Буковинський ліс – рубають чи саджають?

На це нібито просте запитання два солідні очільники краю – голова Чернівецької облдержадміністрації Михайло ПАПІЄВ і начальник Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства Ігор ЧЕБАН дають протилежні відповіді…   

_dsc0059                                   

Точка зору губернатора

На щотижневій апаратній нараді губернатор області Михайло ПАПІЄВ наголосив, що він особисто прослідкує, аби в області істотно посилився контроль за вирубкою лісів, позаяк, за його словами, лісова галузь Буковини повинна працювати на зміцнення економіки регіону, а виходить усе навпаки.

– Я вже неодноразово ставив це питання та висловлював свою стурбованість з приводу ситуації, яка склалась у цій сфері, – сказав голова ОДА. – Сьогодні на нараді з керівниками правоохоронних та контрольних органів я знову винесу цю проблему на порядок денний. Так, як зараз, коли ліс рубає хто хоче і де хоче, – не може бути. Порядок у лісовій сфері буде наведений – така моя позиція.

Михайло Папієв наголосив, що безконтрольність і корпоративність у цій сфері він припинить, навіть якщо треба буде вдаватися до жорстких методів. Ліси, за словами Папієва, – це сильна сторона нашої області. Тому використовувати ці природні багатства треба розумно й максимально ефективно для Буковини й буковинців. М. Папієв підкреслив, що крайова влада спільно з правоохоронними органами посилить контроль за вирубкою лісів. До цієї роботи голова облдержадміністрації запросив долучитися й представників засобів масової інформації та громадськість регіону:

– Нинішня ситуація в лісовому господарстві мене турбує, і я вважаю ті речі, що тут відбуваються, неприйнятними. Якщо ви зараз поїдете з камерами, наприклад, туристичними маршрутами Буковини, то побачите як там рубають дерева, як їх рубають уздовж доріг та берегів річок – саме там, де робити це категорично заборонено, – сказав керівник виконавчої влади краю. – Ліси, як відомо, – національне багатство, вони для всіх жителів області, і не лише нас із вами, але й майбутнього покоління. Тому до лісів треба ставитися дбайливо, а їхнім ресурсом користуватися розумно, ефективно, не наносячи збитків природі».

Лісова галузь краю має потужний економічний потенціал: площа зелених насаджень області складає 30% території. Поки що…

oragetblob.dll

 Точка зору головного лісівника краю

На Буковині ліси займають понад 250 тис. га. А запас деревини становить майже 63 мільйонів кубічних метрів. За словами Ігоря Чебана, начальника Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства, область лідирує за поступовою рубкою лісу, наближеною до природної.

На черговій щопонеділковій селекторній прес-конференції Ігор Дмитрович запевнив, що в їхньому відомстві все гаразд і від початку року зафіксовано лише вісім випадків самовільних рубок. Уже навіть підрахували завдану цим шкоду. Лісове господарство втратило через це понад 977 тис. грн. а це – не мало не багато – майже мільйон гривень. За порушення лісового та природоохоронного законодавства до адміністративної відповідальності притягнуто 78 осіб, їх оштрафували майже на 14 тис. грн.

Журналісти констатували, що рік від року незаконна вирубка лісів збільшується і це непокоїть буковинців. Натомість Ігор Чебан запевнив, що його відомство щороку саджає на нових землях молоді дерева, щоби підняти лісистість нашого краю. На даний час уже засаджено, за його твердженням 150 га нових лісів.

На запитання журналістів, чому напередодні на брифінгу губернатор не вельми схвально відгукувався про лісову галузь, Ігор Чебан відповів, що Папієву видніше, бо він губернатор і несе відповідальність за всю область. Але на запевняння однієї тележурналістки, що ліси вирубуються і їхня знімальна група бачила лисі гори, Ігор Дмитрович сказав: «Якщо покажете мені, де зрубано і не посаджено, я напишу заяву на звільнення». Загалом же, протягом шести місяців цього року обсяг реалізованої продукції склав по галузі 116 мільйонів гривень. Головний лісівник області похвалився, що він планує цю цифру збільшити до кінця року аж удвічі. А це мільйони гривень до пенсійного фонду та бюджету держави.  

Лідія КИРИЛЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *