризикувати власним життям і здоров’ям, захищаючи правопорядок на вулицях українських міст і сіл, виконуючи завдання з конвоювання та охорони важливих державних об’єктів, дипломатичних представництв, приймаючи участь у боротьбі зі злочинністю.

Незважаючи на напружену соціально-політичну обстановку внутрішні війська гідно виконують покладені на них завдання .

Нелегка і небезпечна служба у внутрішніх військах, але дуже почесна. Кожен день, кожна година діяльності солдатів правопорядку – мужнє протистояння злочинності на “передовій”, вияви справжнього героїзму.

Внутрішні війська демонструють високу професійну виучку, готовність виконувати завдання будь – якої складності щодо захисту конституційних прав і свобод громадян.

Сьогодні війська правопорядку щоденно несуть нелегку службу з охорони громадського порядку, атомних станцій і ядерних установ, посольств і консульств, супроводжують спеціальні вантажі, знаходяться в перших рядах у боротьбі зі злочинністю.

Одним із основних завдань Внутрішніх військ є участь в охороні громадського порядку та боротьбі зі злочинністю. Військовослужбовці охороняють громадський порядок також під час масових заходів та перебування в Україні офіційних делегацій іноземних держав, проведення футбольних матчів як українського, так і міжнародних чемпіонатів.

Внутрішні війська готуються до участі в охороні громадського порядку під час проведення в Україні чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Готуючись до участі Внутрішні війська активно переймають досвід правоохоронних структур Австрії, Голландії, Китаю, Німеччини, Португалії, Швейцарії − усіх країн, де в різні роки проводилися чемпіонати Європи з футболу або подібні масштабні спортивні заходи. Звісно, значна увага приділяється підготовці особового складу. Представники українських військ правопорядку беруть участь у тренінгах та семінарах, що проводять провідні світові експерти. Понад 100 військовослужбовців з’єднань та частин спеціального призначення пройшли навчання під керівництвом іноземних інструкторів у рамках реалізації програм двостороннього співробітництва між Внутрішніми військами МВС України та Національною жандармерією Франції і Поліцією готовності Німеччини. Значних масштабів у військах набрала мовна підготовка − планується, що до кінця поточного року прискорені курси вивчення англійської пройдуть 1300 військових правоохоронців. Безумовно, командування військ не випускає з поля зору і питання логістики: приміром, Євро-2012 війська зустрінуть забезпеченими новим форменим одягом та спорядженням.

 

Військова частина 1241 внутрішніх військ МВС України.

м. Івано-Франківськ

 Історична довідка.

6 серпня 1993 року було сформовано 12 окремий батальйон Національної гвардії України у місті Івано-Франківську.

В 1997 році, крім завдань з охорони громадського порядку в м. Івано-Франківську та м. Калуш, полк згідно розпорядження Президента України виконував службово-бойові завдання в Одеській області на кордоні з республікою Молдова, надавав допомогу прикордонникам по охороні кордону та не допускав перетину через кордон контрабанди та нелегальних мігрантів.

В 1998 році особовий склад знову залучався для надання допомоги прикордонним військам на кордоні з республікою Молдова, приймав участь у забезпеченні охорони магістрального нафтопроводу “Дружба” на відрізку від м. Долина до м. Надвірна.

Цього ж року батальйон відзначився і при ліквідації весняної повені в Закарпатській області. Військовослужбовці частини розбирали завали, які утворились внаслідок повені, займались доставкою в відрізанні повінню села гуманітарної допомоги, здійснювали евакуацію населення.

В 1999 році особовий склад частини крім повсякденних завдань надавав допомогу Прикордонним військам в охороні державного кордону в Закарпатській області, у березні цього року приймав участь у пошукових роботах і ліквідації наслідків стихійного лиха – сходження снігової лавини в с.м.т. Ворохта Івано-Франківської області.

Згідно наказу Президента України в 1999 року  окремий батальйон спеціального призначення Національної гвардії України передано до складу внутрішніх військ МВС України.

В червні 2001 року особовий склад батальйону залучався на охорону громадського порядку під час візиту Глави держави Ватикан Папи Римського Іоана Павла ІІ. в м. Львові, за що отримав високу оцінку від Міністра Внутрішніх справ та командуючого ВВ МВС України.

З грудня 2001 року особовий склад частини почав забезпечувати охорону перших посадових осіб в населеному пункті Гута Івано-Франківської області.

В листопаді – грудні 2004 особовий склад частини забезпечував громадський порядок в м. Києві під час виборів Президента України.

З травня по липень 2006 року військовослужбовці брали участь у спецоперації “Сирена” по затриманню особливо небезпечних злочинців у місті Тисмениця та селі Поляниця Івано-Франківської області.

Також в грудні 2006 – липні 2007 років особовий склад частини залучався в операції “Кордон” у Чернівецькій області,  де забезпечував пропускний режим в прикордонній зоні з Румунією та не допускав перетину через кордон контрабандних товарів, проводив спецоперації по пошуку злочинців.

У травні 2007 року особовий склад частини приймав участь у проведенні тактико-спеціальних навчань, виконував службові завдання з охорони громадського порядку у м. Києві. Під час виконання даних завдань військовослужбовці проявили високу витримку, професіоналізм, мужність, не допустили порушень військової дисципліни, чинного законодавства.

В липні 2008 року особовий склад частини виконував завдання по ліквідації наслідків повені в Івано-Франківській та Чернівецькій областях. Військовослужбовці частини забезпечували пропускний режим на мостах через річки Бистриця Надвірнянська та Бистриця Солотвинська, у зв’язку із загрозою затоплення міста укріплювали дамбу на березі річки Бистриця Надвірнянська в селі Березівка Тисменецького району Івано-Франківської області, виконували завдання з охорони громадської безпеки в селі Нижнів, щоб не допустити випадків мародерства, брали участь в евакуації пластунів поблизу села Грабівка. Також військовослужбовці частини допомагали співробітникам обласного комітету Товариства Червоного Хреста завантажували гуманітарну допомогу яку доставляли в села Прикарпаття.

Аналіз службово-бойової діяльності минулого року свідчить – усі завдання військами виконані в повному обсязі і з високою якістю. Це говорить про усвідомлення всіма військовослужбовцями свого високого призначення захищати спокій і порядок у державі та сумлінне ставлення до виконання службових обов’язків.

При виконанні службово-бойових завдань військовослужбовці діють згідно з літерою Закону, виявляючи при цьому рішучість, сміливість, непідкупність, мужність та відвагу.

Військовослужбовці військової частини 1241 гордяться службою у внутрішніх військах, про кожного з них можна сказати – справжній солдат правопорядку !

Служба в частині – це продовження славних традицій старшого покоління – почесний обов’язок кожного військовослужбовця.

Кожен день наші військовослужбовці несуть службу зі зброєю і це свідчить про велику межу відповідальності військовослужбовців внутрішніх військ за спокій в державі.

Батальйон очолює підполковник Шуляк Петро Юрійович .

 

 

5 стрілецька рота військової частини 1241

 м.Чернівці

В червні 2002 року до складу батальйону було введено 5 стрілецьку роту по конвоюванню засуджених та підсудних з дислокацією в м. Чернівці, (передана із військової частини 3053 м. Хмельницького), інженерно-саперну роту  з дислокацією у м. Калуш Івано-Франківської області та виведено стрілецьку роту з конвоювання засуджених та підсудних, яка дислокувалась у м. Ужгород.

2 лютого 2004 року батальйон очолив майор Головінов Олег Валерійович.

В листопаді – грудні 2004 особовий склад частини забезпечував громадський порядок в м. Києві під час виборів Президента України.

У 2005 році в склад частини входили три патрульні роти, дві стрілецькі роти, патрульний взвод спеціального призначення.

Згідно наказу Командувача ВВ МВС України № 294 від 1 липня 2005 року в склад батальйону стали входити три патрульні роти і дві стрілецькі роти.

З грудня 2005 року, батальйон очолив підполковник Барзюк Володимир Олексійович.

З травня по липень 2006 року військовослужбовці брали участь у спецоперації “Сирена” по затриманню особливо небезпечних злочинців у місті Тисмениця та селі Поляниця Івано-Франківської області.

Також в грудні 2006 – липні 2007 років особовий склад частини залучався в операції “Кордон” у Чернівецькій області,  де забезпечував пропускний режим в прикордонній зоні з Румунією та не допускав перетину через кордон контрабандних товарів, проводив спецоперації по пошуку злочинців.

У травні 2007 року, згідно розпорядження Міністра внутрішніх справ МВС України № 417 від 02 травня 2007 року та розпорядження начальника УЗТрК внутрішніх військ МВС України № 100 від 25 травня 2007 року, особовий склад частини приймав участь у проведенні тактико-спеціальних навчань, виконував службові завдання з охорони громадського порядку у м. Києві. Під час виконання даних завдань військовослужбовці проявили високу витримку, професіоналізм, мужність, не допустили порушень військової дисципліни, чинного законодавства.

В липні 2008 року особовий склад частини виконував завдання по ліквідації наслідків повені в Івано-Франківській та Чернівецькій областях.

В червні – липні 2010 року особовий склад роти виконував завдання з охорони громадської безпеки в Герцаєвському районі Чернівецькї області щоб не допустити випадків мародерства після наслідків повені.

Особовий склад 5 стрілецької роти військової частини 1241 внутрішніх військ МВС України виконує завдання по охороні громадського порядку в м.Чернівці , забезпеченні засідань Апеляційного суду , робить вагомий внесок в захист конституційних прав громадян України та зміцнення правопорядку в державі.

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *