Реєструємо права на нерухомість: руху менше, результату – більше

Чутки про розформування БТІ значно перебільшені. БТІ працюють, просто відтепер вони позбавлені функції державного реєстратора. До БТІ треба звертатися за потреби здійснення технічної інвентаризації нерухомого майна. Якщо такої потреби нема, а треба лише реєструвати права – вам до нової структури. Її назва – реєстраційна служба Головного управління юстиції в Чернівецькій області.

карикатура_для Держреєстрації

Усе, що своє – має бути належно оформлене. Навіть своя мова забезпечується статтями Конституції. Навіть своя пісня – підтверджується авторськими правами. Своя ж хата, земля й інша нерухомість – і поготів.

Нерухоме майно, право на яке підлягає державній реєстрації – це: земельні ділянки, підприємство як єдиний майновий комплекс, житловий будинок, будівля, споруда або їх окремі частини, квартира, житлове та нежитлове приміщення. Державна реєстрація прав на них – обов’язкова. Якщо будівлю чи її частини винаймаєте, орендуєте, то державна реєстрація потрібна лише якщо договір оренди – понад 3 роки.

І – увага! – з нового року процедура державної реєстрації прав стала простішою та зручнішою для власників, користувачів нерухомого майна!( а тут Нерухомість у Львові – оренда та продаж квартир у Львові, ціни, оголошення )

Раніше схема оформлення прав на житло громадянином була такою: в БТІ – технічна інвентаризація (30 днів) і надання витягів з Реєстру прав власності на нерухоме майно, нотаріус – засвідчення операції і її реєстрація, знов БТІ – реєстрація права власності (14 днів).

Тепер: подання заяви про державну реєстрацію – і отримання документів максимум за 14 днів. Від 1 січня 2014 року цей термін становитиме усього 5 днів.

З чим пов’язане таке спрощення реєстрації – розповідає начальник реєстраційної служби Головного управління юстиції в Чернівецькій області Тетяна НІКОЛАЄВИЧ:

– До січня цього року в Україні існувало чотири різних реєстри права власності. Це ускладнювало процес реєстрації, надання витягів, спричиняло дороговизну цих послуг. Зараз маємо Єдиний Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, що скорочує час реєстрації, вартість, черги, а також унеможливлює корупцію. Насамперед, державних реєстраторів стало значно більше. Якщо раніше їх було 8 в обласному центрі і по одному в районах, то зараз лише в Чернівцях їх 20, а загалом по області – 59. Крім цього, у реєстрі автоматично фіксується час прийняття заяви, а термін виконання реєстрації обмежується 14-ма днями. Тож немає жодних способів «заохотити» реєстратора порушити черговість виконання роботи: усі документи про державну реєстрацію прав виконуюся суворо в порядку надходження заяв.

І хоча чиновників, задіяних для державної реєстрації речових прав, побільшало, та це водночас означає, що вони виконують роботу якісніше, в більших обсягах, а також несуть більшу відповідальність, бо підпорядковані державі. Тоді як раніше працівники з такими функціями були в структурі комунального господарства.

Від початку року ми зареєстрували вже 278 заяв і запитів на реєстрацію і ще близько сотні громадян надали консультації. Кільканадцять людей уже й отримали документ про державну реєстрацію прав.

Функції державного реєстратора покладаються і на нотаріусів. До нотаріусів можна звертатися перед вчиненням певної нотаріальної дії, якщо право власності було зареєстровано до 1 січня цього року або з метою держреєстрації внаслідок нотаріальної дії з нерухомим майном чи об’єктом незавершеного будівництва.

Отже, Укрдержреєстр працює доступно, прозоро і гарантовано.

Для того, аби зареєструвати права власності на нерухоме майно, треба:

  1. Зателефонувати до реєстраційної служби Вашого району.
  2. Дізнатися про графік роботи, перелік документів та правила прийому.
  3. Звернутися з заявою про державну реєстрацію прав.
  4. У встановлені законом терміни отримати документ про державну реєстрацію прав.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»
Гаряча лінія з питань державної реєстрації прав: (0372) 57 08 10.

Адреса обласної реєстраційної служби в Чернівцях: вул. Сімовича, 19

Вартість державної реєстрації права власності – 119 грн.

Вартість інших речових прав та обтяження – 51 грн.

Номери телефонів органів державної реєстрації речових прав на нерухоме майно в Чернівецькій області:

 

У м. Чернівці (0372) 57-08-90

У м. Новодністровську (03741) 3-10-39

У Вижницькому районі (03730) 2-33-17

У Герцаївському районі (03740) 2-16-14

У Глибоцькому районі (03734) 2-45-53

У Заставнівського районі (03737) 2-18-63

У Кельменецькому районі (03732) 2-02-87

У Кіцманському районі (03736) 2-34-84

У Новоселицькому районі (03733) 5-04-40

У Путильському районі

У Сокирянському районі (03739) 2-14-45

У Сторожинецькому районі (03735) 2-24-64

У Хотинському районі (03731) 2-30-16

Коли верстався номер, надійшла інформація від Comments.UА: Угоди з нерухомістю за новою системою реєстрації речових прав, переданої від БТІ органам Укрдержреєстра, оформляються довго, а нотаріуси підвищили ціни за свої послуги до 1,5-2 тис. грн.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *