Отримай Нобеля!

або Хто нинішнього року удостоєний найпрестижнішої наукової премії в світі?

Минулого тижня в Стокгольмі та Осло відбулася церемонія вручення найпрестижнішої наукової нагороди, започаткованої винахідником динаміту Альфредом Нобелем. Хто ж цього року і за які заслуги виборов премію в розмірі 10 млн. шведських крон?

05-01006b-2011-03-28-1500 

Фізика: Відкрито «частку Бога»

Хто? Пітер Хіггс (Велика Британія) і Франсуа Енглер (Бельгія)

За що? Відкриття бозону Хіггса або так званої «частки Бога»

В чому суть відкриття? В усьому просторі існує поле (так зване «поле Хіггса»), збудженням якого являється бозон. Завдяки цьому полю електрони та протони, що перебувають у хаотичному русі, сповільнюються і перетворюються на матерію, здобуваючи масу. «Бозони Хіггса можна порівняти з журналістами в кімнаті. Якщо через кімнату проходить хтось невідомий журналістам, він може пролетіти на швидкості світла і не матиме маси. Якщо ж спробує пройти відома особа, журналісти неодмінно зберуться навколо неї, таким чином вона сповільниться і придбає масу», – пояснюють своє відкриття науковці.

Яка користь? Відкриття бозону дозволяє вченим зрозуміти, як утворюється маса частинок, а значить – і більш великих тіл.

1340645187_crazy_scientist_05

Медицина: «Розумні» молекули спілкуються

Хто? Ренді Шекман та Джеймс Ротман (США), Томас Зюдхов (Німеччина)

За що? Відкриття механізму регуляції міжклітинних взаємодій

В чому суть відкриття? Науковці виявили, чому транспортні молекули – везикули – точно «знають», куди й коли доставити ту чи іншу речовину, як усередині клітини, так і за її межами.

Яка користь? Порушення в цій «транспортній» системі призводять до багатьох хвороб, включаючи неврологічні, імунологічні й діабет. Глибоке розуміння природи цих захворювань дозволить більш ефективно лікувати їх у майбутньому.

Хімія:  Комп’ютер розрахує хімічну систему

Хто? Мартін Карплюс (Австрія, США), Майкл Левіт (Великобританія) та Ар’є Варшель (Ізраїль)

За що? Комп’ютерне моделювання хімічних систем

В чому суть відкриття? Вчені створили програми для вивчення і прогнозування хімічних процесів

Яка користь? Комп’ютерні моделі дають змогу, приміром, більш детально вивчати різноманітні хімічні процеси, включаючи фотосинтез і процес очищення випускних газів, оптимізувати ліки, створювати ефективніші сонячні батареї.

Економіка: Фінансові потрясіння можна передбачати

Хто? Роберт Шиллер, Ларс Пітер Хансен, Юджин Фама (США)

За що? Емпіричний аналіз цін на активи

В чому суть відкриття? Цей аналіз дозволяє передбачити, як будуть змінюватись ціни активів (акцій, нерухомості, капіталу) протягом певного періоду, наприклад, у найближчі 3-5 років.

Яка користь? Ціна активів впливає на стан економіки, і якщо знати, що буде з ними в майбутньому, можна передбачати фінансові потрясіння. Так, Роберт Шиллер саме завдяки власному методу емпіричного аналізу зміг передбачити світову фінансову кризу 2008 року.

Література: Канадійка – «Чехов у спідниці»

Хто? Еліс Мунро (Канада)

За що? Канадська письменниця входить в список найбільших сучасних прозаїків, критики часто порівнюють з Чеховим її. Нобелівський комітет визнав її «майстром сучасного короткого оповідання». Серед найвідоміших її творів – «Танець щасливих тіней» та «Відкриті секрети». Її героїні – прості провінційні жінки, в житті яких нічого не відбувається. Хіба що саме життя, окрім самого життя.

Премія миру

Хто? Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) – міжнародна організація, в яку входять 189 країн-учасниць.

За що? Активна боротьба за знищення хімічної зброї в Сирії. «Угоди та роботи ОЗХЗ визначили застосування хімічної зброї як табу в міжнародному праві. Останні події в Сирії, де знову було використано хімічну зброю, підкреслюють необхідність активізації зусиль навколо того, щоби покінчити з такою зброєю, – коментують представники Нобелівського комітету.

 

 

nobel

Українці серед нобеліантів

Серед Нобелівських лауреатів є й наші земляки. Щоправда – з іншим громадянством.

Ілля МЕЧНИКОВ: медицина

Видатний мікробіолог народився 1845 року в Харківській губернії. Нобелівський комітет 1908 року вручив йому разом з Паулем Ерліхом премію за дослідження несприйнятливості до інфекційних хвороб.

Зельман ВАКСМАН: медицина

Народився 1888 року в м.Прилуки на Чернігівщині. У 1952 році Ваксман отримав Нобелівську премію «за відкриття стрептоміцину – першого антибіотика, ефективного при лікуванні туберкульозу». Нагороджений як представник США, куди 1911 року емігрував після смерті матері.

Шмуель Йозеф АГНОН, література

Народився 1888 року в м. Бучач на Тернопільщині. До виїзду 1907 року до Палестини опублікував на західноукраїнських землях близько 70 творів. Нобелівську премію в галузі літератури йому присудили за «глибоко оригінальну й майстерну прозу за мотивами життя єврейського народу».

Саймон КУЗНЕЦЬ: економіка

Народився 1901 року в Харкові, де жив до 1921 року. Закінчив Колумбійський університет, був обраний почесним доктором кількох університетів. Нагороджений у 1971 році як представник США за «емпірично обгрунтоване тлумачення економічного зростання, яке привело до нового, глибшого розуміння економічної та соціальної структури і процесу розвитку в цілому»

Роальд Гофман (Сафран): хімія

Ще один Нобелівський лауреат народився 1937 року в містечку Золочеві на Львівщині. В 1944 році мати з сином емігрувала до Польщі, а в 1949 р. – до США, де юнак закінчив медичний факультет Колумбійського університету. Нобелівську премію отримав 1981 року за теорію протікання хімічних реакцій, яка відкрила можливості для планування хімічних експериментів.

Георгій Шарпак: фізика

Дитинство майбутнього фізика пройшло на Рівненщині. Коли Георгію виповнилося вісім років, з родиною емігрував до Франції. Найвищу наукову премію в області фізики отримав 1992 року за «створення пристрою, що відбраковує субатомні частинки в субатомному прискорювачі».

Чому математики не отримують Нобелівську премію?

У галузі математики Нобелівську премію не присуджують: така остання воля її засновника. Чим же так не догодили математики відомому винахіднику динаміту, що він аж викреслив «царицю наук» зі свого заповіту? У істориків на це питання існує дві версії.

Версія перша. Видатний шведський математик Міттаг-Лефлер настирливо випрошував пожертвування на стокгольмський університет, в той же час спокусивши дружину Нобеля. Дізнавшись про це, засновник премії вирішив таким чином помститися кривднику.

Версія друга.  Кохана жінка Нобеля, Анна Дезрі, кинула його і вийшла заміж за сина багатого дипломата Франца Лемаржа, який мріяв стати математиком.

Хоча як все відбувалося насправді, ніхто достеменно не знає. За словами директора виконавчого комітету Нобелівського фонду, в архівах про це немає жодної згадки. Скоріш за все, математика просто не входила в сферу інтересів Нобеля, і він заповідав гроші на премії в близьких йому сферах.

 

4042328_600

Лауреати Шнобелівської премії 2013: Лукашенко, блудні жуки та рятівники від «епідемії ампутації пенісів» в Таїланді

У США вже у 23-тє вручали так звані Шнобелівські премії. Це майже як Нобель, тільки навпаки: Приз в розмірі 10 трильйонів зімбабвійських доларів однією купюрою отримують автори найбільш абсурдних, незвичних і абсолютно непотрібних наукових відкриттів. Цього року Шнобеля вручали в 10-ти номінаціях.

В галузі медицини нагороду отримали японські науковці за дослідження впливу оперної музики на мишей, які перенесли трансплантацію серця.

В номінації «Психологія» перемогли вчені з Франції, Нідерландів та Польщі, які дійшли висновку, що ті, хто вважає себе п’яним, набуваються при цьому впевненості у власній привабливості.

Команда вчених-біологів з Швеції, Німеччини, Австралії та ПАР довели, що жуки-гнойовики знаходять дорогу додому, не за окремими зірками, а за усім Чумацьким шляхом.

Американець Густано Піццо був нагороджений (посмертно) Шнобелівською премією для інженерів та винахідників за розробку системи ловлення загарбників літаків.  Ця система викидає терориста через спеціальні двері-пастку, за якою він упаковується і викидається з парашутом через люк. За цей час викликана автоматичним радіосигналом поліція повинна прибути до місця спуску злочинця на землю.

Премію з фізики здобули італійські вчені, які довели, що деякі люди можуть бігати по воді. Звісно, якщо вони перебувають на Місяці.

Американці Брайан Крендал та Пітер Штал вибороли нагороду за дослідження процесу перетравлення землерийок. Відважні вчені спочатку ковтали мертвих тваринок, а потім досліджували те, що… було на виході: які частки перетравив організм, а які – ні.

Група шотландських вчених довела, що чим довше лежить корова, тим більша ймовірність, що вона встане. А коли корова вже встала, то дуже важко передбачити, коли вона знову ляже.

В області охорони здоров’я перемогли тайські медики, які розробили методи боротьби з «епідемією ампутації пенісів» у Таїланді. Справа в тому, що тайські дружини настільки суворі, що коли чоловік пішов наліво, вони відрізають йому… Так-так, те, про що ви подумали, й відрізають! І викидають у вікно. А там бігають качки, які легко можуть «те саме» проковтнути. Тому вчені розробили методику, як повертати чоловікам їхню «гідність». Головне, щоб її не встигла з’їсти качка.

І наостанок головна нагорода – премія миру. Її отримав головний Батька Білорусі Олександр Лукашенко за заборону публічних аплодисментів. Абсурдний інцидент стався на мітингу в липні 2011 року, коли люди на знак протесту проти політики влади почали плескали в долоні. Близько сотні осіб було оштрафовано на великі суми і засуджено до 15 діб позбавлення волі. Серед обвинувачуваних був і безробітний, якого оштрафували на 200 доларів, «не помітивши», що він інвалід з однією рукою.

Ет, ніби серйозні люди, а такими дурницями займаються! Хоча, як-то кажуть, чим би дитя не тішилося… а нам веселіше.

Сторінку підготував Руслан КОЗЛОВ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *