Гобелени, які не мають аналогів у світі!

Шедеври – у чернівецькому художньому музеї

Ці роботи рельєфні та об’ємні, а ще – дуже динамічні, яскраві. В них, окрім цікавої ідеї, спостерігається особлива образність і витонченість. Нічого зайвого – все досконале й гармонійне. У чітких прямокутниках рамок – цікава гра кольорів, свобода і легкість.

Ці роботи неповторні: не дивно, що у світі немає майстра, який може повторити техніку їх виконання. А майстриня, яка творить з ниток, люрексу та паперу такі шедеври, – буковинка Олена Чорногуз. Її гобелени експонують у багатьох музеях світу, а один із них прикрашає приміщення австрійського парламенту. Власне, це не гобелени (вироби з ткацтва), а картини з текстилю.

Сама Олена Чорногуз – крихітна худенька жінка з яскравою щирою посмішкою, яку неможливо забути, як і її картини.

Ці унікальні витвори нині може побачити кожен у Художньому музеї, де цими днями відкрилася персональна виставка майстрині. На експозиції презентували 30 гобеленів і 3 картини, написані особливими фарбами на склі. Майстриня розповідає, що робота над одним гобеленом триває місяць.

Ідеї пані Олена бере з життя, певне тому, кожен у її роботах бачить щось дуже близьке і рідне. Та описати навіть соту долю оригінальності й чарівності її робіт неможливо. Їх треба просто побачити. У пейзажі відчувається рух, здається, можна зайти за отой пагорб і побачити за ним ще дивніше й прекрасніше.

Відкладіть буденні справи і підіть до музею. Повірте, такого ви ще не бачили!

Емма АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *