Трудове рабство в США по-буковинськи

У Філадельфії до тривалих термінів ув’язнення засуджені громадяни України Омелян і Степан Боцвинюки. Вони допомагали своїм співвітчизникам нелегально перебратися до США, яких потім тримали в рабських умовах, змушуючи працювати безкоштовно чи майже безкоштовно. Загалом звинувачення за цією справою були пред’явлені п’яти братам Боцвинюкам, уродженцям Буковини.

 

Злочинна схема, за яку були засуджені 52-річний Омелян і 38-річний Степан, діяла впродовж 2000-2007 років. Співвітчизникам, яких передбачалося переправити до США, злочинці обіцяли зарплату 500 доларів на місяць, а також додатково 200-300 доларів на різні потреби. При цьому їх обіцяли ще й годувати, а також надати кожному по кімнаті.

Переправлення українців відбувалося через Мексику (а до цієї країни, як повідомляє «The Philadelphia Inquirer», їх відправляли з Німеччини та Польщі). Охочим робили туристичні мексиканські візи, потім гастарбайтери переходили кордон Мексики з США. Перед цим їх спеціально інструктували невстановлені спільники братів. На кордоні гастарбайтерів переодягали в одяг, який зазвичай носять американці.

Деяких на кордоні затримували, після цього вони перебували в ув’язненні близько двох місяців. Потім нелегалів відпускали, зобов’язуючи з’явитися до суду певного дня. До суду вони, звичайно, не приходили. Натомість брати Боцвинюки переправляли їх до Філадельфії, відбираючи всі документи (такі подробиці наводяться в прес-релізі ФБР). Загалом до США згідно з даними, які публікують американські ЗМІ, були доставлені близько 30 молодих українців.

Приїхавши до Америки, гастарбайтери опинялися у борговому рабстві в Боцвинюків – їм доводилося відпрацьовувати гроші, витрачені на їхнє переправлення до США (цей борг брати визначали в 10-50 тисяч доларів). Працювали українці здебільшого уночі прибиральниками у великих магазинах – «Wal-Mart», «Target», «Kmart», «Safeway», а також у невеликих. Магазини ці знаходилися в Пенсільванії, Нью-Джерсі, Нью-Йорку, Делавері та Меріленді. На думку прокурорів, торговельні мережі, ймовірно, не знали, що використовують працю нелегалів, та ще й примусову. Крім того, гастарбайтерів змушували прибирати в офісах і приватних будинках.

Жили вони іноді по п’ять чоловік в одній кімнаті, спали на підлозі на брудних матрацах. Своїх рабів Боцвинюки залякували й били. Дві жінки розповіли на суді, що Омелян Боцвинюк їх ґвалтував. Після того, як деякі працівники втекли, він почав погрожувати їхнім сім’ям, що залишилися на Україні. Омелян Боцвинюк вимагав виплати боргу або повернення працівників.

Звинувачення п’яти братам Боцвинюкам американська влада пред’явила 30 червня 2010 року. Четверо з них були арештовані цього ж дня. Степана Боцвинюка затримали у Філадельфії, Омеляна Боцвинюка – в Німеччині, потім його екстрадували до США. Михайло та Ярослав були заарештовані в Канаді й досі очікують на екстрадицію, Дмитро досі проживає в Україні. Оскільки в США немає угоди про екстрадицію з Україною, чи постане Дмитро Боцвинюк перед американським судом, наразі невідомо. Нині він, як йдеться в публікації газети «Сегодня», живе в Мариничах на Путильщині.

Степан і Омелян Боцвинюки визнані винними 12 жовтня 2011 року. Цьогоріч 16 липня Омелян Боцвинюк, якого визнали лідером угрупування, засуджений до довічного ув’язнення. Степана Боцвинюка 17 липня відправили до в’язниці на 20 років. Торгівля людьми, як в США кваліфікують їхні дії, є за американськими законами злочином украй тяжким.

Утім, дружина Омеляна Боцвинюка, Лариса, яка нині живе в Берліні, розповіла газеті «Сегодня», що проситиме допомоги в Президента України Віктора Януковича. За її словами, нелегали просто звалили провину на братів, коли їх усіх затримали. «Коли їх зловила міграційна служба, їм запропонували вид на проживання, якщо розкажуть, хто їм допомагав», – розповіла вона. Згідно з публікаціями в американських ЗМІ, вісім гастарбайтерів справді отримають американські візи, спеціально передбачені для жертв торгівлі людьми. Дмитро Боцвинюк теж наполягає на невинності брата. За його словами, жінка, яка заявила, що її зґвалтував Омелян Боцвинюк, його оббрехала: вона жила з його братом у цивільному шлюбі й заявила про зґвалтування, коли в неї закінчився термін легального проживання в Америці, після чого їй дали дозвіл на проживання. Не вірять у провину братів і односельці: кажуть, що ті багатьом допомогли влаштуватися в США, а родичі цих заробітчан у рідному селі побудувалися, купили машини.

Чому раптом знову виникла тема Боцвмнюків? Цю резонансну справу пригадав у своєму відкритому листі Геннадій Москаль. Він зазначив, що кримінальна справа щодо Боцвинюків уже перебувала на розгляді Апеляційного суду Чернівецької області, коли нею в квітні 2005 року з невідомих причин зацікавився тодішній президент України Віктор Ющенко. «Він особисто зателефонував заступнику прокурора Чернівецької області Володимиру Мойсеєнку і погрожуючи звільненням, а також порушенням проти нього кримінальної справи, наказав негайно звільнити підсудних з-під варти. Коли В.Мойсеєнко розтлумачив президенту, що зміна запобіжного заходу підсудним – це компетенція суду, той наказав, щоби йому негайно зателефонував голова Апеляційного суду Чернівецької області Анатолій Огородник. Того ж дня суд звільнив Боцвинюків з-під варти, взявши в них підписку про невиїзд», – йдеться в заяві пана Москаля. За його словами, В.Ющенко особисто телефонував тодішньому начальнику Управління СБУ в Чернівецькій області Степану Качуру та в нецензурній і непристойній формі, принижуючи його, сказав, що коли кримінальну справу проти братів Боцвинюків не буде закрито, його негайно звільнять із роботи й притягнуть до кримінальної відповідальності. Згодом кримінальну справу й справді закрили.

«Якби не грубе, нічим не виправдане втручання В.Ющенка в роботу правоохоронних органів та суду, брати Боцвинюки були б засуджені в Україні ще 2005 року, не потрапили б до США й не підривали б і без того невисокий імідж України своїми кримінальними діяннями, за які американський суд визнав їх винними», – стверджує нардеп. Г.Москаль у депутатському зверненні до Генпрокурора В.Пшонки, в якому просить порушити проти В.Ющенка кримінальну справу за втручання в діяльність працівників правоохоронних органів, тиск на суд та притягнути його до відповідальності.

…Чого тільки не дізнаються перед виборами про своїх зверхників сараки-українці.

Максим КЛИМЕНКО, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *