«Поле чудес» по-чернівецьки

або Як одні зарили кошти в «Бісер», а інші – зібрали «врожай»

 

Вкладники кредитної спілки «Бісер» уже три роки не можуть отримати свої кошти, привласнені та розкрадені керівництвом фінансової установи. Увесь цей час слідче управління УМВС в Чернівецькій області розслідує кримінальну справу, яка ніяк не може потрапити до суду. Потерпілі вкладники вважають, що передачу справи місцевій Феміді затримують навмисно. Тим часом керівник «Бісеру» Шапса Авербух вже «досиджує» строк за розкрадання кредитів. Бо кредитна спілка «Бісер» (а точніше, сам Авербух) оформляла «липові» кредити на осіб, які насправді не отримали ні копійки із майже 250 тисяч гривень. Ошукані люди вважають, що коли він невдовзі вийде з буцегарні, то одразу ж втече за кордон.

                                        Методи місцевих Базиліо

Кредитна спілка «Бісер» до червня 2006 року називалася «Фаворит-Полісся» та працювала у Малині на Житомирщині. Однак ще 2005-го Шапса Авербух запропонував голові Спостережної ради цієї спілки Валерію Іваненку змінити юридичну адресу та передати управління кредитною установою в його «добрі руки». У червні 2006-го Авербух розпочав працювати у Чернівцях, об’єднуючи обов’язки голови спілки і касира. Зміна юридичної адреси спілки вимагала переобрання Спостережної ради та Кредитного комітету, але цим новий керівник не переймався: він просто повідомив кільком своїм знайомим, що вони – члени ради та комітету.

Того ж таки 2006-го спілка починає роботу у Чернівцях: залучає депозити та видає кредити. Оскільки знань з бухгалтерського обліку Авербух не мав, то всі операції записував просто на папері. Лише за 2 місяці у кредитній спілці з’явився бухгалтер. Як тільки починало «пахнути смаженим» матеріально відповідальні особи регулярно змінювалися – бухгалтер – головний бухгалтер – секретар – касир – економіст з фінансових питань…

Схема розкрадання коштів виявилася доволі простою: заволодівши копіями паспортів та ідентифікаційних кодів громадян, Авербух оформляв кредити на їх ім’я. Аби у співробітників не виникало підозр, періодично він повертав до каси невеликі суми, ніби то «відсотки» за кредит. Таким чином з «Бісеру» зникли 1 мільйон 420 тисяч 292 гривні вкладених коштів. Слідство довело розтрату лише чверті мільйона. Де поділися решта грошей – таємниця…

              Авербуха привезли на допит, тож скільки ще чекати «буратінам»?

21 серпня 2009 року Шапсу Авербуха затримали у справі про розкрадання кредитних коштів. Слідство тривало майже 3 роки. 12 березня 2012-го Першотравневий районний суд Чернівців відправив Авербуха за грати на 3,5 роки, три з яких той встиг відсидіти поки тривало слідство. Тож уже наступного року Авербух має шанси вийти на свободу, якщо справа про відшкодування привласнених вкладів, за якою його цими днями привезли до Чернівців на допит, до суду не дійде.

– Ми з дружиною вклали до «Бісера» майже 200 тисяч гривень, а це – квартира наших дітей, – говорить один із потерпілих вкладників, 72-річний Василь ФУГА. – Уже три роки я та ще 28 обдурених клієнтів «Бісеру» оббиваємо пороги прокуратури та міліції, намагаючись повернути свої гроші. Однак постійно чуємо одне й те саме: «Слідство триває, чекайте». За ці три роки кілька разів змінювалися слідчі у нашій справі, міліція мотивує це недостатнім досвідом кожного з попередників. Востаннє справу обіцяли передати до суду в лютому. Сьогодні за вікнами вже серпень… У нас складається враження, що хтось не хоче, аби справа дійшла до суду. Якщо правоохоронні органи думають усе «зам’яти», то їм це не вдасться: ми звертатимемося до Апеляційного суду, а якщо потрібно – до Верховного та Європейського. Втрачати нам уже нічого, а відступати – нікуди.

У свою чергу начальник обласного УМВС Микола ХАРАБАРА на прес-конференції повідомив нашому кореспонденту, що слідство у справі «Бісеру» ще не закінчене. Допитано уже більше 200 свідків, які потерпіли від дій керівництва «Бісеру». Однак для передачі до суду справа ще не готова.

– Ми закликаємо усіх, хто потерпів від «Бісеру», приєднуватися до нас, адже спілка мала понад 800 вкладників, а правди домагається лише 28! Більшість людей просто не вірять, що можна довести цю справу до кінця. Але якщо ми згуртуємося, то в нас усе вийде, – переконаний Василь ФУГА. – Тому ми закликаємо приєднуватися до нас і разом захищати свої права.

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

P.S. Контактний  телефон ініціативної групи вкладників кредитної спілки «Бісер»: 0951528609.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *