Підключення до електрики – задоволення для багатих

У січні-лютому 2013 р. НКРЕ прийняла низку рішень, які загрожують сьогодні колапсом розвитку підприємницької діяльності в Україні, оскільки створили непомірно високий поріг входження в бізнес. Зокрема, це постанови «Про затвердження Методики розрахунку плати за приєднання електроустановок до електричних мереж» та «Про затвердження ставок плати за стандартне приєднання електроустановок для Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя на 2013 рік»  і частково Правила приєднання електроустановок до електричних мереж, затверджені постановою НКРЕ від 17.01.2013 №32.

Сьогодні новостворені підприємства, незалежно від форми власності, повинні сплатити за підключення до електропостачання біля 2000 грн. за кожний прогнозований до споживання кВт потужності. Тобто, коли в магазині, що ви хочете відкрити, буде обладнання на 20 кВт потужності, слід відразу викласти біля 40 тис. грн. Підключення швейного цеху чи майстерні з потужністю 100 кВт обійдеться вам у понад 200 тис. грн. Відтак ви маєте спершу розбагатіти від чогось такого, що не потребує витрат електрики. Хто підкаже сьогодні такий бізнес?

Не менша проблема виникає й для громадян, які збудували будинок чи купують нове житло: плата за їхнє підключення до електропостачання нині складає 1600 грн. за кВт.

Левова частка цієї плати нібито має спрямовуватися на відшкодування витрат на будівництво, реконструкцію й технічне переоснащення електричних мереж. Але нині, коли держава скинула зі своїх плечей значну частину Обленерго, незрозуміло, чому споживач повинен такою ціною фінансувати розвивати приватні (а часто й іноземні (!), як у випадку «Чернівціобленерго») мережі.

Чернівчанин Володимир Дорош, голова правління Інституту підтримки регуляторної реформи в Україні, оприлюднив з цього приводу Відкрите звернення до Президента України. Він зауважує, що 2008 року підприємці активними діями, ініційованими зазначеним Інститутом,«відбили» подібну атаку на малий та середній бізнес. «Та не пройшло й 5-років, як ми наступаємо на ті ж самі граблі», – зазначається у Зверненні. Голову держави просять негайно втрутитися в ситуацію для якнайшвидшого скасування згаданих постанов НКРЕ, а також «притягнути до відповідальності посадових осіб, які допустили прийняття таких небезпечних для бізнесу регуляторних актів».

Чекатимемо на реакцію Президента!

Вл. інф 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *