Корупція та відповідальність за неї

На телебаченні, мабуть, не буває жодної  політичної програми, де б не згадувалися слова «корупція» чи «корупційні діяння». Між тим, багато хто з громадян обирає саме корупційні шляхи вирішення своїх проблем, коли доводиться спілкуватися з тими чи іншими органами влади.

Порозумітися з чиновником?

Корупція – одна з найгостріших проблем  українського суспільства, це глобальне явище, що має місце у будь-якій державі світу, і навряд чи можна його викорінити цілком, проте, важливим є рівень поширеності, який слід намагатися знизити до мінімально можливого рівня.

На жаль, в Україні це вже нікого не дивує і майже всіх влаштовують чиновники, які за відповідну плату готові «допомогти». Зрозуміло, що тим, хто до них звертаються, набагато зручніше залагодити свої справи, «розлучившись» із певною сумою грошей, ніж оббивати пороги відповідних інстанцій.

Проте не слід забувати, що такий спосіб «вирішення проблем» є корупційним правопорушенням і якщо моральні норми вже не втримують значну частину суспільства від подібних дій, то варто згадати про ймовірність того, що за відповідні вчинки доведеться нести відповідальність, адже наша держава, нехай і не дуже результативно, але все ж таки намагається боротися з проявами корупції.

Територія закону

Від 1 квітня 2010 року набирає чинності Закон України «Про засади запобігання та протидії корупції». Він визначає основні засади боротьби з корупцією в публічній і приватній сферах суспільних відносин, відшкодування завданої внаслідок вчинення корупційних правопорушень шкоди, поновлення порушених прав, свобод чи інтересів фізичних та юридичних осіб, інтересів держави стосовно тих осіб, які державою призначаються на виконання владних повноважень.

У ст.1 згаданого закону визначено термін «корупція». З латині це слово перекладається коротко й просто – підкуп.

Корупція – це використання особою наданих їй службових повноважень та пов’язаних з цим можливостей з метою одержання неправомірної вигоди або прийняття обіцянки/пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб або, відповідно, обіцянка/пропозиція чи надання неправомірної вигоди такій особі чи на її вимогу іншим фізичним чи юридичним особам з метою схилити цю особу до протиправного використання наданих їй службових повноважень та пов’язаних з цим можливостей.

Неправомірна вигода – це грошові кошти або інше майно, переваги, пільги, послуги матеріального або нематеріального характеру, що їх обіцяють, пропонують, надають або одержують безоплатно чи за ціною, нижчою за мінімальну ринкову, без законних на те підстав.

Від 1 квітня не жартуватимуть

За корупційні діяння відповідні особи (суб’єкти відповідальності) притягаються до кримінальної, адміністративної, цивільно-правової або дисциплінарної відповідальності у визначеному законом порядку.

Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення за вчинення корупційного правопорушення суд може накласти адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі від 5 (85 грн) до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (25500 грн) з конфіскацію незаконно отриманої неправомірної вигоди матеріального характеру чи винагороди.

Постанова суду про накладення адміністративного стягнення за корупційне адміністративне правопорушення у триденний строк від дня набрання нею законної сили направляється відповідному органу державної влади, органу місцевого самоврядування, керівникові підприємства, установи чи організації, державному чи виборному органу, власнику юридичної особи або уповноваженому ним органу для вирішення питання про притягнення особи до дисциплінарної відповідальності, усунення згідно із законодавством від виконання нею функцій держави, якщо інше не передбачено законом, а також усунення причин та умов, які сприяли вчиненню цього правопорушення.

Кримінальний кодекс України передбачає відповідальність за вчинення кримінально-карних корупційних діянь залежно від рівня суспільної небезпеки у вигляді штрафу від 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (2550 грн) до 1500 (25500 грн), виправних робіт, обмеження волі, позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк визначений судом. Найсуворіше покарання за вчинення таких діянь – позбавлення волі на строк до 10 років.

На забезпечення реалізації та гарантування закріплених Конституцією України права на звернення до органів державної влади і органів місцевого самоврядування, запобігання та протидії проявам корупції серед працівників органів юстиції області Головним управлінням юстиції в області запроваджено функціонування «телефону довіри».

Управління юстиції закликає громадян, а також юридичних осіб повідомляти про зловживання, корупційні та інші неправомірні дії з боку працівників органів юстиції області за телефоном 57-31-35.

Василь РЕНДЮК, перший заступник начальника ГУ юстиції в області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *