Шість пострілів по людях – хуліганство?!.

За кілька тижнів після обстрілу човна головний міліціонер області Георгій ПРОСКУРНЯК на прес-конференції попросив пробачення в громадськості за непрофесійні дії своїх підлеглих.

Невідомі обстріляли двох рибалок-спортсменів на Дністровському водосховищі. Інцидент стався ще сьомого грудня. Рибалки одразу ж звернулися до Кельменецького районного відділу міліції, але оперативного розслідування на місці події вони так і не дочекалися. Згодом розпочалася низка парадоксальних непорозумінь, які виникли внаслідок непрофесійних дій людей у формі. Отже,

Парадокс перший: територіальний

Замість того, аби одразу розпочати оперативно-слідчі дії і шукати невідомого, який відкрив вогонь по рибальському човну, кельменецькі міліціонери відправили матеріали до Кам’янця-Подільського, вирішивши, що територія, на якій відбулася пригода, належить до Хмельницької області. На це колеги з Кам’янця лише розвели руками, мовляв, географічно це неможливо – і на цій підставі не взялися за цю справу.

Парадокс другий: повне ігнорування

Кельменецька міліція не квапилася братися за розслідування, відтак, за словами Георгія Проскурняка, навіть не повідомила про те, що сталося на Дністрі, своєму вищому начальству.

Можливо, ця справа залишилася б припадати пилом десь на полицях слідчих, якби самі рибалки не підключили засоби масової інформації до висвітлення цієї події.

Наступна за хронологією важлива деталь у детективі з рибалками відбулася через три дні після інциденту. 10 грудня депутат облради Володимир Вакарюк подав депутатське звернення до голови обласного УМВС Проскурняка, в якому просить пролити світло на скандальну подію. Звернення було прийняте до уваги, про що свідчить офіційна печатка на документі. А ось відповіді так і не надійшло.

Парадокс третій: інформаційний вакуум

21 грудня громадське обурення досягло кульмінації – і члени обласної федерації рибалок організували мітинг під стінами облдержадміністрації. Основна вимога учасників мітингу – навести порядок на Дністрі.

Та подиву людей не було меж, коли до них звернувся керівник буковинської міліції зі словами «Я нічого не знаю про цей інцидент». Хто ж тоді розглядав вищезгадане депутатське звернення по цій справі – так і невідомо. Та вже через п’ять днів Георгій Проскурняк скликав прес-конференцію і розповів про зрушення в цій справі.

Робота над помилками:

У підсумку, некваліфіковані міліціонери покарані, кримінальна справа, хоча й більше, ніж через два тижні, все ж порушена, та чомусь за… хуліганство. Щоправда, відомі підозрювані у злочині – державні інспектори Хотинської рибоохоронної дільниці. Один з них, Ігор Панівський, – затриманий.
Слідство триває.

Емма АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *