Невідомі сторінки чернівецької історії

Невідомі досі імена історичних постатей, які керували Чернівцями в переломні періоди історії, виявили наукові дослідження останніх років. Серед них – призначений у листопаді 1918 року українським урядом Буковини комісар міста (бургомістр) Осип Безпалко, відомий громадсько-політичний діяч Буковини. У 1919-1920 роках він обіймав посаду міністра праці в уряді Української Народної Республіки.

– Ознайомившись з документами про діяльність першого українського керівника міста Чернівці, я звернувся до Чернівецького міського голови М.Федорука з пропозицією відновити історичну справедливість, забезпечивши виготовлення та розміщення в сесійній залі Чернівецької міської ради портрету Осипа Безпалка, – заявив депутат міської ради Володимир Бешлей.

Довiдка

Осип Безпалко народився 1881 року в Чернівцях. Після закінчення учительської семінарії вчителював у селах, а потім і викладав у ній. У 1906-1918 роках голова буковинської соціал-демократичної партії, керівник її друкованого органу «Борба». Член правління товариства «Українська Школа» в Чернівцях. Голова читальні «Воля». Від 25 жовтня 1918 р. – голова комісії народної оборони буковинського Крайового Комітету. Від 3 листопада 1918 р. був головним доповідачем Буковинського Віча в Робітничому Домі та на площі Єлизавети.

6 листопада 1918 р. очолюваний Омеляном Поповичем український уряд Буковини призначив Безпалка бургомістром Чернівців, а згодом уповноважив представляти інтереси Буковини перед Українською Національною радою у Львові та урядом гетьмана П. Скоропадського у Києві. У 1919-1920 роках – міністр праці УНР.

Після окупації Буковини Румунією емігрував, мешкав у Чехії. Доктор філософії Карлового університету в Празі. Автор численних політичних статей, розвідок про німецько-слов’янські взаємини на початку 19 ст.

У1945 р. захоплений у Празі та вивезений до СРСР, де його вислали у Казахстан. Там і загинув 1950 року.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *