Один концерт і два ювілеї, або Осіння музична феєрія у Чернівецькій філармонії

Цьогорічна осінь щедра на урочисті події у мистецькій палітрі Чернівців. Справжньою феєрією жовтня став святковий концерт, присвячений одразу двом ювілейним датам: 40-річчю академічного камерного оркестру Чернівецької філармонії та 30-тій річниці творчої діяльності скрипкового дуету заслуженої артистки України Людмили Шапко та народного артиста України Павла Чеботова.

Засновник камерного оркестру, що вже протягом стількох років надихає жителів та гостей нашого мальовничого міста, є народний артист України Юрій Гіна. Сповнений ентузіазму та творчих ідей, він створив оркестр із викладачів Училища мистецтв та музичних шкіл нашої області. І керував колективом цілих 30 років, зачаровуючи слухачів всієї України звучанням неперевершених шедеврів світової класичної музики. Змінювалися керівники, склад, програми. Але незмінним залишається одне – бажання нести культуру у широкі маси, активно пропагуючи симфонічну музику серед дітей та юнацтва.

Симфонічний вечір зайвий раз довів той факт, що, проіснувавши вже 40 років, камерний оркестр Чернівецької філармонії продовжує збирати повні зали. Не зупиняючись у розвитку, він щороку поповнює свій репертуар новими і ще більш цікавими творами. Керівник оркестру Павло Чеботов підкреслив, що сьогоднішній концерт – це не звіт за всі роки творчої діяльності, а просто невеличкий «музичний серпантин» – дарунок музикантів своїм шанувальникам.

Розпочався концерт із творів композиторів XVIII ст. Томазо Альбіноні та Вольфганга Амадея Моцарта. Поряд із ними прозвучали і вже більш сучасні мініатюри Петра Чайковського та Лероя Андерсона. Але найбільш яскравим номером першого відділу було пристрасне Танго Астора П’яццоли, яке не залишило байдужим жодного із слухачів та викликало справжній фурор.

Весь перший відділ концерту був пронизаний теплими словами привітань ювілярам. Але після антракту свято набуло вже іншого відтінку. Адже жовтень цього рокує є також особливим і для скрипкового дуету – заслуженої артистки України Людмили Шапко та народного артиста України Павла Чеботова. Різноманітна програма другого відділу концерту була присвячена саме скрипковим дуетам. Вона складалася як із творів українських – В.Івасюка, О.Гоноболіна, так і зарубіжних композиторів Дж.Керн, Дж.Гершвін, І.Фролов, Я.Гаде. Завдяки такому різноманіттю, присутні змогли насолодитися всіма гранями досконалого виконання музикантів, а також оцінити їх тонке відчуття ансамблевої гри.

Ось вже 30 років сімейний ансамбль Людмили Шапко та Павла Чеботова відкриває справжнім шанувальникам мистецтва все нові і нові, навіть маловідомі твори композиторів різних країн і епох.

На запитання про те, як прийшла думка створити дует, Павло Миколайович відповідає жартома: «Одна скрипка – добре, а дві – ще краще! Так ми подумали, і вирішили створити дует. Тим паче репертуар для двох скрипок досить широкий і різноманітний, а самих виконавців – скрипкових дуетів – так мало».

У зв’язку з ювілейними датами, музикантів прийшли привітати чернівецькі митці, друзі колективу,  поціновувачі їхньої творчості та представники міської влади. Начальник управління культури Чернівецької обласної державної адміністрації, заслужений працівник культури України – Віра Китайгородська привітала кожного з музикантів особисто. Почесними грамотами обласної державної адміністрації були нагороджені народні артисти України Юрій Гіна та Павло Чеботов, а також всі учасники камерного оркестру.

Святковий концерт пройшов ніби на одному диханні. Вдячні слухачі довго не хотіли відпускати музикантів, і у якості подяки за теплий прийом отримали ще декілька найбільш яскравих номерів програми на біс. Концерт, без сумнівів, був неповторним, а найкращим підтвердженням цього стало море квітів, якими була встелена вся сцена. Дякуємо колективу, дякуємо маестро, ми з нетерпінням будемо очікувати нових ваших програм!

Анна БАРСУКОВА

плашка філармонія

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *