Прозорість у діяльності влади – те, чого у нас ще не було

І це не тільки головна вимога Майдану, але й основна умова нашого нормального життя. «Бо тільки зробивши процес контролю за бюджетними коштами  прозорим, а їхнє використання – більш ефективним та в інтересах територіальної громади, зможемо поставити крапку на корупції», – каже Михайло ПАВЛЮК, один із ініціаторів безпрецедентного рішення обласної ради щодо відкриття інформації головними розпорядниками коштів.

Що ж за рішення прийняли наші депутати? І чому воно досі не доведене до відома буковинців? Ймовірно, невигідне чиновникам із високих кабінетів? А, може, просто період такий – безвладний. Йдеться же про те, що віднині всі ми, мешканці краю – відвідувачі лікарень і поліклінік, соціальних і комунальних установ, тобто шкіл, вузів, дитячих садків, бібліотек тощо – маємо право володіти інформацією про кошти, заплановані обласним бюджетом, які виділяються на першочергові потреби кожної із цих підвідомчих установ.

– Переконаний, у кінці року, ми, депутати обласної ради, спільно з громадою Буковини та відповідними установами проаналізуємо виконання бюджету та за необхідності розглянемо причини недофінансування конкретної галузі та підвідомчої установи зокрема, – наголошує М. Павлюк. – Пропоную також подібну практику контролю за відповідними місцевими бюджетами запровадити в районах Чернівецької області, м. Чернівці та Новодністровську.

Погодьтеся, коли нові умови життєдіяльності суспільства у своїх рішеннях «протягують»  депутати, у громади з’являються надія та оптимізм. Рішення ж це було прийняте 6 лютого на 22-й позачерговій сесії Чернівецької обласної ради VI скликання  під час ухваленння обласного бюджету на 2014 рік.

– Приймали ми це рішення не одноосібно, а тільки після консультацій з громадськими організаціями, провідними економістами та науковцями ЧНУ у суворій відповідності до Бюджетного кодексу України, – наголошує депутат Павлюк. – Основна мета такого рішення – зробити процес контролю за бюджетними коштами прозорішим, а їхнє використання більш ефективним та в інтересах територіальної громади.

Оскільки після прийняття рішення пройшло вже більше місяця, Павлюк вирішив на сайті облради нагадати керівникам підприємств органів виконавчої влади, комунальних підприємств та організацій, незалежно від форм власності, про обов’язок дотримуватися рішень представницького органу влади. Крім того, пункт 35 даного рішення Чернівецької обласної ради зобов’язує  головних розпорядників коштів – департаменти та управління Чернівецької обласної державної адміністрації – оприлюднити через засоби масової інформації та безпосередньо у приміщеннях підвідомчих установ загальний кошторис щодо видатків на поточний рік для даної галузі в цілому та підвідомчої установи зокрема.

 

Витяг з рішення  №4-22/14 ХХІІ сесії VI скликання «Про обласний бюджет на 2014 рік»         

34. Відповідно до частини 4 статті 28 Бюджетного кодексу України, здійснити опублікування цього рішення у місцевих засобах масової інформації (виділено редакцією).

35. Зобов’язати головних розпорядників коштів – департаменти та управління Чернівецької обласної державної адміністраціїоприлюднити через засоби масової інформації та безпосередньо у приміщеннях підвідомчих установ загальний кошторис щодо видатків на поточний рік для даної галузі в цілому та підвідомчої установи зокрема (виділено редакцією).

36. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника голови – директора департаменту фінансів облдержадміністрації Крищенка К.Є. та постійну комісію Чернівецької обласної ради з питань економіки, бюджету та інвестицій

 

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *