Місячне затемнення (Lunar eclipse) 15.06.2011 у Чернівцях

Рідкісне астрономічне явище — повне місячне затемнення — відбулося 15 липня 2011 року. Затемнення можна було спостерігати і в Південній Америці, Європі, Африці, Азії, Австралії. Аналогічне за тривалістю затемнення востаннє було 16 липня 2000 року і тривало 107 хвилин, а наступного разу його можна буде спостерігати у 2018 році.

Обставини затемнення

Геоцентричне протистояння Місяця та Сонця по прямому піднесенню відбулося 15 червня о 20 год. 13.7 хв. за Всесвітнім часом. Найбільша фаза затемнення − о 20 год. 12.6 хв. (вона складатиме 0.54). Тривалість фази повного затемнення − 1 год. 40.2 хв. Місяць перебуватиме в сузір’ї Змієносця.
На території України умови для спостереження цього затемнення були не досить сприятливі, але у Чернівцях затемнення можна було роздивитись навіть з вікон домівок неозброєним оком. Ми ж вирішили вести спостереження не тільки візуально.




Телескоп астронома-любителя Андрія Волкова був установлений на відкритій місцевості, де зручно було бачити перебіг затемнення.

Фотографії затемнення я робила звичайним фотоапаратом, а також фотоапаратом через окуляр телескопу.

Андрій Волков так коментує цю подію:


“Зібралися о дев’ятій вечора і зібрали апаратуру. Близько 21:40 з’явився Місяць, трохи затемнений тінню Землі. Проте вже біля 22:20 набігли хмари, які розійшлися лише задовго після початку тіньової фази, до 22:50. На щастя, добре можна було спостерігати максимум затемнення, яке припало на 23:12. До кінця затемнення атмосфера вже була досить сприятливою. В 0:03 закінчилася повна фаза і почалася чи не найцікавіша – часткова. Саме в цей час частина Місяця ще була затемнена, а інша – майже ні. Вона закінчилася в 1:02 і в 2:02 остаточно закінчилося затемнення майже непомітною півтіньовою фазою.
Затемнення спостерігали як візуально, так і фотографічно, для чого використовували модифіковану веб-камеру. Знімали у прямому фокусі.

Фото Андрія Волкова

В цілому, цього року і затемнення було дуже цікавим (оскільки воно повне), і обставини дозволили за ним успішно спостерігати (що важко сказати про сонячне у січні цього року).”

Довідка (з сайту головної астрономічної обсерваторії НАН України)
Упродовж 2011 р. відбудуться шість затемнень: чотири часткових сонячних і два повних місячних:
часткове сонячне 4 січня (в Україні видно)
часткове сонячне 1 червня (в Україні не видно)
повне місячне 15 червня (в Україні видно)
часткове сонячне 1 липня (в Україні не видно)
часткове сонячне 25 листопада (в Україні не видно)
повне місячне 10 грудня (в Україні видно).

Бажаємо всім гарної погоди і цікавих спостережень надалi!

Тетяна СТРІЛЬЧИК, «Версії»,
фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

6 коментарів “Місячне затемнення (Lunar eclipse) 15.06.2011 у Чернівцях”