Перерахунки пенсій з 1 листопада 2009 року

„Законом України „Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати встановлено з 1 листопада 2009 року прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність – 573 гривні.

Оскільки мінімальний розмір пенсій за віком згідно із законом України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, то з 1 листопада  поточного року органами Пенсійного фонду України проведені перерахунки мінімальних пенсій, а також підвищень та надбавок до пенсії, що обчислюються із прожиткового мінімуму.

З урахуванням рішень Уряду щодо встановлення доплат до пенсій непрацюючим пенсіонерам у 2009 році перерахунки пенсійних виплат проведені зокрема:

непрацюючим пенсіонерам, у яких розмір мінімальної пенсійної виплати тепер складатиме 601,4 грн. на місяць, в тому числі: 573 грн. – мінімальний розмір пенсії + 28,4 грн. – доплата непрацюючим пенсіонерам встановлена за рішенням Уряду;

шахтарям, які відпрацювали на підземних роботах більше 15 років, мінімальний розмір пенсії встановлюється на рівні 1719 грн. на місяць (три розміри прожиткового мінімуму), а непрацюючі шахтарі будуть одержувати пенсії не нижче 1747,4 грн. на місяць;

пенсіонерам, у яких основний розмір пенсії (без урахування надбавок та доплат) встановлено на рівні, що перевищує мінімальний, доплату за понаднормовий стаж обчислено, виходячи з нового розміру прожиткового мінімуму (573 грн.);

розміри підвищень до пенсій ветеранам війни, жертвам нацистських переслідувань, компенсації чорнобильцям, пенсій за особливі заслуги перед Україною, допомоги на догляд інвалідам;

мінімальні розміри пенсії по втраті годувальника: на одну особу – 573,0 грн. (100 %); дві особи – 687,6 грн. (120%); три та більше осіб – 859,5 грн. (150%).

Збільшена надбавка, передбачена Законом України «Про донорство крові та її компонентів», вона розраховується в розмірі 10% від прожиткового мінімуму, з розрахунку на одну особу (701,0 грн.) і складає тепер 70,1 грн.

Усі перерахунки здійснено в автоматизованому режимі, і тому потреби звертатись до органів Пенсійного фонду немає.

У середньому в Чернівецькій області пенсії після перерахунку збільшилися на 26 гривень. Виплату пенсій у нових розмірах та доплату пенсії після перерахунку за листопад 2009 року проводиться органами Пенсійного фонду України у грудні місяці за визначеними для кожного пенсіонера датами виплати пенсії.

Пенсіонерам, які отримують виплати через відділення зв’язку, доставка пенсій та доплат в грудні проведена за двома відомостями з виплатою різниці за листопад між новою і старою пенсіями.

Для пенсіонерів, які отримують виплати через банківські установи, зарахування доплати за листопад та нової пенсії за грудень проведено однією сумою в грудні без розмежувань.

В умовах фінансово-економічної кризи Пенсійний фонд України виконував і в подальшому виконуватиме усі свої зобов’язання перед пенсіонерами. Фінансування виплати пенсій у грудні місяці буде забезпечено у встановлені терміни та у повному обсязі.

Михайло Романів, начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *