Лікарі за вакцинацію, але за певної умови

Суперечки щодо вакцинації продовжуються. Наводимо думку головної інфекціоністи Вінниччини, авторки першого в Україні протоколу лікування коронавірусу Лариси Мороз. Вона заявила, що не буде щеплюватися вакциною Covishield, яку привезли в Україну і, зокрема, до Вінниці для проведення першого етапу вакцинації. Про це вона сказала у коментарі Суспільному.

«На першому етапі я не вакцинуватимуся – у мене ще є антитіла. І я що хочу сказати: якщо є достатній титр антитіл, то в першу хвилю можна й не йти. У першу хвилю повинні щеплюватися особи, в яких зовсім відсутні антитіла», – сказала Лариса Мороз.

Свою позицію Л.Мороз аргументує тим, що ця вакцина ще не пройшла всіх етапів досліджень.

«Ця вакцина лише розпочне третю фазу клінічних випробувань у лютому в Індії. Тобто ніхто ще не озвучив основного показника цієї вакцини – її ефективності, який відсоток вона дає можливості уникнути тяжких форм хвороби та летальних випадків. Є інформація, що AstraZeneca не відповідає за ефективність та якість цієї вакцини»,– сказала Л.Мороз.

– Назвіть плюси й мінуси цієї вакцини?

«Ну як казати про плюси і мінуси вакцини, про яку ми практично нічого не знаємо… Тобто з тих джерел, що, скажімо так, відомо мені, ця вакцина третю фазу клінічних випробувань починає в лютому місяці в Індії. Тобто основного показника цієї вакцини ніхто ще не озвучив: це її ефективність, який відсоток вона дає можливості уникнути тяжких та летальних випадків… Ви знаєте, що згідно нашого законодавства вакцина повинна мати понад 70 відсотків ефективності. Тобто ми чекаємо, що будуть якісь дані. Але ви повинні розуміти: якщо нема третьої фази, то які можуть бути дані?»

Водночас головна інфекціоністка області запевнила, що є прихильницею вакцинації. Але тільки якісними вакцинами.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *