День студента: всеукраїнська пиятика ?

Чому студентство не стає інтелектуальною елітою країни?

З історії свята:

Міжнародний День студента – день солідарності студентів, який відзначають 17 листопада.  28 жовтня 1939 року в окупованій фашистами Чехословаччині празькі студенти та їхні викладачі вийшли на демонстрацію, щоби відзначити річницю утворення Чехословацької держави. Війська окупантів розігнали демонстрацію, при цьому був застрелений студент медичного факультету Ян Оплетал, похорон якого переріс в акцію протесту. Десятки демонстрантів були заарештовані. 17 листопада рано-вранці окупанти оточили студентські гуртожитки. Більше 1200 юнаків і дівчат відіслали до концтабору. Дев’ятьох активістів студентського руху стратили в катівнях.

Через два роки в Лондоні пройшла Міжнародна зустріч студентів, які боролися проти фашизму, на якій вирішено на честь загиблих щорічно відзначати цю дату як День студента.

Університет розвиває всі здібності, в тому числі й дурість.
(А. Чехов)

Студентство «по-нашому»

Вища освіта вже давно перетворилася на регалію, яка характеризує швидше не рівень знань, а соціальний статус. Кількість «недалеких» студентів така величезна, що «храми науки» поступово перетворюються на базар…

Невеличкий відсоток справді розумних дівчат і хлопців все ж таки є, але їм доводиться навчатися поряд із «щасливчиками», чиї батьки можуть дозволити своїм чадам таку «розкіш», як освіта.

Жоден класик не здав би іспиту за власними творами.
(Б. Пашковський)

Пиятика в Тетянин день

На жаль, наші студенти лінуються брати активну участь у громадському житті країни. Одноразові мляві акції протестів, нечисленні мітинги, невиразні флеш-моби – все, на що здатне наше студентство. Французький чи грецький сценарій студентських виступів Україні не загрожує.

Зате якби іноземці знали, як «наші» вміють святкувати! Кожен День студента – це «вибух» гуртожитків, божевілля дискотек, аншлаги у барах. Море позитиву і справжня «солідарність»!

Ви повинні вміти правильно формулювати свою думку незалежно від її наявності!

Емма АНТОНЮК, «Версії»

Утім, останнім часом спостерігаються і позитивні зрушення. На думку керівника Буковинського державного медичного університету Тараса Бойчука, який попередні 10 років прожив у Києві, у столиці вже почався крен молоді убік інтелектуалізму та здорового способу життя. Молодики з пляшкою пива та цигаркою в руці там не в моді, бо однолітки їх сприймають уже як анахронізм.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *