Окупанти, гризуни-бабакови, скупили обленерго: Відключать світло – і смерть на операційному столі

Влада ж на місцях та в Києві старанно робить вигляд, що нічого не помічає. Навіть того, що власник «Херсонобленерго», російський олігарх Бабаков, безкоштовно електрифікував блокпост окупаційних російських військ і викупив «Чернівціобленерго».

lampa-i-vor

На «п’яту колону» в Україні гроші збирають з… українців        

Довідка: Бабаков є мажоритарним акціонером низки українських енергетичних підприємств, в тому числі «Київобленерго», «Одесаобленерго», «Житомиробленерго», «Севастопольенерго», «Кіровоградобленерго», «Херсонобленерго», «Чернівціобленерго», а також київських готелів “Прем’єр-палас” і “Русь” і ялтинського готелю «Ореанда». А ще – низки найбільших ринків і торгових центрів України, банку ПІБ (Київ) і безлічі інших бізнес-об’єктів.

Жодне з обленерго, власником яких є Бабаков, не виконало взятих на себе при приватизації інвестиційних зобов’язань.

Зате у Херсонській області бабаковське Обленерго безкоштовно електрифікувало блокпост окупаційних російських військ і безкоштовно поставляє їм електроенергію. Натомість блок-пост української армії, розташований навпроти, користується ліхтариками та дизель-генератором, які подарували волонтери.

Спроба журналістів з’ясувати причини такої ситуації у голови райдержадміністрації Генічеського району Сергія Кожевая не дала результатів: чиновник був «не в курсі».  Нічого про це не знав і керівник Генічеського районного підрозділу «Херсонобленерго» В’ячеслав Бабич.

При цьому загальновідомо, як контрольні служби приватних енергокомпаній пильно і швидко «зачищають» неплатників і самовільних «підключенців». Історія з «Чернівціводоканалом» – яскраве тому підтвердження.

Журналісти нагадують, що власник «Херсонобленерго», депутат Держдуми Олександр Бабаков – особа, наближена до Володимира Путіна, член правлячої партії «Єдина Росія». А ще він – спецпредставник президента РФ із взаємодії з організаціями співвітчизників за кордоном. Але фактично Бабаков опікується російською «п’ятою колоною» у суміжних з Росією державах.

 

Пакет акцій – ворогу, та ще й за стартовою ціною

За даними Politiko.ua, щоправда, дані не першої свіжості, Буковиною володіють такі особи, як Дмитро Фірташ ($2,4 млрд.), Валерій Чинуш ($45 млн.), Іван Ринжук ($40 млн.), Михайло Гроссу ($38 млн.), Ігор Кибич, ($37 млн.), Віктор Сідляр, ($34 млн.), Іван Семенюк ($26 млн.), Валерій Галан ($23 млн.). Та ніхто з них, на жаль, не знайшов 2,4 млн. доларів, аби купити 25% акцій «Чернівціобленерго». До слова, це була стартова ціна. І нею, зрозуміло, не погребував батько «п’ятої колони» Олександр Бабаков, який і став мажоритарним акціонером буковинського Обленерго, отримавши контрольний пакет акцій. Куди того моменту дивилися місцева влада та Кабмін, – здогадатися не важко. Бо якщо вже Арсеній Яценюк, наш земляк і куратор області, закрив на таке неподобство очі, то, мабуть, порятунок, шановні українці-буковинці, переходить до наших з вами рук, тобто до рук потопельників. А рятуватися нам є від чого.

 

Лікарня швидкої допомоги не має резервного джерела електроживлення

2014-ий за електро- та газопостачанням нагадує лихі 90-ті. Довколишні села вже зникають у темряві на шість і більше годин. Та й  Чернівці починають відключати від світла. І це при тому, що електроенергію Україна продає за кордон…

А тепер уявіть собі на хвильку, що лікарню швидкої допомоги – цю 9-типоверхову «бандуру» на вул. Фастівській – позбавили світла. Притому, що цей медичний заклад буває ургентним 6 разів на тиждень. Тобто щодня туди і вдень і вночі везуть хворих, які потребують негайної допомоги – як правило, операції. І от зробили людині розтин, перевели на штучну вентиляцію легень чи переключили роботу серця на апаратуру, аж тут раптом зникає електрика. Що буде при цьому з пацієнтом? Перед ним відчиняється брама Вічності, куди він прямує просто з операційного столу. А все тому, що лікарня ШМД не має резервного електроживлення, хоча і належить до споживачів І категорії з надійності електропостачання. Така ж ситуація – хіба що у Новоселицькій центральній районній лікарні. Хоча там і є невеличкий резервний блок живлення, та він у неробочому стані: не вмер Данило, то болячка задавила…

 

Гнилі стовпи стоять, зате міняють лічильники

З’ясувалася ж ця, м’яко кажучи, плачевна для буковинців і принизлива та сороміцька, я б сказала, для влади ситуація з лікарнею швидкої допомоги на колегії Чернівецької обласної ради 8 грудня, де йшлося «Про стан впровадження сучасних енергозберігаючих технологій, організацію безпербійного та якісного електрозабезпечення споживачів області». Доповідали на ній начальник управління інфраструктури облдержадміністрації Андрій Павлюк, голова ПАТ «ЕК «Чернівціобленерго» Олексій Шекета, начальник інспекції держенергонагляду в Чернівецькій області Василь Андрицуляк та т.в.о заступника

управління Держенергоефективності в Чернівецькій області В. Захарчук.

І що цікаво: цифри, наведені представником виконавчої влади та Обленерго щодо виконання інвестиційних зобов’язань суттєво різнилися. Якщо влада казала, що енергетики недопрацювали, то останні навпаки звітували про перевиконання.

Коли ж проаналізувати звіт енергетиків, підготовлений на ім’я голови обласної ради Михайла Гайничеру, то з’ясовується таке: вони займалися переважно тим, що вигідно їм, тобто замінювали однофазні та трифазні лічильники на електронні, тоді як існує більш нагальна потреба – заміна гнилих стовпів і повітряних ліній електропередач.

– Із такими темпами, які нині демонструє «Чернівціобленерго»,  модернізація електричного господарства  на Буковині триватиме півстоліття, – наголосив Руслан МЕЛЬНИК, депутат Чернівецької обласної ради, член профільної депутатської комісії та тимчасової робочої контрольної комісії з перевірки роботи «Чернівціобленерго». – І як ми нині зимуватимемо – велике питання.

 

Кому що болить, а курці – просо

або Кілька слів про наступну сесію облради

Чи бачить керівництво краю його найважливіші проблеми? У цьому дуже засумнівався той же депутат Руслан Мельник. Зрештою, і не тільки його подивував порядок денний чергової, 30-ї, сесії обласної ради VI скликання, яка має відбутися наступного тижня.

– Органи місцевого самоврядування найперше мають вирішувати життєво важливі проблеми краю, – небезпідставно стверджує Мельник . – І це – аксіома. А що ми бачимо у порядку денному сесії? Питання про передачу в оренду нерухомого майна, клопотання щодо присудження премій і грамот Верховної Ради, призначення на посади… Не кажу, що все це не потрібне. Та де головне питання – про теплоенергозабезпечення краян? «Чернівціобленерго» виставило на своєму сайті липовий графік відключень – без підписів, печаток і погоджень, та ще й  з прізвищами людей, які давно в ОДА не працюють. Це ж демонстрація зневаги до своїх споживачів! А справжній графік відключень таки існує. Та  побачив його лише на колегії.

Ця ситуація, – продовжує Руслан Васильович, – має ще один нюанс. Річ у тім, що на розширеному засіданні робочої контрольної комісії з роботи Обленерго було прийняте рішення про звіт її голови Василя Воробчука на найближчій сесії, а також про продовження роботи комісії. Однак це питання не увійшло до порядку денного. Замислююсь – чому? На тлі нещодавньої приХватизації ще 25% акцій «Чернівціобленерго» російським олігархом за стартовою ціною у мене виникає закономірна підозра, що Бабакова хтось кришує за великі гроші…

 

скільки вервечці не витися…

 «Чернівціобленерго» навіть з ліцею «зняло» гроші. Доведеться повертати

За постачання енергії за завищеними тарифами публічне акціонерне товариство «Енергопостачальна компанія «Чернівціобленерго» поверне понад 37 тис. грн. Чернівецькому професійному ліцею залізничного транспорту.

Як повідомила прес-служба прокуратури Чернівецької області, Обленерго  протягом десяти місяців – від січня по жовтень 2013 року – нараховувало залізничному ліцею кошти за енергопостачання за завищеним тарифом. Таким чином, монополіст обібрав навчальний заклад на суму понад 37 тис. грн. Чернівецька прокуратура з нагляду за дотриманням законів у транспортній сфері виступила в господарській справі за позовом державного професійно-технічного навчального закладу «Чернівецький професійний ліцей залізничного транспорту» до ПАТ «ЕК«Чернівціобленерго» про стягнення боргу.

Господарський суд області задовольнив позовні вимоги представника позивача у повному обсязі.

 

замість коди

Звертаємося до усіх споживачів, чиї права порушувало Обленерго, – відстоюйте їх. А редакція буде постійно друкувати інформацію про це та підтримувати сміливців і правдолюбів. Наш телефон – (0372)57-19-35 та Email: versii@ukr.net   

 

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *