Пенсію можна заробити й за кордоном

Наше майбутнє починається сьогодні. Адже, відповідно до засад солідарної пенсійної системи, офіційно визнаний страховий стаж нам дає лише сплата страхових внесків. Від цього залежить і розмір пенсії. Отже, або людина трудиться і підприємство платить за неї страхові внески, або вона, будучи, наприклад, підприємцем, сама сплачує внески до ПФУ. Якщо майбутній пенсіонер працює в іншій державі чи з якихось інших причин не бере участі у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, проте, має на це право, він може стати добровільним учасником системи пенсійного страхування. 10 березня 2009 року прийнята ПФУ прийняв постанову №10-1, в якій визначено порядок такої добровільної участі.

Між громадянином та Пенсійним фондом укладається договір, і добровільний платник внесків сам визначає їхній розмір. Проте, вони не можуть бути меншими ніж мінімальний страховий внесок – 33,2% від мінімальної заробітної плати на момент платежу. Від суми сплачених внесків буде залежати розмір майбутньої пенсії.

Українці, які працюють за межами нашої держави, можуть сплатити страхові внески, не виїжджаючи із країни перебування, а виробничий стаж їм буде зараховуватися на батьківщині. Для цього треба подати заяву в органи Пенсійного фонду України через Інтернет або через Контакт-центр. На сайті Фонду (pfu.gov.ua) можна взяти форму заяви та договору, заповнити їх та відправити електронною чи звичайною поштою. За адресою, яка буде зазначена в договорі, управління Пенсійного фонду України надішле підписаний договір і довідкову інформацію із зазначенням контактів, за якими можна отримати відповіді на всі питання, пов’язані з добровільною участю. До речі, за тих, хто працює за кордоном, оформити договір про добровільну участь і сплачувати страхові внески можуть родичі.

Договір складається на період не менше одного року. Якщо внески в наступному за договірним роком продовжують надходити, договір автоматично пролонгується. Період участі в добровільному пенсійному страхуванні зараховується до страхового стажу і враховується при нарахуванні пенсії в майбутньому.

Страхові внески можна почати сплачувати і без повідомлення органів ПФУ про намір укласти договір про добровільну участь. Але укласти договір все ж таки треба не пізніше 1 року від початку сплачування.  У ВАТ «Укрексімбанк» у м. Києві відкрито окремі рахунки для зарахування платежів в іноземній валюті, а саме у доларах США, євро і російських рублях. Інформацію про рекомендовані розміри внесків у гривнях чи в будь-якому іншому валютному еквіваленті та банківські реквізити ПФУ можна отримати на сайті pfu.gov.ua.

Дідіна Даналакій, головний спеціаліст відділу надходження доходів ГУ ПФУв області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *