Побілка плодових дерев восени підвищує врожайність, захищає сад від багатьох неприємностей в холодну пору року.

Один з найважливіших агротехнічних прийомів – догляд за корою дерева по осені. Мало провести осінній полив, погодувати, порихлити ґрунт. Потрібно ще подбати і про кору. Кора першою відчуває коливання температур, обмерзає, отримує сонячні опіки, тріскається, вражається шкідниками-короїдами, грубіє, відшаровується з природних причин, а тому вимагає постійної турботи. Адже якщо пошкоджена кора, згодом починає пошкоджуватися і деревина, що призводить до сильного ослаблення і до передчасної загибелі дерев і чагарників.

На практиці доведено, що побілка плодових дерев восени здатна захистити сад від багатьох неприємностей і навіть підвищити врожайність.

Рисунок3

У чому користь даної процедури?
Побілка дерев є корисно. з декількох причин:

  • Вапно, що входить до складу розчину, проникає глибоко під кору і знищує цілі колонії шкідливих комах, які влаштовуються там на ПМЖ.
  • Фунгіциди (мідний або залізний купорос), які також є компонентами побілки, знищують грибки та мікроорганізми.

Побілка плодових дерев переслідує ще одну мету: захищає стовбур від переохолодження взимку і від різких перепадів температур під час відлиг.

Міцний шар побілки відіграє роль термоізоляційної «шуби», яка не допускає виникнення тріщин на корі внаслідок морозу.

Останній ефект побілки: здатність відбивати сонячні промені. Взимку сонце може бути дуже агресивним, особливо під час відлиг, що призводить до сонячних опіків на корі. Білий колір побілки відбиває пекучі промені, тим самим перешкоджає зайвому нагріванню. Як відомо, коли хочеш досягти гарних результатів, важливо не випустити дрібних деталей, про які ми зараз ведемо мову.

Консистенція суміші:

  • тут має бути золота середина, не сильно густа, але й не повинна стікати з дерева.
  • Колір повинен бути обов’язково білим, тому як тільки він гарантує відбиття сонячних променів.
  • В суміші обов’язково повинен бути клей, щоб дощ не змив вашу побілку.
  • Концентрація для молодих дерев повинна бути менша, ніж для дорослих. У випадку, коли побілка відшаровується від кори, потрібно провести побілку ще раз.

Склад для побілки плодових дерев може бути наступним: у 10 л води (відро) розмішують 2,5 кг вапна, 0,5 кг мідного купоросу і 1 кг глини.

Для стійкості в суміш можна додати 100 г клейстеру, столярного клею або ПВА. Доброю добавкою стане і карболова кислота — додайте 1 ст. ложку цієї речовини в вапняно- глиняну суміш і гризуни (зайці, миші) будуть обходити ваш сад стороною. Вони не виносять запаху карболки!

Отриманий розчин слід ретельно перемішати і залишити на кілька годин настоятися. Після цього він отримає однорідну консистенцію і його можна використовувати за призначенням.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *