РНБО саботує конфіскацію активів російського олігарха Фрідмана


Росіянин Міхаіл Фрідман потрапив під українські санкції ще у жовтні 2022 року. Проте за майже рік дії цих санкцій українська влада так і не розпочала процес конфіскації активів олігарха, зокрема його часток у компаніях «Моршинська» та «Київстар».
Окрім того, за рік українська влада так і не ввела санкції на іноземні компанії, через які Фрідман володіє частками у згаданих найбільш цінних активах. Тим часом – такі компанії уже рік “виходять з ринку рф”, щоб уникнути подальших санкцій.
Однією із таких компаній є нідерландська Veon Holdings B V. Її власником є Veom Amsterdam B.V., яка належить бермудській «VEON Ltd.» (колишня назва — VimpelCom Ltd.), яка на 47% належить люксембурзькій групі LetterOne, співзасновниками якої є Міхаіл Фрідман та його бізнес-партнер Андрій Косогов.
VEON Ltd. володіє російським товариством «ВымпелКом», яке щорічно сплачує до бюджету рф значні кошти у вигляді податків та зборів. Ця компанія ще у 2014 році розпочала надавати послуги на території тимчасово окупованого півострова. До речі, абонентів компанія обслуговує у Центрах обслуговування «Київстару».
Водночас, за даними порталу НАЗК, санкції ні на VEON, ні на «ВымпелКом» Україна не наклала.
У листопаді 2022 року VEON оголосила про свій повний вихід зі російського ринку. Цей процес все ще триває, але минулого тижня на сайті компанії вийшов пресреліз, згідно з яким вона обіцяє завершити продаж до 13 жовтня 2023 року.
Тож схоже, що РНБО спеціально блокує накладення санкції до цієї дати, щоб дозволити компанії завершити свій вихід із рф.

Центр протидії корупції

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *