Подання звітності підприємцями

Фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності, що оподатковуються за загальною системою оподаткування, сплачують страхові внески із сум доходу (прибутку), отриманого від відповідної діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб в межах максимальної величини. З цієї суми справляються страхові внески, але не менше мінімального страхового внеску, згідно з Прикінцевими положеннями Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Порядок нарахування і строки сплати страхових внесків платниками страхових внесків визначені Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 N 21-1 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за N 64/8663 (зі змінами).

Встановлено, що для фізичних осіб – суб’єктів підприємницької діяльності (крім тих, які обрали особливий спосіб оподаткування) розмір страхового внеску повинен бути не менше мінімального розміру страхового внеску за кожний місяць, розрахованого шляхом множення розміру мінімальної заробітної плати за відповідний місяць, у якому платник мав чистий дохід, на 33,2 відсотка.

Отже, страхові внески у сумі не менше мінімального розміру сплачуються фізичними особами – підприємцями лише за ті місяці, в яких вони мали чистий дохід.

Крім того, зазначені особи зобов’язані подавати до органів Пенсійного фонду за місцем реєстрації щорічно до 1 квітня року, наступного за звітним роком,

Розрахунок суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за звітний рік (додаток 25 до Інструкції), де вони самостійно визначають суму доходу в розрізі кожного місяця відповідного звітного року. При цьому, якщо протягом року вони не займалися підприємницькою діяльністю і не мали доходу, від обов’язку подавати звітність до органів Пенсійного фонду такі суб’єкти не звільняються.

Лілія Лелюх, заступник начальника відділу надходження доходів Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *