Пакуй валізи: найочікуваніші фестивалі 2014-го

Літо невпинно наближається, тож саме час планувати відпустки або просто драйвові вихідні.Поринути у фестивальний рух можна буде вже з травня.  Останній місяць весни подарує насолоду джазом на фестивалі «Флюгери Львова» або ж можна буде перевірити власні сили на сплаві бурхливим Чорним Черемошем на однойменному «Черемош-фесті».

Літо буде насичене музикою й кіно, а осінь передбачається спокійнішою і обіцяє нам П’ятий, ювілейний, поетичний фестиваль Meridian Czernowitz і Львівський форум видавців.

Пропонуємо вашій увазі анонси найцікавіших фестивалів країни, що пройдуть протягом травня-вересня цього року.  

 

КВІТЕНЬ:

Свято шоколаду у Львові 

25-27 квітня

свято шоколаду

У Львівському палаці мистецтв ви поринете в атмосферу справжньої шоколадної казки. Протягом трьох днів найкращі українські виробники шоколаду представлять найсмачнішу продукцію. Відвідувачі матимуть змогу відвідати «Дитячу шоколадну країну», в якій усе виготовлене з шоколаду: місто з шоколадними будівлями, залізниця, шоколадні дерева; побувати на показі ексклюзивного одягу та аксесуарів від українських дизайнерів Lviv Fashion Week – ШокоFashion. Ця колекція одягу створена не тільки з традиційних матеріалів, а й зі справжнього шоколаду.

 

ТРАВЕНЬ:

«Флюгери Львова-2014»

1-4 травня, Львів

флюгери львова

На етноджазовий фестиваль із неповторною власною атмосферою вже можна пакувати речі. У дворику біля львівської Ратуші зберуться джаз і рок-музиканти. Без театральних акцій, літературних читань і перформансів, звісно ж, не обійдеться.

Часто фестиваль виходить за межі площі Ринок і осідає у найвідоміших кав’ярнях і кнайпах міста. Його візитівкою вже стало ранкове прокидання з гуртом «Мертвий півень», що його потім змінив «ГИЧ-оркестр». Цього року традиція триватиме.

Серед учасників, імена яких уже відомі, є українсько-польський колектив Daga Dana.

Фестиваль збігається зі святкуванням Дня Львова.

 

«Черемош-фест»

2-4 травня, Криворівня Верховинського району, Прикарпаття.

черемош-фест

«Черемош-фест» – це неймовірне поєднання розташування у Карпатах, якісної музики та активного туризму.

Свою участь у фестивалі вже підтвердили українські гурти KozakSystem, LosColorados,  «КораЛЛі», «ДримбаДаДзиґа», «Триста8ісім», «Гуцули», «Фліт», «Петрос», «Фолькнери», «Гуцул Каліпсо», «Перкалабські Придатки», «ТаРута», Сергій Підкаура, «Один в каное» та канадський гурт «Lemon Bucket Orkestra».

Туристичний компонент фестивалю – сплави бурхливим Чорним Черемошем, подорожі до мальовничих верхів (Писаний камінь, Довбушеві комори, оспіваний у «Тінях забутих предків» хребет Ігреця, Терношорське урочище), кінні прогулянки, веломандрівки, туристична переправа через Ріку та інші привабливі події.

Окрім того, організатори обіцяють майстер-класи з гончарства, кераміки та кулінарії. Покази фільмів, фотовиставки, читальню, телескоп та безкоштовний wi-fi на території навколо великої сцени.

До травня квитки на всі три дні «Черемош-Фесту» коштують по 120 гривень. У травні – 150 гривень.

 

ЧЕРВЕНЬ:

«Alfa Jazz Fest»

12-15 червня, Львів

alfa jazz fest

«Alfa Jazz Fest»– міжнародний джазовий фестиваль, щороку проходить у червні у Львові.

Цьогоріч уже відомо, що на трьох фестивальних сценах виступлять Ларрі Карлтон  (США), Ди Ди Брайтвотер  (США), Еліан Еліас  с квартетом (Бразилія-США), «Miles Electric Band» (США), Едді Аллен & PUSH (США), Djabe (Угорщина), DACH (Україна-Австрія) та «Бумбокс»зі спеціальною джазовою програмою.

Квитки на головний майданчик фестивалю «Alfa Jazz Fest 2014» у продажу з квітня 2014 року.

 

«Park Live»

26-27 червня, Київ, «StereoPlaza».

park live

Попередні фестивалі проводили на ВДНГ, але нинішнього року через політико-економічні умови організатори вирішили перенести його до київського клубу «StereoPlaza». 26 червня вперше в Україні виступить культовий гурт із ПАР «DieAntwoord», 27 червня – «Deftones», «Wolfmother» та «EnterShikari», 28 червня – «WildBeasts», 29 червня – «Skillet».

Організатори повідомляють, що тривають переговори про сольні концерти «HollywoodUndead» та «MarilynManson».

 

«TheBestCity.UA»

27-29 червня, парк культури та відпочинку «Новоселиця», Новомосковський р-н Дніпропетровської області

best city ua

«TheBestCity»– щорічний міжнародний музичний фестиваль в Україні, який проводять із 2012 року. Цього року хедлайнерами першого дня стануть легендарні фінські рокери «HIM».Решту учасників організатори поки що тримають у таємниці.

На фестиваль можна придбати триденний абонемент або ж окремий квиток на будь-який день. Ціни – від 500 до 800 гривень.

 

«Трипільське коло»

Попередньо: 27-31червня, Ржищів, Київська область.

трипільське коло

На фестивалі щороку панує одна з природних стихій: жива вода, енергійний вогонь, веселий вітер чи земля. Або всі разом шикуються в парад.Це екокультурна територія, де етномузика на кількох сценах гармонійно співіснує з народними танцями, мистецтвами, модою. Ідеологія «Трипільського кола» повертає учасників до витоків народної міфології.Фестиваль проводить музичні, фотоконкурси, змагання з ленд-арту.

Цього року стихією «Трипільського кола» буде Земля. Організатори ведуть переговори з учасниками.

 

ЛИПЕНЬ:

Шипіт 

1-7 липня, село Подобовець, Закарпатський район.

шипіт

Якщо ви хіпі, панк чи щось подібне – вам сюди. Біля карпатського водоспаду 15 м заввишки немає жодних ознак цивілізації. Лише гарна природа, мир і спокій.

Щороку тут грандіозно святкують Івана Купала. Принаймні багаття і гарна компанія будуть точно. Коли фестиваль закінчується – не відомо нікому:він триває, доки не поїдуть останні учасники.

Супутників можна знайти в пабліку «Шипіт-2014» ВКонтакте. На фестивалі можна тимчасово змінити стиль життя на давньоукраїнсько-міфологічний. Намети і каремати просто незамінні.

 

«Країна мрій»

6-7 липня, орієнтовне місце проведення – Пирогово (Київ)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Країна мрій»– міжнародний фестиваль етнічної музики. Як повідомили організатори, орієнтовне місце проведення цьогорічної «Країни мрій» – Пирогово. Хоча можливі зміни.

Фестиваль має вигляд народного гуляння-ярмарку, триває від 2 до 5 днів і, окрім виступів на головній сцені, включає також ярмарки виробів народного мистецтва та книжковий, майстер-класи з народних ремесел, виставку народного малярства, дитячу галявину, етнокухні тощо.

 

Одеський міжнародний кінофестиваль

11-19 липня, Одеса

одеський міжнародний кінофестиваль

Одна з головних кіноподій країни. Конкурсна програма складається з двох розділів: міжнародна і окрема українська. У першій беруть участь фільми з усього світу, переважно міжнародні або національні прем’єри. Програмний фокус фестивалю – фільми «арт-мейнстрім». Грандіозною подією заходу є резонансний open-air на знаменитих Потьомкінських сходах, які на один із фестивальних вечорів перетворюються на величезний кінотеатр просто неба. Цього року на глядачів чекає зустріч із фільмом «Шантаж» від п’ятиразового номінанта на премію «Оскар» і найкращого режисера трилерів усіх часів Альфреда Хічкока.

Нинішнього року організатори пообіцяли обов’язково включити в програму фільм про роль громадянського суспільства в Україні та у світі.

 

«Підкамінь» 

18-20 липня, селище Підкамінь, Львівська область.

підкамінь

На мальовничому узгір’ї біля стародавнього монастиря вже увосьме розташується міжнародний етнофестиваль.Неймовірна краса Північного Поділля, любов до всього українського – від музики до одягу – об’єднують учасників фестивалю «Підкамінь».

 

Фестиваль середньовічної культури «Форпост»
25-27 липня, Кам’янець-Подільський.
Фестиваль пройде на території Старої фортеці – однієї з найвидатніших споруд України. Його учасники, клуби військово-історичної реконструкції, житимуть у відтвореному середньовічному поселенні XIV-XV ст.
У програмі: відтворення середньовічних битв, повноконтактні лицарські бої 5 на 5, поєдинки в номінаціях щит/меч, меч/меч, турнір лучників, показові виступи та майстер-класи з історичного танцю, середньовічна ярмарка, робота автентичних харчевень, вуличний театр, вогняне шоу.

 

СЕРПЕНЬ:

«Бандерштат» 

Попередньо: 1-3 серпня, Луцьк

бандерштат

Фестиваль українського опору. Нинішній – актуальний, як ніколи. Опір організовують на всіх фронтах: музичному, літературному, історичному та мистецькому. Два ключові слова на «Бандерштаті»: сучасний і український. «Бандерштат» протиставляє автентичну українську музику російській попсі.

Наразі оргкомітет визначається з датами та учасниками.

 

«ZaxidFest-2014» 

8-10 серпня, село Родатичі біля Львова

zaxid fest

Такої кількості якісної музики, зосередженої на одному фестивалі, не було давно. Відразу чотири сцени розмістяться open-air, у лісі біля ставків.

Від списку учасників розбігаються очі. На головній сцені: «Брати Гадюкіни», «Anti-Flag», «Ляпіс Трубецкой», «Noize MC. Lumen», «Скрябін», «Тартак», «Перкалаба», «Billy’s Band», «Sonic Syndicate».

Угорська треш-метал-команда «Ektomorf» буде хедлайнером першого дня рок-сцени.

Тут гратимуть: «Тінь Сонця», «Jinjer, Ukraina», «Skinhate», «Stigmata», «Тостер». На релаксовій «Keep Calm Stage»уже заброньоване місце для «the Retuses», «Tesla Boy», «Motorama», «Qarpa», «Один в каное» та «the Вйо».

Епатажні «Dakh Daughters» окупують арт-сцену фестивалю.

 

«Стародавній Меджибіж 2014»
23-25 серпня, Меджибіж, Хмельницька область.
стародавній междибіж

У старовинному замку «Білий Лебідь» у селі Меджибіж на Хмельниччині під час святкування Дня Незалежності України пройдуть лицарські турніри, звучатиме середньовічна та рок-музика, а вечірню імлу розірве фаєр-шоу. Усе це можна побачити, відвідавши ювілейний X фестиваль історичних реконструкцій «Стародавній Меджибіж 2014». Планується участь близько 50 військово-історичних клубів, понад 400 учасників.

 

ВЕРЕСЕНЬ:

«MeridianCzernowitz»

5-7 вересня, Чернівці

meridian charnowitz

«MeridianCzernowitz» – щорічний поетичний міжнародний фестиваль. Цього року він ювілейний, п’ятий. Організатори повідомили, що серед учасників фестивалю цього року будуть Катерина Бабкіна, Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Іздрик, Ігор Померанцев, Філіп Бек та інші.

Програму фестивалю складають поетичні читання, дискусії, лекції, виставки фотопоезії та скульптур, пов’язаних із поезією, театральні та музичні перфоманси, презентації книг та інше

 

Форум видавців у Львові

10-14 вересня, Львів

форум видавців у львові

Форум видавців у Львові – найбільший український книжковий ярмарок і один із наймасовіших заходів такого типу в Східній Європі.

За словами організаторів, головна тема цьогорічного форуму –«1914-1991 –коротке двадцяте століття».

Головні країни-гості – з Дунайського регіону. Спеціальна тема – «UkrainEUkraine».

Спеціальні програми: «Тарас Шевченко. 200», фестиваль короткого оповідання до ювілею Михайла Коцюбинського, фестиваль перекладів «TRANSLIT», фестиваль редакторів «КОНТЕКСТ», Молода Республіка Поетів, Ніч поезії і музики нон-стоп.

Запрошено учасників із 25 країн світу.

 

«ГогольFest» 

13-25 вересня, Київ

гоголь фест

Найгучніший культовий фестиваль сучасного мистецтва. На одній, як правило урбаністичній, території співіснують різні види мистецтва: скульптура, театр, музика, кіно, графіті, інсталяції. Без цього проекту Влада Троїцького важко уявити мистецький простір України взагалі.

На «ГогольFestі» панує світ немасового мистецтва. Його формують режисери, актори, скульптори, художники, яким є що сказати про сучасний світ мовою сучасного мистецтва.

Зараз Влад Троїцький шукає партнерів фестивалю.

 

 

Від Чернівців – до Уторопів і Коломиї

ІУ Всеукраїнський фестиваль поезії «Від Гуцулії – до кряжів донецьких», присвячений пам’яті поета-політв’язня, Шевченківського лауреата Тараса МЕЛЬНИЧУКА.

28 – 30 квітня

Фестиваль традиційно розпочнеться в Червоній залі ЧНУ ім.Ю. Федьковича, в якому свого часу навчався Тарас Мельничук. Давно назріла проблема гідного пошанування одного з небагатьох лауреатів Шевченківської премії, пов’язаних з нашим краєм і університетом. Відтак учасники фестивалю виступили з ідеєю перейменуваня вулиці Радищева, де у 50-х роках минулого століття у гуртожитку філфаку  мешкав майбутній шевченківський лауреат, на вулицю Тараса Мельничука та встановити на будинку меморіальну дошку.

Організатори фестивалю планують провести у стінах університету ще кілька важливих зустрічей, серед яких презентації книг Василя Герасим’юка «Кров і легіт» (четверта книга серії «Третє тисячоліття: українська поезія») і Тараса Мельничука «Князь росы» (переклади на російську Володимира Артюха).

 

Гості поетичного фесту: лауреати Шевченківської премії, поети Василь Герасим’юк та Анатолій Кичинський; лауреати Мельничуківських премій  Борис Бунчук, Володимир Вознюк, Віра Китайгородська, Микола Рачук, Василь Шкурган, Микола Близнюк, Василь Рябий, Ярослав Ясінський, Іван Війтенко, Василь Андрушко, Михайло Василенко; Володимир Артюх (Москва. Росія), Марія Людкевич, Віктор Палинський, Олександр Гордон (Львів), Софія Майданська, (Київ), Віталій Колодій, Катерина Міщенко, Богдан Мельничук, Інга Кейван, Світлана Кирилюк (Чернівці), Євген Баран, Роман Киселюк (Прикарпаття), молоді літератори Олена Герасим’юк, Христина Венгринюк, Василь Карп’юк, Богдан Стрільчик, Мар’ян Лазарук, Іван Киселиця, Роман Стадник, Мирослав Лаюк.

Безсумнівно, збудить великий інтерес зустріч з одним із перших перекладачів творів Тараса Мельничука російською мовою, поетом Володимиром Артюхом, який встиг уже видати дві книги Мельничука «Свеча солнца» та «Князь росы» у московських видавництвах. Він започаткував також серію «Украинская поэзия ХХ и ХХІ столетий».

29 квітня учасники фестивалю вирушать на батьківщину Тараса Мельничука, до села Уторопи на Косівщині, Прикарпаття, де поет і похований. У місцевому музеї – зустріч з школярами й односельцями. Великий поетичний вечір патріотичної лірики в Коломийському народному домі на Прикарпатті присвятять двом Тарасам – ювілярові Шевченку й Мельничуку.

Молодіжна тусовка поетичного фестивалю 29 квітня відбудеться в Чернівецькому меморіальному музеї Володимира Івасюка. Там вручать і літературну премію «Князь роси» ім. Т. Мельничука. Закриття форуму – в Центральному палаці культури   Чернівців, де свого часу відбувся єдиний творчий вечір шевченківського лауреата.

 

Підготували Руслан КОЗЛОВ і Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *