Професія – захисник

20 грудня працівники міліції відзначатимуть професійне свято. У зимову холоднечу та літню спеку, у дощ і сніг, на вулицях і в робочих кабінетах вони оберігають наш спокій, захищають економічні інтереси держави та її громадян, виводять на «чисту воду» правопорушників. Сьогодні розповідь – про кращих із кращих.

Економічні злочини розкривають профі

Такими є співробітники відділу протидії хабарництву та корупції УДСБЕЗ УМВС України в Чернівецькій області, підлеглі капітана міліції Олега СТЕПЕНЮКА: – Свій колектив формував сам, за критеріями порядності та професіоналізму.

Особливість злочинів у цій сфері – їх вчиняють не сторонні особи «з вулиці», а посадовці, яким держава довірила певні повноваження! Наприклад, до нас звернулася мати абітурієнта, в якої завідувач кафедри одного з вищих навчальних закладів вимагав 800 доларів за сприяння вступу її сина. Жінка погодилася допомогти нам в реалізації оперативного плану – і ми взяли хабарника на гарячому. В нього знайдені помічені гроші, а ще – три конверти з іменами тих, кому треба за ці гроші «посприяти». І таких прикладів, на жаль, багато.

Окрім численних заохочень від керівників УМВС в області, Олег Степенюк має міністерські відзнаки.

Карний розшук – передова

Ігор ПЕТРУШКА став оперуповноваженим карного розшуку Шевченківського райвідділу міліції 2003 року. Згодом з’явився досвід, а ще – тверда впевненість у тому, що обрав саме ту професію, якій варто присвятити життя. Сьогодні він капітан, оперуповноважений обласного карного розшуку. Профі, старший групи з розкриття квартирних крадіжок, розповідає:

– Щоб розкрити квартирну крадіжку, потрібно затратити багато сил та часу, адже квартирні злодії здебільшого теж «професіонали» з багатьма судимостями в «послужному списку». Щоби вийти на слід, доводиться відстежувати крадені речі, а тих, хто займається їхнім перепродажем, теж маємо в полі зору. Часто «домушники» виправдовуються важким життям і тим, що більше нічого не вміють робити.

– Я не прихильник високих слів, – каже оперативник, – але щодо своєї роботи зізнаюся щиро: вона приносить мені неабияке задоволення. Приємно усвідомлювати, що моя праця потрібна людям. Та ніяк не можу збагнути, чому люди все ж таки вчиняють злочини…
За сумлінне виконання своїх професійних обов’язків Ігор неодноразово нагороджений відзнаками та грамотами управління внутрішніх справ.

Слідчий – його покликання

Капітан міліції Сергій ГОРДАШ спершу спробував себе як оперативник, але його завжди приваблювала саме слідча робота, хотілося довести справу, як то кажуть, «до кінця», розплутати клубок із показань потерпілих, підозрюваних, свідків, збагнути мотиви злочину. – А сплетіння ці дуже часто складаються у неймовірні колізії.

Одна з таких починалася 2003 року. Молода пара – назвемо їх Олександр та Олена – проживала разом, але через зневажливе ставлення хлопця дівчина його покинула. Олександру це не сподобалося, і він вчинив за законами східної казки: викрав дівчину за допомоги своїх друзів. Майже три роки залякував він розправою над родичами, змушував жити з ним, постійно знущався.

Але одного разу дівчині пощастило втекти. Олександр не вгамувався і став шукати, хто б з друзів допоміг йому знову викрасти дівчину! Проте «товариш» повідомив про намір Олександра правоохоронцям. Щоби викрити злочинця, співробітники карного розшуку вирішили інсценувати викрадення дівчини. Сучасний «Отелло» затриманий і відбуває покарання…

Крім неодноразових заохочень від начальника УМВС області, у Всеукраїнському міліцейському конкурсі «Кращий слідчий України» серед 35 учасників з усієї України старший лейтенант міліції Сергій Гордаш увійшов у п’ятірку кращих.

Наш «шериф»

«Поле діяльності» Анатолія CТРОГАРЧУКА, старшого дільничного інспектора – Калічанка, доволі розкиданий мікрорайон з 3-ма тис. мешканців. Не залишилось на його території жодного подвір’я, до якого б він не завітав: знає в обличчя кожного. Його комунікабельність, доброзичливість і щирість допомагають знаходити спільну мову з людьми і сприяють у розкритті злочинів:

– У певний період часу до мене почали звертатися жителі дільниці із заявами про крадіжки. І таких набралося з десяток. Затримати злодія допомогла спостережливість людей: місцева бабуся розповіла, що в сусіда часто буває підозрілий чоловік: заходить з сумками, а виходить без них. Це як раз і був наш «дачник», – розповідає Анатолій.

Дільничному доводиться співпрацювати з багатьма відділами УМВС, бо саме «на землі» викривають наркопритони, затримують квартирних злодіїв і хуліганів.
Анатолій Строгарчук – один із небагатьох дільничних інспекторів УМВС області, який отримав нагрудний знак «Зразковий дільничний інспектор міліції».

Кароліна СОЛОВЕЙ, СЗГ УМВС України в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *