МОЗ: кампанія з вакцинації від поліомієліту розпочалася

Учора, 23 жовтня, з робочим візитом в Чернівецькій області перебував міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі. «

– Друга партія вакцин від поліомієліту, яку було завезено два тижні тому, – це 2,2 мільйона доз, уже розвезена по регіонах. До неї жодних питань немає, і ми вже розпочали кампанію з вакцинації, – сказав він на прес-конференції у Чернівцях.

                Офіційно

За інформацією прес-служби ОДА Олександр Квіташвілі разом із директором Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Оксаною Андрієць, начальником Головного управління Державної санітарно-епідеміологічної служби у Чернівецькій області, головним державним санітарним лікарем області Наталією Гопко та ректором Буковинського державного медуніверситету Тарасом Бойчуком відвідають місцеву амбулаторію загальної практики – сімейної медицини в селі Реваківці, що на Кіцманщині. Програма перебування передбачала  також відвідування комунальної міської установи «Міська дитяча поліклініка», де міністр охорони здоров’я О. Квіташвілі а також голова облдержадміністрації Олександр Фищук, заступник директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Юрій Лесюк та начальник управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради Ігор Незборецький разом із головним лікарем КМУ «Міська дитяча поліклініка» Іваном Хорошенюком обговорили проведення щеплень проти поліомієліту. Відтак головний медик України відвідав об’єкт будівництва обласного перинатального центру на вул. Буковинська,4. Крім того, він познайомився з перлиною Чернівців – резиденцією та Хотинською фортецею.

               Власний погляд

Олександр Квіташвілі зустрівся також із місцевою пресою. Чим цікавилися саме буковинські журналісти та що їм відповідав міністр – на нашому сайті, але трохи пізніше, а аткож у четверговому випуску газети «Версії»…

if

if

if

if

А ось що кажуть про наші проблеми у світі:

Голос Америки

21.10.2015

19-го жовтня в Україні стартував перший раунд додаткової імунізації проти поліомієліту. Цьому передував довгий період пошуку вакцини проти вірусу й дискусії щодо її безпечності. А ще раніше – страшна звістка з Закарпаття, де цьогоріч на початку вересня Всесвітня організація охорони здоров’я підтвердила два випадки захворювання на поліомієліт. Вірус виявили у чотирирічної та 11-ти місячної дитини. Ці випадки стали першими в Україні після 2006-го року.

«Що таке поліомієліт в США пам’ятають хіба самі лише фахівці-педіатри», – ділиться Ольга Галябар – американський лікар-педіатр родом із Рівного, яка нині працює в Бостонській дитячій лікарні. З її слів, свого часу на поліомієліт хворів 32-й американський президент Франклін Рузвельт. Хвороба призвела Рузвельта до часткового паралічу, але не змусила відмовитись від політичної кар’єри. Як результат: Рузвельт став не лише одним із найвпливовіших політиків на загальноамериканському рівні, а й визначним світовим лідером. Але висновки і для себе, й для країни він зробив. США провели активну кампанію вакцинації проти поліомієліту.

Тепер мало хто в США може собі уявити, що ця хвороба може повернутися до країни.

«У моєму шпиталі стоїть апарат «штучна легеня», до якого колись давно підключали дітей хворих на поліомієліт. Тут його всім показують, але показують вже як пам’ятку історії медицини. І при цьому акцентують увагу на тому, що це було дуже давно, а тепер люди навіть не знають, що таке поліомієліт», – ділиться педіатр.

Ольга Галябар каже, що Україна мала б провести масштабну роз’яснювальну й освітню роботу з батьками. Адже діти віком до п’яти років є найбільш уразливою до цього вірусу групою населення. Вірус здатен викликати частковий чи повний параліч, або й смерть. І це при тому, що його розповсюдженню можна запобігти шляхом вакцинації, яка (коли проведена правильно) захищає організм на все життя.

На жаль, в Україні існують упередження щодо вакцинації

«На жаль, в Україні існують упередження щодо вакцинації», – констатує Ольга Галябар. І саме низький рівень імунізації українців не дає жодних гарантій, що вірус не буде мутувати та розповсюджуватися. Випадки захворювання, які виникли на Закарпатті стали страшною звісткою для батьків хворих дітей, але й тривожним дзвінком для усієї країни. Після багаторічного затишшя в обговоренні проблеми браку вакцинації і Україна, і світ нарешті заговорили на критично важливу тему.

«Ми педіатри були на стороні вакцинації всі попередні роки, але люди були насторожені щодо цього. Через те, я думаю, проблема в Україні є і вона буде ще не один рік. Дуже добре, що про це нарешті почали говорити. І нарешті люди почали переживати, що може так статися, що діти почнуть хворіти чи помирати від хвороб, проти яких існують вакцини й про які розвинений світ навіть не пам’ятає», – розповідає Ольга Галябар.

Вона зізнається: ще будучи педіатром у Вашингтоні, з жахом для себе відкрила, наскільки низький рівень вакцинації в Україні порівняно зі США чи іншими країнами світу.

«Аби мати захист суспільства, потрібно щоби принаймні 95% людей були вакциновані. В Україні цей рівень був 60%. І то ця цифра може бути не зовсім правильною», – нарікає педіатр.

На її думку, одним із важливих факторів, які можуть подолати можливі спалахи поліомієліту в Україні, є громадська освіта щодо того, яким є позитиви й можливі побічні ефекти від вакцини. Педіатр каже – випадки, коли вакцина дає побічні ефекти медіа помічають частіше через їх драматизм, але важливо також розуміти: тих, кого вакцина «непомітно» рятує – набагато більше.

Брак контролю разом із браком формулювання правильної думки й обізнаності призвів до того, що зараз ми спостерігаємо спалахи поліомієліту й взагалі загрозу тяжких захворювань

«Брак контролю разом із браком формулювання правильної думки й обізнаності призвів до того, що зараз ми спостерігаємо спалахи поліомієліту й взагалі загрозу тяжких захворювань. Ми вже мали великі епідемії кору, паротиту, – нагадує лікарка Ольга Галябар. – Діти щороку помирають від кашлюку, я вже не говорю про тисячі дітей, які помирають від грипу, через те, що вони не є вакциновані. Тобто поліомієліт – це дуже велика проблема, але це також лише частина ще більшої проблеми».

На сайті Міністерства охорони здоров’я України повідомляється про вакцину, яка вже розвозиться в регіони. Ще більше 6,5 млн. доз вакцини країні наразі бракує, визнають у Міністерстві, але й запевняють, що вже ведуть переговори з міжнародними партнерами, аби покрити цю потребу. За офіційною інформацією МОЗ, в лютому 2016 року до України прибуде міжнародна місія для аналізу результатів проведеної програми імунізації.


Радіо Свобода

Київ – Вперше з 2006 року в Україні зафіксували два випадки поліомієліту, які водночас стали першими в Європі з 2010 року. У Держсанепідемслужбі  Закарпатської області заперечують можливість поширення епідемії з регіону. Фахівці  ж попереджають, що ситуацію ускладнює воєнний конфлікт і постійна внутрішня міграція в державі. Міністерство охорони здоров’я однією з причин спалахів інфекції назвало нестачу грошей на вакцину – необхідну її партію міжнародні організації уже надіслали до України.

У лабораторії  ВООЗ підтвердили наявність вакциноспорідненого поліовірусу у двох дітей із Закарпатської області: віком 4 роки та 10 місяців. Ці випадки захворювання на поліомієліт стали першими в Україні за дев’ять років і єдиними в Європі від 2010 року.

Начальник Головного управління Держсанепідемслужби в Закарпатській області Володимир Маркович запевняє, що тип вакциноспорідненого поліовірусу не становить значної загрози, на відміну від дикого поліовірусу, якого в Україні не виявили:

Інформація, що на Закарпатті є поліомієліт, виявилася не цілком достовірною

Володимир Маркович: «У нас немає на території області циркуляції дикого поліовірусу, який викликає поліомієліт. Таким чином, інформація, що на Закарпатті є поліомієліт, виявилася не цілком достовірною», – повідомив Володимир Маркович.

Його оптимізму не поділяє голова Національної асамблеї інвалідів України Валерій Сушкевич, який в дитинстві перехворів на поліомієліт і уже 58 років бореться з наслідками недуги і пересувається на візку.

СушкевичУкраїна уже впродовж останніх п’яти-шести років йшла до епідемії. Не дай Бог, цей вірус буде мігрувати на Схід, то в умовах прифронтових зупинити епідемію буде практично неможливо

«Оце присипляння, що все не так страшно, що це не дикий вірус, а спокійний… Ми повинні були не допустити жодного випадку ураження дитини поліомієлітом. Україна уже впродовж останніх п’яти-шести років ішла до епідемії. Не дай Бог, цей вірус буде мігрувати на Схід, то в умовах прифронтових зупинити епідемію буде практично неможливо», – наголосив Валерій Сушкевич.

За його словами, ситуація могла загостритися у 2012 році, коли на тлі слабкої політики імунізації і відсутності вакцин в Україну приїхали туристи на Євро-2012, які і могли завезти вірус. Валерій Сушкевич зазначив, що єдиним ефективним методом боротьби з інфекцією, яка передається орально-фекальним шляхом, є вакцинація.

Богомолець

Голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець виокремила низку причин активізації вірусу на Закарпатті:

«Призвело  до цього недовиконання МОЗ протягом багатьох років програм вакцинації дітей. Ці щеплення не відбуваються з двох причин: відсутність вакцини і відмова батьків від вакцинації», – каже Ольга Богомолець.

За її словами, відсоток вакцинованих дітей почав різко падати ще з 2009 року, коли він становив 80%. Впродовж наступних років цей показник коливався між 73 і 17 відсотками, а за перші два квартали 2015 року становив лише 14%. До цього спричинився страх батьків і відмова проводити вакцинацію дітям.


У Міністерстві охорони здоров’я пояснюють таку статистику браком коштів на вакцини:

«Україна зараз має один з найнижчих рівнів охоплення вакцинацією. Ситуація почала погіршуватися 2008 року. На жаль, в Україні через недалекоглядну політику попередніх років, політичну і економічну кризу було недостатнє фінансове забезпечення і недостатня підтримка фахівців, медіа щодо вакцинації як інструменту запобігання захворюванню», – заявив заступник міністра охорони здоров’я  Ігор Перегінець.

Він також заявив про створення штабу реагування на спалахи інфекції поліомієліту і повідомив, що Україна сьогодні очікує на поставку другої партії вакцини від ВООЗ. Першу партію міністерство отримало ще в травні. Так, загалом Україна має отримати 3 мільйони 700 доз оральної поліовакцини і 1 мільйон 100 доз інактивованої поліовакцини. За словами заступника міністра, цього абсолютно достатньо, щоб здійснити вакцинацію дітей віком до 7-8 років.

Ситуація в Україні також викликала неабияке занепокоєння міжнародної спільноти. Голова Представництва ВООЗ в Україні Доріт Нітцан закликала батьків не боятися щеплень, а уряд не зволікати з вакцинацією,  щоб не допустити поширення вірусу:

Поки ми маємо маленький вірус, який можна подолати і повністю викорінити впродовж кількох місяців з цієї прекрасної землі, це спільними зусиллями необхідно зробити

«Поки ми маємо маленький вірус, який можна подолати і повністю викорінити впродовж кількох місяців з цієї прекрасної землі, це спільними зусиллями необхідно зробити швидко і ефективно, не зволікаючи ні секунди», – заявила Доріт Нітцан.

Вона наголосила, використавши гру слів, що Україна стала жертвою «політизації проблеми поліотизації», і зазначила, що ні на державному рівні, ні з боку суспільства не доклали достатньо зусиль, щоб уникнути спалахів захворювання.


Вірус поліомієліту – гостре інфекційне захворювання, яке здатне вражати центральну нервову систему, викликати параліч і навіть смерть. Згідно з даними ВООЗ, поліомієліт є одним із захворювань, які здатні найшвидше поширюватися. Симптомами недуги можуть бути підвищення температури тіла, шлунково-кишкові розлади та загальна слабкість організму.

Щоб уникнути інфікування, закликають фахівці, потрібно дотримуватися елементарних правил гігієни, стежити за якістю питної води і в жодному разі не нехтувати вакцинацією.

За інформацією представників ЮНІСЕФ в Україні, на сьогодні інших спалахів інфекції в Європі немає. За останні 15 років всього у світі було зафіксовано 26 випадків захворювання на поліомієліт. Останній з них – на Мадагаскарі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *