Корупція: боремося, хоча й не завжди результативно

Корупція – глобальне явище, і навряд чи його можна колись викорінити вщент, проте, важливим є рівень її поширення і намагання звести його до мінімуму.

В українських реаліях справа ускладнюється тим, що пересічні громадяни самі обирають корупційний шлях вирішення власних проблем. Багатьом з нас зручніше розлучитися з певною сумою грошей – і вирішити своє питання позитивно, ніж оббивати пороги відповідних інстанцій. Коли морально-етичні норми вже не втримують значну частину суспільства відповідних дій, то варто згадати, що завжди є загроза того, що за такі вчинки доведеться нести відповідальність. Адже наша держава, нехай і не завжди результативно, намагається боротися з проявами корупції.

Корупція – це діяльність осіб, уповноважених на виконання функцій держави, спрямована на протиправне використання наданих їм повноважень для отримання матеріальних благ, послуг, пільг або інших переваг.

Корупційні діяння:
n незаконне отримання особою, уповноваженою на виконання функцій держави, у зв’язку з виконанням таких функцій, матеріальних благ, послуг, пільг або інших переваг, у тому числі прийняття чи отримання предметів (послуг) шляхом придбання їх за ціною (тарифом), яка є істотно нижчою від їхьої фактичної (дійсної) вартості;
n одержання особою, уповноваженою на виконання функцій держави, кредитів або позичок, придбання цінних паперів, нерухомості або іншого майна з використанням при цьому пільг чи переваг, непередбачених чинним законодавством.
За корупційні діяння несуть відповідальність:
* державні службовці;
* Прем’єр-міністр, перший віце-прем’єр, віце-прем’єр-міністри, міністри;
* Народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутати сільських, селищних, міських, районних у містах, районних, обласних рад;
* Посадові особи місцевого самоврядування;
* Військові посадові особи Збройних Сил України та інших військових формувань (крім військовослужбовців строкової служби).
Коли особа, уповноважена на виконання функцій держави, вчинила будь-яке з передбачених Законом корупційних діянь, якщо вони не містять складу злочину, це тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу від 25 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ) – 425-850 грн.
Коли така особа – народний депутат України, депутат ВР АРК чи депутат місцевої ради будь-якого рівня, міський або сільський голова, його заступник або секретар відповідної ради, в період, коли вони виконують обов’язки відповідного голови, якщо діяння не містять складу злочину, це тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу від 50 до 100 НМДГ(відповідно 850-1700 грн).
Коли особи, уповноважені на виконання функцій держави, порушують спеціальні обмеження, встановлені стосовно таких осіб, і це не має складу злочину, це тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу від 15 до 25 неоподатковуваних мінімумів (255-425 грн).
Передбачена відповідальність і за порушення фінансового контролю.
Коли особа, уповноважена на виконання функцій держави, порушує вимоги щодо декларування доходів (неподання або подання неповних чи неправдивих відомостей про доходи та зобов’язання фінансового характеру), це тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу від 15 до 25 НМДГ, а також є підставою для відмови у призначенні на посаду або позбавлення права балотуватися в депутати або на виборні посади в державні органи. Неподання або невчасне подання державним службовцем або іншою особою, уповноваженою на виконання функцій держави, відомостей про відкриття валютного рахунку в іноземному банку, тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу від 15 до 25 НМДГ.
Працівникам будь-яких державних органів у цій сфері слід зосередити зусилля не на репресивних, а на превентивних заходах. Корупційні діяння треба викорінювати з свідомості наших громадян. Самі керівники і працівники державних органів повинні відчувати себе взірцем у цій справі. А люди, які звертаються до державних установ, не повинні своєю поведінкою служити своєрідним виправданням корупційних дій.
Телефони для повідомлень про корупційні діяння: 57-31-35, 55-27-60.

Василь РЕНДЮК, перший заступник начальника ГУ юстиції в Чернівецькій області

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *