Новини 3D друку

3D (трьохвимірний) друк зарекомендував себе вже в багатьох областях, в тому числі і в медицині. 

Так, процес лікування та протезування зубів ніяк не можна назвати приємним. Але стоматологи сподіваються, що цифрове сканування 11та 3D-друк в недалекому майбутньому допоможуть пацієнтам уникнути хоча б деяких з традиційних процедур, наприклад, виготовлення зліпків.

Андреас Херрманн (Andreas Herrmann) і його колеги з Університету Гронінген в Нідерландах розробили антимікробний пластик, який можна використовувати для тривимірного виготовлення штучних зубів за отриманими шаблонами.

Голландські фахівці занепокоїлися даною проблемою неспроста. Бактеріальне зараження викликає серйозні складності при встановленні сучасних імплантатів, оскільки воно веде до пошкодження дорогих протезів.

Новий матеріал виготовлений з уже використовуваних у стоматології полімерних смол в сполуці з амонієвими солями, які мають антибактеріальний ефект. Ці солі позитивно заряджені, і при контакті з негативно зарядженою мембраною бактерії розривають останню. Мікроорганізми в результаті гинуть. При цьому дослідники запевняють, що для клітин людини пластик абсолютно нешкідливий.

Вчені помістили свій матеріал в 3D-принтер, надрукували зуби і ортодонтичні брекети та зацементували їх за допомогою ультрафіолетового світла.

Для перевірки антимікробних властивостей готових виробів на їх поверхню нанесли суміш слини і бактерій стрептокока. Ці мікроорганізми зазвичай виявляють в ротовій порожнині людини і вважають одним з головних винуватців виникнення карієсу.

Згідно з даними, опублікованими в статті журналу Advanced Functional Materials, на поверхні нового матеріалу загинуло 99% бактерій.

Для підготовки до клінічних випробувань дослідникам належить збільшити тривалість експерименту і з’ясувати, як їх матеріал взаємодіє із зубною пастою.

http://www.readcube.com/

 

Рисунок1

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *