Переполох на ринку «Нижній»

«Ринок перевіряє ветеринарна служба з Києва. На його місці планують збудувати супермаркет», – повідомили сьогодні редакцію підприємці, які торгують м’ясом, молоком та городиною на чернівецькому ринку «Нижній», що на вул. Удонова в Чернівцях. На місці кореспондентка «Версій» справді побачила закриті м’ясний та молочний павільйони, жваву торгівлю з-під поли в невстановлених місцях і довгий «молочний» ряд за межами ринку – аж до вулиці Сагайдачного. Прямуючи до звичних прилавків у спеціальних павільйонах і впираючись у зачинені двері, покупці обурювалися: «У них в Києві свої ринки для перевірок вже скінчилися? Чи свої вже «прочесали», тепер до наших добралися?»

IMG_0422

Одна продавчиня спробувала коротко описати ситуацію: «Сьогодні заборонили торгувати навіть тим, у кого є всі документи. Причепилися до неправильного оброблення тушок: мовляв, свинну тушу треба подавати розрізаною на дві частини, а не на, приміром,  чотири, як зазвичай роблять продавці для зручнішого перенесення. Кажуть також, що  м’ясо доставляють транспортом, який для цього спеціально не обладнаний. А яким же транспортом, як не власною автівкою, везуть селяни на базар продавати свіжину з власноруч вирощеної худоби?»

У лабораторії ринку хотіли спочатку відправити журналіста за коментарями до адміністрації ринку, потім – до перевіряльників. Оскільки перевірка тривала в сусідній з лабораторією кімнаті, то добування інформації почали з ветеринарної міліції.

Два міліціонери з нашивками на рукавах, які свідчили, що вони представляють правоохоронну систему саме Чернівецької області, заклопотано досліджували документи і вносили дані в ноутбук. Симпатичний, але непривітний пан у цивільному, який представився Дмитром і відмовився назвати прізвище і посаду, порадив звернутися з офіційним запитом до ГУ УМВС України в Чернівецькій області. Та все ж вдалося добитися від нього, що триває перевірка ветеринарної  служби ринку – але не самого ринку. Це внутрішня перевірка, яка жодним чином не означає заборони підприємцям торгувати. Якщо хтось це забороняв – то це питання до адміністрації ринку. «Наразі триває підготовка нормативного документу за результатами сьогоднішньої перевірки, документ буде переданий в управління ветмедицини», – запевнив пан Дмитро.

Оскільки, за твердженням пана Дмитра і людей у формі, перевіряли саме лабораторію ринку,  «Версії» звернулися за коментарями до лікаря ветлабораторії (завідувачку лабораторії, яка начебто перебувала на території ринку, її співробітникам розшукати не вдалося, слухавки вона не брала). Лікар Микола Бойко повідомив, що подібні перевірки проводяться щороку. Закриття павільйонів пояснив припущенням, що в підприємців, які там торгують, не в порядку документи. Хоча як таке можливе – що підприємець без належного оформлення товару торгує в павільйоні – й гадки не має. Адже торгівлю можна розпочинати лише з довідкою від ветлабораторії про якість товару, а довідка надається після лабораторних досліджень. Останні ж проводяться після надання підприємцем інших документів, які надають право на торгівлю цим товаром. Без повного пакету документів адміністрація ринку не допускає підприємця до торгівлі. Чи допускає? – припустили «Версії» і подалися шукати адміністрацію.

IMG_0421

В адмінбудиночку ринку всі троє дверей, на яких були таблички «Директор», «Заступник директора» і «Бухгалтерія», виявилися замкненими.

Чим завершилася перевірка ветлабораторії, яка була її мета, які насправді вимоги до продуктів, які мають продаватися на ринку, і що ми насправді купуємо – читайте в наступному числі «Версій».

Маріанна АНТОНЮК, «Версії» 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Переполох на ринку «Нижній»”