Пенсійне забезпечення заробітчан

У «Версіях» відбулася телефонна «гаряча лінія» з начальником головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Михайлом РОМАНІВИМ

Планую виїхати на заробітки закордон. Чи можу я сплачувати внески до Пенсійного фонду України і чи буде період роботи за кордоном включений до страхового стажу?
Іван Микитюк, Чернівці

– Єдина можливість для заробітчан отримувати пенсію в Україні – добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Для спрощення процедури оформлення договорів добровільного страхування розроблено «Порядок добровільної участі у солідарній системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування громадян України, які працюють за межами України».

Відповідно до зазначеного Порядку, скористатися умовами добровільної участі можуть громадяни України, які працюють за її межами, досягли 16-річного віку та не належать до кола осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню відповідно до законодавства України або пенсійному страхуванню, відповідно до міжнародних договорів (угод), та не є пенсіонерами.

Якщо зазначені особи бажають взяти добровільну участь у пенсійному страхуванні, вони повинні повідомити про свій намір орган Пенсійного фонду за місцем проживання або Пенсійний фонд України через Інтернет або через Контакт-центр Пенсійного фонду заявою відповідного зразка.

Отримавши заяву, Пенсійний фонд направляє особі договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового пенсійного страхування. Крім цього, особі надається довідкова інформація про адресу в Інтернеті, номер телефону і час, протягом якого можна отримати відповіді на запитання, пов’язані з добровільною участю. Після підписання договору, особа повертає його до Пенсійного фонду України.

Особи можуть розпочати сплату страхових внесків від дати, зазначеної у заяві. При цьому договір про добровільну участь повинен бути підписаний не пізніше року від дати здійснення першого платежу.

Розмір страхових внесків обумовлюється в договорі і визначається особою самостійно, при цьому, він повинен бути не менше мінімального (станом на 1.04.2009 р. – 208 грн) та не більше максимального розміру страхового внеску (3331,62грн).

Кошти в іноземній валюті необхідно перераховувати на окремі рахунки Пенсійного фонду України.

За умови сплати страхових внесків, відповідно до Порядку, період добровільної участі зараховуватиметься до страхового стажу.

Термін добровільної участі визначається у договорі, проте, він не може бути меншим за 1 рік.

Кажуть, працюючи в Іспанії чи Італії, я можу отримувати пенсію в Україні (я вже пенсіонер). Чи правда це?
Степан Цимбалюк, Чернівці

– Українські заробітчани, працюючи за кордоном та набувши право на пенсію в Україні, можуть призначити та одержувати пенсію на Батьківщині, за умови, якщо вони не оформляли документи для виїзду на постійне місце проживання за кордон. Виплата пенсії в такому разі може здійснюватися за дорученням протягом усього періоду його чинності за умови поновлення пенсіонером заяви про виплату пенсії за довіреністю через кожний рік.

При цьому періоди роботи громадян України в Іспанії або Італії не зараховуються до страхового стажу при призначенні пенсії в Україні. Втім, ці періоди можуть бути враховано в разі добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *