На «MERIDIAN CHERNOWITZ» поетичний експеримент –спільний німецько-український проект

Уже від завтра Чернівці перетворяться на справжню поетичну мекку. Близько півсотні поетів і письменників не лише з України, а й з Європи і навіть США з’їдуться на четвертий щорічний поетичний фестиваль «MERIDIAN CZERNOWITZ».  Першими «розвідати обстановку» прибули український поет Андрій Любка та німецький поет-експериментатор Макс Чоллек, які презентували доволі неординарний спільний мистецький проект.

DSC_1794

Макс Чоллек – відомий німецький поет, перформер, експериментатор. У рідному Берліні він разом з друзями заснував групу молодих поетів G-13, яка наразі активно працює над створенням уже другої колективної поетичної збірки. Його називають поетом світу, адже він багато подорожує та знайомиться з творчими особистостями. Сам поет вважає, що у нього є два життя: в одному він вчений-політолог, який працює над дисертацією про антисемітизм, а в іншому – літератор і музикант.

Макс уже понад тиждень перебуває в Чернівцях у письменницькій резиденції Міжнародної літературної корпорації «MERIDIAN CZERNOWITZ». Тут він читає тексти відомих буковинських письменників і поетів, що народилися на Буковині – Пауля Целана, Рози Ауслендер та ін., – німецькою мовою, а також готується представити незвичний поетичний експеримент разом з українським поетом Андрієм Любкою. Ідея його полягає в тому, що поети перекладатимуть вірші один одного, не знаючи при цьому мови оригіналу. Координатор міжнародної корпорації Meridian Czernowitz Євгенія Лопата спочатку перекладає вірші англійською, а згодом обидва митці за цими перекладами пишуть свої твори.

– У нас з Максом Чоллеком є унікальна нагода говорити різними мовами, але однією музикою, яка допоможе відчути, а відтак і зрозуміти, перекласти, – зазначає Андрій. – Ми допомагатимемо собі жестами, поглядами, звуками, жартами, прогулянками, драйвом і багатогодинними розмовами. Так я собі й уявляю справжній переклад справжніх віршів – це немов потрапляєш у чужу країну, мову якої не знаєш, просиш хліба й води, допомагаючи собі жестами, мімікою, демонструєш свої добрі наміри посмішкою й потиском руки. І – всі тебе розуміють.

Результат цього творчого симбіозу України та Німеччини можна почути в «Ніч Поезії» в Центральному палаці культури з суботи на неділю.

Загалом організатори презентують 28 подій, які відбуватимуться у 18 різних місцях – від центру міста до Калинівського ринку. До того ж від 4 до 25 вересня  поети  – учасники фестивалю «MERIDIAN CZERNOWITZ» подорожуватимуть потягом від Києва до Бремена через Чернівці-Львів-Берлін і читатимуть свої поезії просто у вагоні.

Руслан КОЗЛОВ, «Версії»

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *