Легше померти, ніж поховати…

Паралізована 84-річна жителька Кіцманщини страждала кілька місяців від важкої недуги і позавчора померла. Чоловік поховав би дружину, та українські закони не дозволяють…  До діда прийшли три міліціонери і почали вимагати, аби старенький організував власним коштом транспортування тіла в морг. Звісно ж, немічний дідусь таких ресурсів не має, тому й не погодився. Лежить тіло померлої дружини вдома і чекає, доки правоохоронні структури порозуміються з убитим горем чоловіком.

«Версії» вже звертали увагу на проблему, яку спричинить новий Кримінально-процесуальний кодекс, а з ним – і стаття, що встановлює порядок огляду померлих. Зокрема цьому питанню присвячена публікація «Україну завалить трупами» (№41, 11.10-17.10.2012).

Тож, нагадаємо, що до 19 листопада, видавати лікарське свідоцтво про смерть були уповноважені паталагоанатомічне бюро, які проводять розтини тіл тих, що померли у стаціонарах, бюро судово-медичної експертизи, яке робить експертизу тіл тих, що померли поза стаціонаром, і поліклініки, що спостерігали хворих певний період часу, але в разі відсутності ознак насильницької смерті.

Нинішнього понеділка набув чинності новий КПК. І за статтею 238 нового кодексу, яка стосується огляду померлих, усі ті, хто помер поза стаціонаром, без винятку, підлягають судово-медичному дослідженню. Тобто жодна поліклініка чи стаціонар не мають права видавати лікарські свідоцтва про смерть, як це було раніше.

За даними обласного управління статистики, на Буковині протягом року поза стаціонаром помирає близько 10700 осіб. Зважаючи на це, навантаження на правоохоронні органи зросте у 5-6 разів і у стільки ж разів – на бюро судово-медичної експертизи.

А враховуючи те, що у правоохоронців тепер збільшилася паперова робота: акти, постанови, дозволи, вони ще й повинні доставляти тіла до моргу. Якщо у місті ще так-сяк справляються з цим, то в більшості сіл транспортувати тіла просто немає на чому… Тож не з власної волі вимагають міліціонери від стареньких самотніх дідусів і бабусь за власний кошт везти померлого родича власним коштом до бюро судово-медичної експертизи.

А наш дідусь, оплакуючи дружину, не має уяви, що після розтину тіла, бюрократичні біди для нього не закінчаться. Бо муситиме шукати сили в ногах (а він – ровесник померлої та інвалід ІІ групи) і прямувати з села Ревно до Кіцманя, щоби просити  дозволу на похорон… у прокурора. А ще – оббігати купу різних кабінетів і вибрати різні довідки-папірці. Якщо, звичайно, всі будуть на своїх робочих місцях, та в нього вистачить сили вистояти в чергах…

Родичі померлих не можуть забрати тіла померлих з моргів, судмедексперти та міліція не мають права ні на крок відступити від прийнятих законів. Безпроблемно живеться лише можновладцям, які пишуть закони, не звертаючи уваги на реалії: брак персоналу, фінансів тощо. Абсурдність та неможливість виконати закон, до якого законодавець не прийняв жодного підзаконного акту.

А фахівці забили на сполох ще кілька місяців тому, попереджаючи, що Україну завалить трупами. До їхньої думки владники не прислухаються…

Любов КАФАНОВА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *