Психологи навчать жити так, щоби зберегти здоров’я

Суттєве погіршення здоров’я людей, збільшення рівня захворюваності і смертності, зменшення середньої тривалості життя, а також масова зміна поведінки викликають занепокоєння медиків. Емоційні зриви, порушення психічного стану та суїциди стають мало не нормою. Саме тому професія психолога набуває нині все більшого значення у житті сучасного суспільства і  cтає невід’ємною складовою нашого буття. Про це – лікар-психолог, кандидат медичних наук Наталія КАРВАЦЬКА. 

 

Медпсихологи ведуть прийом у поліклініках і лікарнях

Нагальні потреби українців у медико-психологічній допомозі сприяли створенню медико-психологічної служби на рівні обласних, міських і районних лікувально-профілактичних закладів як в умовах стаціонарів, так і поліклінік. Надання медико-психологічної допомоги пацієнтам на ранніх стадіях захворювання та й просто у складних життєвих ситуаціях шляхом запровадження посад лікарів-психологів у мережі лікувальних установ різного профілю є для держави економічно доцільним. Бо саме своєчасне виявлення і сучасна діагностика захворювань має вирішальне значення для успішної терапії і сприятливого прогнозу. У зв’язку з цим і розпочали підготовку лікарів – медичних психологів у Буковинському державному медуніверситеті.

Медичний психолог здійснює психопрофілактику серед людей груп ризику, а спільно з відповідними лікарями-спеціалістами – психодіагностику та лікування хворих соматичного і психічного профілю, а також психологічну реабілітацію із застосуванням спеціальних методик. Водночас лікар-психолог надає психологічну допомогу особам різного віку, неспроможним впоратися з несприятливими умовами, що склалися в їхньому житті.

Допоможуть подолати страхи і тривоги

Лікарі-психологи беруть активну участь у поширенні медичних знань серед населення щодо психогігієни та психопрофілактики, сприяють вирішенню внутрішньо-особистісних та міжособистісних проблем, а отже – покращенню рівня психічного й психологічного здоров’я. Основним завданням роботи психолога з пацієнтами психосоматичного профілю є подолання страху, тривоги і психоемоційного напруження, корекція невірних установок хворих щодо лікування, попередження невротичних реакцій і ятрогенних станів.

Для переробки психотравмуючих переживань, мобілізації особистісних резервів хворих, лікарі-психологи використовують сукупність простих психотерапевтичних методів. Диференційований підхід до кожного пацієнта дозволяє обрати конкретний вид психотерапевтичної допомоги.

Лікарі-психологи використовують як психокорекційні, так і психотерапевтичні методи, які за змістовним призначенням можуть бути відволікаючі та седативні (заспокійливі), психорегулюючі та дезактуалізуючі, компенсуючі та психозахисні, потенціюючі та подовженої дії. Вже сама можливість висловити свої думки і почуття, значно покращує внутрішіній стан людини та сприяє її швидшому одужанню.

Спільний досвід надання допомоги пацієнтам лікарем-психологом і лікарем-вузьким фахівцем переконливо доводить свою ефективність і потребує запровадження в  загальномедичну практику.

Отже, за умови, що вас дістали страхи і тривоги, зверніться по допомогу до медичного психолога, який сьогодні є в кожній поліклініці та лікарні.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *