Практикуючий нутриціолог: «Як вийти з великого посту без шкоди для здоров’я»

Про головні правила виходу з посту розповідає Наталія КАРАВАНОВИЧ: 

Цього тижня завершується Великий піст. І як розпочати своє звичайне харчування без шкоди для здоров’я?  Адже якщо  відразу накинутись на всі продукти, які були заборонені, то можна добряче собі нашкодити.

Тож для тих, хто суворо дотримувався традиції, ми підготувати список порад, як підготувати шлунок до свята.

Тож як правильно вийти з посту?

* Якщо накинутись на різноманітні страви відразу, то м’яко кажучи, ваш шлунок буде в шоці. Тому побережіть його в перший день Великодня. За основу в харчуванні варто взяти овочі та фрукти. Пам’ятайте, що всіх страв відразу їсти не потрібно! Міра в усьому – головне.

* Не їжте багато м’ясного. Надавайте перевагу рибі або курячому м’ясу. Вони легше сприймаються шлунком і не призводять до тяжкості в ньому.

* Не варто першого дня після посту їсти салати, заправлені майонезом. Заміныть його на оливкову олію, примыром.

* Зверніть увагу на кисломолочні продукти. Радимо їсти йогурт, кефір, сметану, сир – вони допоможуть швидше вийти з посту без шкоди для здоров’я. І саме ці продукти найкраще підготують організм до переходу на іншу їжу.

* Із посту потрібно виходити поступово. Перші два тижні бажано відмовитись від смаженого та жирного.

* Прислухайтеся до свого організму. Якщо після вживання певних продуктів відчуваєте дискомфорт, то варто на цьому зупинитися і замінити їжу на більш легку.

* Пийте багато води. Рекомендується випивати склянку води за півгодини до того, як сідаєте за стіл або через 1-2 години після прийому їжі. Але пам’ятайте, запивати їжу – не потрібно.

* Забудьте на деякий час про цукерки та свіжу випічку, хоча б на перші 3-5 днів. Їсти бажано ті паски, які спечені ще в Чистий четвер.

* Якщо стоїть вибір: випити червоне вино чи щось міцніше – сміливо обирайте вино. Але зовсім небагато. Адже алкоголь у великій кількості може отруїти ваш організм. 

* І головна порада – їжте маленькими порціями.

Пам’ятайте, піст – це, перш за все, духовне очищення, а не особлива дієта, щоби скинути зайві кілограми.

 

Довдка «Версій»

Нутриціолог: хто він і чим займається?

Нутриціолог – фахівець нутриціології (наука про правильне харчування), який займається усім, що пов’язано з їжею. Такі експерти вивчають:

  • компоненти, елементи й речовини, які входять до складу їжі;
  • способи приготування різних продуктів;
  • час їди;
  • вплив конкретних інгредієнтів на організм людини;
  • метод позбавлення від хвороб, причина яких – споживання шкідливих продуктів.

Якщо виразити сенс професії нутриціолога – то це експерт, який займається вивченням того, що і як їдять люди. Він має знання про склад продуктів, навіть якщо він прихований, їх взаємодію один з одним, вплив на здоров’я, як корисний, так і шкідливий. 

Напрями, в яких працює нутриціолог :

  • їжа як природний аспект, виробництво і споживання;
  • обмінні процеси організму, метаболізм, вплив інгредієнтів на функціонування органів і систем;
  • профілактична і лікувальна дія на організм людей за допомогою їжі.

Варто врахувати, що нутриціолог – це не лікар, а тільки консультант з харчування. При цьому він може надати усі необхідні відомості відносно правильного харчування. З їхньою допомогою можна відкоригувати масу тіла, поліпшити самопочуття й уникнути розвитку деяких недуг, серед яких ожиріння.

Завдяки такому фахівцеві люди втрачають існуючі стереотипи й міфи про їжу, вчаться правильно розбиратися в раціоні, коригують харчування, виключаючи помилки з урахуванням бажаного результату.

Багато хто недооцінює нутриціологів, і даремно – вони так само важливі, як й інші фахівці в області харчування. При роботі з пацієнтами вони беруть до уваги фізіологічні потреби кожної людини, шкідливі звички, вивчають раціон, визначають чого недостатньо в меню, а що в надлишку. На підставі цих даних вони вчать правильно харчуватися, щоби на належному рівні підтримувати обмінні процеси в організмі.

Нутриціолог знадобиться, якщо бажаєте налагодити своє харчування і при цьому бути здоровим і добре виглядати

 

Сайт практикуючого нутриціолога Наталії Караванович: http://karavanovich.com.ua/

На консультацію та із запитанням можна звернутися написавши на поштову скриньку: kara-lun@ukr.net

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *