ОБЛАСНА РАДА: КОГО МИ ОБИРАЄМО та ХТО Й ДЛЯ ЧОГО ТУДИ ЙДЕ Частина – ІІІ

«Версії» продовжують низку публікацій, щоби допомогти буковинцям розібратися, хто і з якою метою прийшов до Чернівецької обласної ради. Одразу стає зрозумілим, над чим у поті чола трудяться депутати на сесіях та в комісіях. Комісії ж вони обирають за бажанням, щоби вкласти свою енергію, розум і завзяття у те, що їм найближче.

А після знайомства з депутатами облради «Версії» проаналізують програми, які вони приймають – знову ж таки для блага буковинців. А там – ще страшніше і смішніше.  

До слова: вся інформація береться з відкритих джерел.

Комісія з питань економіки, бюджету та інвестицій практично є комісією мільйонерів

Михайло БерезовськийГоловує у цій комісії голова правління ПАТ «Електронмаш» МИХАЙЛО БЕРЕЗОВСЬКИЙ. За фахом він, хто не знає, фізик, навіть кандидат фізико-математичних наук. У своїй комісії пан Березовський чи не найбідніший. За рік він заробив 47309 грн. Михайло Березовський володіє 60 сотками землі й будинком (137,3 м²) в Миткові на Заставнівщині, двома квартирами у Чернівцях (75,8 і 49 м²), двома автами – «Toyota Land Cruiser Prado» і «Dacia Logan», банківським вкладом 15 861 грн і цінними паперами на 288 364 грн. За даними з Інтернету, Михайло Березовський керує також чернівецькою корпорацією «Електроавтоматика», яка виготовляє вироби з пластмаси. Працює там… аж 2-є людей. Цікаве виробництво… А ось ще цікавіша «деталька»: Михайло Березовський був одним із найбільших донорів виборчого фонду БПП на останніх виборах. Якщо від 47 зароблених тисяч відняти 27 внесених до фонду, то на життя й утримання майна панові Березовському залишилося лише… 20 тисяч гривень за рік. Виходить, що депутат жив на 1667 грн на місяць!!!

БПП «Солідарність» прозвітував про виборчий фонд у розмірі 503 939 грн. (9 500 грн. – це власні кошти партії, 415 794 грн. – внески кандидатів і 78 645 грн. – добровільні внески фізичних осіб). Найбільше до виборчого фонду додали Михайло Березовський (понад 27 тис.) та Сергій Добржанський (24 тис.). 14 тисяч грн добровільних внесків вніс Іван Лосік зі Сторожинеччини. Кому і на що пішли гроші – невідомо, адже в обласній виборчій комісій відповідні додатки до фінансового звіту відсутні.

http://oporacv.org/vyborchi-fondy-partij-yaki-zmahalys-za-mistsya-v-chernivetskij-oblradi-syahaly-pivmiljona/ 

У членів бюджетної комісії, як і годиться тим, хто керує грошима, статки в рази більші.

Андрюк АндрійПочнімо з 36-річного мільйонера АНДРІЯ АНДРЮКА, юриста МПП «Шанс», приватного підприємця. Його статки за 2014 рік становили 1 млн 5496 грн: 17 834 грн – зарплата,  решта – доходи від підприємницької діяльності. Прикметно, що директором МПП «Шанс» є Андрюк Василь Семенович, батько юриста-мільйонера і депутат Вижницької райради. Займається МПП прибутковим бізнесом – виробами з деревини. Конкретніше – тут виготовляють бочки. У тому ж таки МПП можна знайти ще й депутата Банилівської сільради (а саме в Банилові розташований «Шанс») Андрюка Василя Миколайовича. Для повноти картини додамо Андрюка Михайла Івановича, голову Вижницької РДА.

Окрім мільйона, народний обранець Андрій Андрюк має 25 га (!) землі, будинок (64,8 м²), гараж, більший за будинок (65,8 м²), 2 об’єкти іншої нерухомості (1270,6 та 15,5 м²) та 2 авта – «Toyota LX 200» і «Lexus ES». 

Балта віталійВІТАЛІЙ БАЛТА, 31-річний приватний підприємець, свого часу сільський голова Несвоі  на Новоселиччині (2010-2014 роки), голова Новоселицької РДА (2014-2015) і нині депутат Новоселицької райради (в усіх радах встигає чоловік посидіти!).

Доходи родини Балти за 2014 рік склали трохи більше 105 тисяч гривень. З майна пан Балта зазначив у декларації лише квартиру у Чернівцях (28,5 м²) і авто «ЗАЗ Sens». Подейкують, що це – лише крапля в морі статків Віталія Володимировича, та не пійманий – не хазяїн?

Заробив у 10 разів менше, ніж заплатив за рекламу на ТБ

КулішПерший заступник голови ОДА, член цієї комісії ВОЛОДИМИР КУЛІШ заробив 272 198 грн. Однак, не це зацікавлює в його декларації. У пана Куліша – чималенько майна, причому, місце розташування його декларант не зазначив. Хоча з достовірних джерел відомо, що більшість цього майна перебуває або у Києві, або в окупованому Криму. Дещицю має й на Буковині. Пан Куліш з родиною мають 4 земельні ділянки (50; 8; 5,22 та 10,5 соток), 2 будинки  на 581,4 і 322 м², дві квартири (105 і 116 м²). Транспортних засобів у декларації немає, однак пішки пан Куліш вочевидь не ходить. Щодо кримінальних та корупційних скандалів, то головне, що закидають п. Кулішу – розкрадання і нецільове використання коштів, виділених на ліквідацію наслідків повені 2008 року. Чиновники ОДА, яку на той час очолював п. Куліш, сумарно розтратили понад 10 мільйонів «повеневих» гривень, однак винних так і не знайшли і нікого не засудили.

«Станом на січень 2010 року контрольними заходами в установах, які фінансувалися в рамках ліквідації наслідків повені 23-27 липня 2008 року, в Чернівецькій області виявлено:

– 2008 року – 3,25 млн грн незаконних та нецільових витрат та 174,3 тис. грн. інших порушень, з яких відшкодовано 868,7 тис. грн. і 170,0 тис. гривень.
– 2009 року встановлене недоотримання компенсацій фізичними особами на 111,9 тис. грн., незаконних та нецільових витрат коштів, що надійшли на ліквідацію наслідків стихії, на 36,99 млн грн, інших порушень фінансової дисципліни на 7, 7 млн грн, з яких додатково виплачено та відшкодовано 111,9 тис. грн. та 5,8 млн грн. та на 5,2 млн грн. усунуто інших порушень. Крім цього, контрольними заходами встановлено втрат фінансових і матеріальних ресурсів, внаслідок неефективних управлінських дій на 24,11 млн гривень.

Працівники правоохоронних органів задокументували групу співробітників Головного управління регіонального розвитку, архітектури та інфраструктури Чернівецької ОДА, службовців державних органів влади та місцевого самоврядування, які вступили в злочину змову з директорами будівельних організацій для подальшого розкрадання державних коштів виділених для ліквідації наслідків стихійного лиха, що сталося 23-27 липня 2008 року.

Згідно з проведеними комісією КРУ контрольними обмірами, завищені об’єми робіт, внесені в акти приймання виконаних підрядних робіт форми №КБ-2в. Порівняно з реально виконаними роботами розбіжність становить 9,108 млн грн, які Управління регіонального розвитку, архітектури та інфраструктури Чернівецької ОДА незаконно перерахувало на розрахунковий рахунок генпідрядника – Української державної корпорації з виконання монтажних і спеціальних робіт «Укрмонтажспецбуд», внаслідок чого державі завдані збитки в особливо великих розмірах на загальну суму 9 108 584,00 грн. Порушена кримінальна справа за ст.191 ч.5 КК України. Лише за матеріалами ревізій КРУ області 54 особи притягнуті до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів на загальну суму 8,7 тис. гривень.

Матеріали 51 ревізії передані до правоохоронних органів, за результатами розгляду 8 з яких порушено 11 кримінальних справ, матеріали 6 ревізій долучені до кримінальних справ, за результатами розгляду матеріалів 20 ревізій внесені акти прокурорського реагування (припис про усунення порушень, постанови про порушення дисциплінарного провадження відносно винних осіб).

За результатами решти 34 ревізій до правоохоронних органів надіслані відповідні інформації.

Водночас, не зважаючи на встановлені порушення, прокуратура області блокує розгляд кримінальних справ щодо розкрадання державних коштів у особливо великих розмірах, які виділялися на ліквідацію наслідків стихійного лиха.

За матеріалами 20 ревізій відмовлено в порушенні кримінальних справ.

http://buknews.cv.ua/2010/02/10/16228/

На сайті «Опори» розміщена відповідь «Нового каналу» на запит «Опори» про те, що Володимир Куліш заплатив за свою агітацію на виборах до Верховної ради 2014 року не мало не багато – 2,6 млн. грн. Нагадуємо, що згідно з декларацією пан Куліш заробив лише 272 тис. а реклама на Новому каналі була далеко не єдиною…

Політична реклама кандидата в народні депутати в 204 виборчому окрузі Володимира Куліша була розміщена в ефірі «Нового каналу» і сума, яку кандидат сплатив за неї, складає 2,6 мільйона гривень. Таку відповідь отримала ОПОРА на звернення до ТОВ «Новий канал» із проханням підтвердити чи спростувати інформацію про рекламу. Однак компанія відмовилася надати копії фінансових документів, які б це підтверджували, посилаючись на те, що це інформація з обмеженим доступом.

http://oporacv.org/novyj-kanal-taky-reklamuvav-kulisha-za-26-miljony-ale-ne-nadav-opori-kopij-dokumentiv/

Офіційно найбагатший серед членів комісії – колишній податківець і нинішній голова РДА

Бюджетна комісія має у своєму складі і найбагатшого (за декларованими статками) депутата облради, голову Путильської РДА, колишнього начальника Путильської податкової Савчук МиколаМИКОЛУ САВЧУКА. Він не просто мільйонер – тричі мільйонер! Доходи цього пана становлять 3 млн 614 тис 857 грн! Ще три чверті мільйона (722 тис. 307 грн) до сімейного бюджету принесли члени родини пана Савчука. Від  понад 3,5 мільйонів доходу зарплата становить лише 37 тис. 121 грн, а решта – доходи від підприємницької діяльності. Але це означає, що пан Савчук просто порушує закон, який забороняє державним службовцям займатися підприємницькою діяльністю. Мало того, свій бізнес пан Савчук розвиває не в рідній Україні, а в республіці Молдова (24 тисячі 627 євро доходів) і в Німеччині (ще 13 тисяч 110 євро доходів).

Майновий стан родини пана Савчука цілком відповідає його «скромним» доходам: 2 земельні ділянки по 15 півтора га, житловий будинок на 240 квадратів, невеличкий, лише на 30 квадратів дачний будиночок, гараж (40 м²) і так, дрібнички: 40 м² іншої нерухомості в Усть-Путилі, квартира в Чернівцях (65 м²), 2 легковики – «Mercedes-Benz Vito» і «Nissan Primera» і вантажівка ГАЗ-53.

На банківських рахунках Савчуків лежать 3301 євро, 1540 доларів та 1012 грн. Ще 2000 грн – внески родини у статутний капітал підприємства.

Де ж «крутяться» гроші пана Савчука? Згідно з електронними базами даних, Микола Савчук зареєстрований як фізична особа-підприємець. Крім того, він є директором ТзОВ «Черемош» у Вашківцях. Крім нього, засновником фірми є  мер Вашквців Микола Партенійович Перч. Останньому належить ще й Вашківецький міський ринок.

Володар чотирьох фірм і кредитів

СорочанІВАН СОРОЧАН, приватний підприємець. Має 4 фірми, зареєстровані на нього і на дружину: «БАЗИС АГРО», «ПІРАМІДА-3000», «Євробудкераміка» у Рідківцях на Новоселиччині та «СОФ-ТРЕЙД» у Зеленому Гаї того ж району. Має ділового партнера – заступника директора торговельної мережі «Добре», водночас депутата Новоселицької райради. Мало того, 20-річний син Рудька Василь є депутатом Рідківсьткої сільської ради. У бізнесі все ж має бути «схвачене» – на усіх рівнях.

Загальна сума доходів депутата Сорочана та його родини становить понад 750 тис.грн. Депутат із дружиною мають 12 (!) чималеньких земельних ділянок у Топорівцях, Зеленому Гаї, Тарасівцях, Новоселиці, Недобоївцях, Зарожанах, Клішківцях, Шилівцях, Хотині, Магалі, Рідківцях, 3 житлові будинки у Рідківцях і Клішківцях, садовий будиночок у Миговому, 4 легковики-іномарки, 5 вантажівок, понад 134 тис. грн вкладів у банках та ще 51 тис. грн – у статутних фондах підприємств!

П.Сорочан задекларував ще погашення кредиту – майже 271 тис. грн. і 125 тис. грн. – відсотків за ним. Якби не цей кредит, був би пан Сорочан ще одним мільйонером в облраді.

Чи такий уже бідний голова ОДА?

ФищукГолова Чернівецької ОДА ОЛЕКСАНДР ФИЩУК у своїй декларації зазначає, що удвох з дружиною отримали майже 300 тисяч гривень, що доволі «скромненько», порівняно з іншими членами комісії. Проте пан Фищук має чималенько добра, адресу якого в декларації написати не захотів: 3 земельні ділянки (15,5, 12 та 16 соток), 3 житлові будинки, 2 квартири, гараж та авто «Opel Combo». Ще понад 260 тис. грн. лежить на рахунку в банку.

Нагадаємо, що оцінками експертів пан Фищук вважається одним із найбезвідповідальніших голів ОДА в Україні. Що ж, до сімейних статків, як бачимо, він ставиться цілком відповідально.


Михайло ЧорнейМИХАЙЛО ЧОРНЕЙ
– приватний підприємець, керівник спільного українсько-чеського підприємства з іноземними інвестиціями «ВІКО» (виробництво меблів), заступник голови Вижницького районного центру захисту приватних підприємців і підприємств малого бізнесу, член виконкому Вижницької місьради, член громадського формування з охорони громадського порядку при Вижницькій міській раді «Оберіг»,член ради техноспорту Чернівецької області, віце-президент автомобільного клубу «Буковина», віце-президент Чернівецького осередку Автомобільної Федерації України. До мільйонера чоловік явно не дотягує, однак його це не засмучує, бо дружина пана Чорнея Таміла є не просто мільйонеркою, а двічі мільйонеркою! Бізнес Таміли Чорней – а займається вона  морозивом та замороженими напівфабрикатами – за рік приніс до сімейного бюджету 2,3 млн, тоді як чоловік заробив лише 346,4 тис. грн. Однак майна у подружжя, як на ці доходи, небагато: 3 земельні ділянки у Вижниці, житловий будинок, квартира, ціла оптова база (24500 м²) та ще 70 м² іншої нерухомості. Зате, як у справжнього автолюбителя, у пана Чорнея є 13 (!) легковиків і 14(!) вантажівок.

ШевчукІВАН ШЕВЧУК, голова Вижницького сільського споживчого товариства, заробив рекордно мало: 50 тис. грн, його дружина взагалі мізер – 13 тисяч. Із нерухомості у подружжя є 15 соток землі, будинок (210,8 м²), приміщення аптеки (154 м²), квартира у Вашківцях (49, 2 м²) та авто «Chevrolet Aveo». Ще понад 12 тисяч гривень пішло на виплату кредитів і відсотків за ними. Вочевидь, пан Шевчук показав не всі доходи, бо на 50 тисяч за рік утримати все майно, прохарчуватися і хоч раз на рік пролікуватися (люди ж бо хворіють) – неможливо.

Запитання тут тільки одне: про чиї гроші дбають місцеві мільйонери, займаючись бюджетом?

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *