Перебудова – не прибудова

Кілька днів тому прокинулася від дикого гуркоту. У квартирі тряслися стіни, а з поличок падали дрібнички. Виявилося, що то не землетрус, а ремонт у сусідів знизу.

Новим буковинським нуворишам-базарникам, за їхніми словами, «набридло жити в совкє», тож вони вирішили зробити євроремонт: розбити усі внутрішні стіни, перенести перегородки, з’єднати-роз’єднати туалет-ванну-кухню-вітальню-кладовку.

Зрозуміло, що про архітектурні, пожежні чи санітарні норми сусіди мають уявлення примарне, а про дозвіл на перепланування, погоджений з усіма сусідами, взагалі не йдеться: «Це моя приватна власність, що хочу, те і роблю. Які перевірники? Кого хочу, того й пускаю. Хто буде знати, як у мене стіни стоять?».

І жодний аргумент на кшталт того, що наша підлога – це їхня стеля, під якою сплять їхні ж діти, у цьому випадку безсилий. Так само облаштовується автономне опалення, переносяться газові труби, «хімічать» з електропроводкою, добудовуються по 2-3 поверхи до балконів і лоджій…

Скільки вже в місті перероблених квартир, ніхто не знає. Втім, достатньо й того, що майже всі квартири на перших поверхах переплановані під офіси.

Архітектори департаменту містобудування, до яких звернулася за поясненнями, відповіли коротко: «Можна розбити усі стіни, які не є несучими».

Але ж чи насправді це так? У чоловіка з іншого під’їзду, після «маневрів» його сусідів, потріскалися стіни й стеля. Скільки він не писав і не ходив інстанціями, які опікуються будівництвом – результат один: звертайтеся до суду. Врешті-решт довелося йому ремонтувати квартиру власним коштом, а жодних гарантій того, що завтра він не залишитися просто неба, ніхто дати не може.

Останнім часом місцеві чиновники активно «борються» з незаконними прибудовами. А до незаконних перебудов нікому діла немає. Мабуть, як завжди, чекають, коли розвалиться квартира когось із них…

Лєра ЯСНИЦЬКА

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *