Реалії та містика Оксани Драчковської

Позавчора в Муніципальній бібліотеці ім. Добрянського відома чернівецька журналістка – і сподіваюсь, у найближчому майбутньому – відома письменниця відпустила у вільне плавання другу книгу своєї прози – роман «Зілля» (Чернівці, Букрек, 2015). І супроводила презентацію чаюванням саме на тему «зілля».

Назва дуже пасує презентованій книзі: що може бути простішим, ніж трава – і що робить цю траву зіллям – вмістом мудрості, жіночності і… містики. Читач, не «зіпсований» літературними асоціаціями, знайде в книжці Оксани «про життя». А хто захоче заглибитися в перегуки, асоціації, шари й сфери – будь ласка, це також для вас.

Редактор книги Інга Кейван лише назначила для присутніх легенькі стежечки-асоціації у світ образів Оксани Драчковської:

«Хто головний герой роману? Очевидно, що цей вибір залишається за читачем. Усі особисті історії, показані авторкою, рівноцінні й взаємопов’язані. Та у центрі – жіноча доля і боротьба за просте жіноче щастя, навіть виборювання його як привілею…».

У цьому представленні є гарне, ключове слівце: «показані» авторкою. І це правда: динаміка прози Оксани Драчковської робить те, про що вона розповідає, зримим, як у кіно.

Секрет прози Оксани Драчковської відтак дуже простий: її треба… прочитати. Як прочитаєте – стільки й вичитаєте.

А прийняли відпущену до читача книгу – із доброзичливими автографами та пророчими цитатами до пакетиків із зіллячком – перш за все, колеги авторки – журналісти, письменники, літературознавці, бібліотекарі, студенти – одне слово, усі, кому не байдуже Слово.

IF
IF
IF
IF
IF
IF
IF
IF
IF
IF
IF
IF
IF
IF
IF
IF
IF
IF
IF
IF

 

Лариса ХОМИЧ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *