погляд

Спостерігачі у туалетах –  прозорість тестування
На кожному пункті проведення зовнішнього незалежного тестування випускників середніх шкіл будуть присутні три спостерігачі від «Комітету виборців». Двоє з них знаходитимуться в аудиторії, а третій запобігатиме підказуванню у рекреаційній зоні, тобто туалеті.
Українську мову та літературу учасники тестування складатимуть вже 22 квітня.  Тестування проводитимуть спеціально підготовлені педагоги. Роботи з однієї області перевірятимуться в іншій. Ніхто не знає, де саме. Перевірятимуть роботи двоє вчителів. Якщо їхні оцінки не співпадуть, то підраховуватиме бали третій учитель. Усі правильні відповіді з’являться на Інтернет-сайті через годину після тестування.
Жодної копії власної роботи у дитини не залишиться, щоби у неї не було навіть теоретичного шансу відшукати свою роботу за штрих-кодом.
Право громадського контролю на зовнішньому тестуванні мають громадські організації, батьківські комітети, засоби масової інформації. Та, щоби стати спостерігачем, потрібно зареєструватися в Регіональному центрі оцінювання знань в… Івано-Франківську. Хоча ще є сподівання, що це можна буде зробити й виключно за допомогою Інтернету.
Громадськими спостерігачами не можуть бути родичі учасників тестування, вчителі, класні керівники. Більше того, вони взагалі не мають права бути присутніми у місці проведення тестування.
Кажуть, що учнів оцінюватиме незалежна структура. А від непрофесійності складених завднань чиновники відхрещуються. Сертифікат, отриманий учасниками тестування, матиме юридичну силу тільки протягом року.
За словами фахівців, розроблена система – результат синтезу кількох вже існуючих у світі принципів оцінювання. Щоправда, що з них синтезували – найкраще чи найгірше, доки не відомо.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *