А ви були в мамолога?..

Чернівецькі онкологи започаткували нову скринінгову програму: безкоштовно обстежують жінок – співробітниць державних установ. Пропонують долучатися до такої програми усім підприємствам області. Адже щодня в однієї буковинки діагностують рак молочної залози.

mammografiya_1

Нині майже щодня до кабінету мамолога приходять працівниці Новодністровської ГЕС, Чернівецької міської та обласної податкових інспекцій. Установи заключили договір з онколікарнею, тож лікарі приймають жінок буквально за списком.

– Нині діагностику проходять 168 працівниць податкової інспекції та 50 – Новодністровської ГЕС. Звісно, всі водночас прийти на обстеження не можуть, адже воно залежить від місячного циклу жінки. Та щодня ми приймаємо по кілька працівниць, – каже Юрій ЦЕРКОВНИЙ, головний позаштатний онколог-мамолог Департаменту охорони здоров’я та цивільного захисту населення Чернівецької ОДА. – Жінкам роблять мамографію, УЗД, їх оглядають мамолог і гінеколог. Наразі у жодної працівниці цих установ не виявили раку.

Загалом за перший квартал цього року в обласному мамографічному центрі обстеження пройшли дві тисячі жінок. І майже щодня в однієї з пацієнток діагностували рак.

– Найчастіше жінки приходять до нас із ІІІ та IV стадіями хвороби. Кажуть, боялися йти до лікарів, сподівалися, що все саме по собі мине. Та рак самостійно не минає! – наголошує Юрій Васильович. – Але навіть задавнені форми раку молочної залози добре піддаються лікуванню. Понад 60% пацієнток із цим діагнозом мають всі шанси, пролікувавшись, жити повноцінним життям дуже багато років. Тобто від раку не треба ховатися – його треба лікувати.

Олена ТИМОФІЙЧУК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *