«Інтернет-маніпулятори» штовхають дітей до суїцидів

Запитання до батьків:

Чи знаєте ви як проводить свій час ваша дитина?

Скільки годин проводить в Інтернеті і які сайти відвідує?

Чи впевненні ви, що в пошуках віртуальних знайомств вони не зустрінуть вправного маніпулятора, який підштовхне вашу дитину до прірви задля власного самоствердження?

 7

Діти кричать, а їх не чують

За оперативними відомостями УМВС в Чернівецькій області протягом цього року зареєстровано 5 фактів настання смерті неповнолітніх в результаті суїцидів, що мали місце на території міста Чернівці, а також в Путильському, Новоселицькому, Сокирянському  районах області. Найрезонасніше з них – у Чернівцях: 16-річна дівчина повісилася в саду одного з будинків. У передсмертній записці вона написала, що всіх любить, однак не може більше так жити і просить вибачення за скоєне. Ровесниці стверджували, що трагедія трапилася буцімто через нещасливе кохання.

Такі випадки змусили освітян забити на сполох. Центр практичної психології Інституту післядипломної педагогічної освіти області спільно з Департаментом освіти Чернівецької ОДА направили школам області листа з рекомендаціями провести батьківські збори, педагогічні ради, щоби поінформувати батьків і вчителів, що може стати причиною дитячих суїцидів і як запобігти суїцидальній поведінці школярів.

– Підлітковий вік найбільш кризовий, – каже завідувачка Центру практичної психології і соціальної роботи Інституту післядипломної педагогічної освіти Діана РОМАНОВСЬКА, – бо цього часу саме відбувається перебудова організму дитини. Вона переживає різні, часто негативні емоції, пов’язані з цієї перебудовою. Тому виникають загострення, які науковці називають акцентуаціями підліткового характеру. Тінейджер дуже гостро відчуває будь-яке слово, будь-який коментар стосовно своєї зовнішності, поведінки. Кризові ситуації спричиняють у підлітка сум, агресію, безвихідь, самотність. І саме батьки повинні шукати та налаштовувати взаємодію з дитиною.

Фахівець стверджує, що діти часто подають сигнали, та батьки їх просто не чують.

– Не буває дитини, яка думала б про самогубство і це не проявлялося б у її поведінці. Вони можуть замикатися в собі, у своєму внутрішньому світі, щоби знайти відповіді, як вирішити проблему, що стоїть перед ними. Батьки інколи вирішують, що дитину краще мовляв не чіпати. Але таке її відсторонення однозначно вже є небезпечним сигналом. Дитина може навіть повідомляти батьків про свої наміри, казати: «Краще мене не було б» чи «От, як мене не стане, тоді побачите». Батьки часто сприймають ці слова за зухвалість. Але таким чином дитина хоче привернути до себе увагу, повідомити про наявність проблем. І батькам важливо почути свою дитину. Дорослі можуть казати, що в них немає часу, обіцяють поговорити пізніше. Такого не має бути, бо нічого немає важливішого за вашу дитину, – стверджує п. Романовська.

 

В Інтернеті діти отримують запрошення… на смерть

Психологи зазначають, що небезпеку несе й «зависання» дітей в Інтернет-павутині.

–  Якщо дитина не знаходить контакту з батьками, не має друзів у реальності, вона шукає їх у віртуальному світі, – зазначає Діана Романовська. – В Інтернеті є багато сайтів, де діти можуть знайомитися з представниками різних субкультур, приміром  сатаністами чи емо, які культивують суїцидальні ідеї. Діти не шукають смерті, вони шукають друзів. Але деякі з таких друзів можуть штовхнути дитину на самогубство. В одному з останніх випадків, які трапилися в області, дитина спілкувалася через Інтернет з іншими дітьми, для яких позбавлення життя – це нормально.

Пошук у мережі інформації про суїцид видає вебсторінки, 30% з яких заохочують до суїциду або ж сприяють його спробам. Існує думка, що такі сайти можуть штовхнути до прірви осіб, схильних до суїциду. Деякі люди домовляються про групове самогубство онлайн як з наявними вже друзями, так і з людьми, з якими щойно зустрілися в чаті. В Інтернеті, на жаль, можна зустріти і так званих маніпуляторів, яким подобається підштовхувати підлітків до самогубства.

– Зазвичай це люди старшого віку, які шукають незрілих підлітків.  Вони не обов’язково прямо закликають до самогубства, але можуть розповідати, які це класні відчуття, бо  це дає можливість перейти в інше життя. Ці люди таким чином самостверджуються, бо вони починають відчувати владу над іншими людьми, – каже пані РОМАНОВСЬКА.

Як зазначає психолог, щоби запобігти суїцидальній поведінці в дитини, батьки мають вкладати в неї свій час:

– Святий обов’язок батьків щодня задавати дитині три запитання: Що ти робив сьогодні? Про що ти думав? І що відчував сьогодні?

Якщо ви будете частіше спілкуватися зі своїми дітьми, гарантую, що вони не зазнаватимуть інших впливів. Бо в такому разі ми стаємо не просто справжніми батьками, а й тими друзями, яким дитина небайдужа.

 

Діти віддзеркалюють те, що бачать

За даними ВООЗ, майже мільйон осіб щорічно вкорочує собі віку. Тобто кожні 40 секунд хтось у цьому світі вбиває себе. І хоч як це жахливо, але серед підлітків суїцид – третя за частотою причина смерті.

Завідувачка Центру медичної допомоги дітям із психічними захворюваннями Чернівецької обласної психіатричної лікарні Валентина ШЕВЧУК зазначає, що за рік до них потрапляє до 15 підлітків після спроб самогубства.

– Найчастіше ці спроби мають демонстративний характер і виникають як бажання привернути до себе увагу, збудити співчуття. Частіше до цього вдаються дівчата підліткового віку. Діти до 10 років вчиняють спроби самогубства рідше, принаймні, за свою практику я таких випадків не зустрічала. Причиною можуть бути конфлікти з однолітками, нещасна любов, але найчастіше – складна ситуація у сім’ї, – ділиться своїми спостереженнями пані Шевчук.

Фахівці зазначають також, що не менш потужно на дитячу психіку впливає телебачення. «Блакитний екран» розповідає дитині більше ніж батьки, друзі чи вчителі, і досить часто діти довіряють саме цим «оповідкам». А сучасне телебачення, як відомо, щоби привабити увагу широкої публіки та отримати якнайбільше прибутків, схильне транслювати насильницькі й еротичні сюжети. За даними Американської медичної асоціації, середньостатистична дитина за роки, проведені у школі, бачить по телевізору 8 тис. убивств та 100 тис. актів насильства. І це при тому, що в США більш виважена телевізійна політика, ніж в Україні.

– Дитяча психіка дуже вразлива, і нею маніпулювати нескладно, – наголошує Валентина Шевчук. – Тому інформація, що ллється з екранів, завдає їй великої шкоди. Сцени жорстокості з театральним проливанням крові, розбитими обличчями та відвертим садизмом… Дитяча психіка, немов губка, вбирає в себе весь цей негатив. На моє глибоке переконання, слід ставити питання про те, який продукт варто випускати для перегляду мас, а який – ні. І, звісно, тут не менш важливе завдання для батьків: звернути увагу на те, які передачі дивляться їхні діти, які сайти відвідують. Дітям властиво віддзеркалювати все, що діється навколо них. І найперше вони наслідують своїх батьків. Як поводяться батьки, так поводитимуться й діти. Коли я спілкуюся з сім’ями, то цікавлюся, які стосунки у подружжя. І тут з’ясовується, що в матері теж були спроби суїциду, коли вона цілими флаконами ковтала валер’янку. Або ж батьки постійно сваряться при дітях. Тому я завжди кажу їм: вийдіть на вулицю і з’ясовуйте там стосунки, а в присутності дітей ви маєте залишатися батьками! Бо саме ваші стосунки накреслюють лінію поведінки для дитини. Справжніми батьками бути важко, але заради своїх дітей цьому потрібно вчитися.

Руслан КОЗЛОВ, «Версії»

 

Жахлива статистика дитячих самогубств

  • Майже 85% підлітків хоч раз у житті думали про самогубство. Та насправді ніхто з цих дітей не хоче помирати, просто для них думки про самогубство – почасти єдиний спосіб привернути до себе увагу батьків, своєрідний крик про допомогу.
  • Пік суїцидів припадає на старший підлітковий вік – 14-16 років. У дітей до 11 років теж при глибокому розпачі з’являються трагічні фантазії. Аутоагресія виникає в дітей у віці від 11 до 18 років.
  • У 80% випадків дитячого суїциду його причиною є стосунки з найближчими.
  • За статистикою в Україні на рік у середньому скоюються 34,5 дитячих самогубств на 100 тис. населення. Натомість у світі підлітки 15-19 років вчиняють 10 самогубств на 100 тис. Населення. За даними ВООЗ критичним вважається показник у 20 осіб.
  • Хлопчики здійснюють суїциди в 4-5 разів частіше за дівчаток, однак дівчатка, у свою чергу, вдаються до спроб самогубства утричі частіше за хлопчиків.
  • 70% суїцидів зчиняють психічно здорові діти.
  • 80% дитячих суїцидів – отруєння, а найменші вибирають найбільш травматичні способи розпрощатися з життям – стрибки з великої висоти та повішення.
  • Серед дітей-самогубців 60% становлять діти з «нормальних» повноцінних сімей.
  • Діти вдаються до суїциду за сімейними мотивами у 46,9% випадках, через конфлікти з однолітками та через нещасливе, як їм здається, кохання, – у 13,6% випадках.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *